LOVAC NA ZMAJEVE

Spajki, ili jesi ili nisi

Spajić mora crnogorskoj javnosti podnijeti kompletan i jasan izvještaj oko svih nedoumica koje opterećuju njegovu kandidaturu. I dovode u pitanje kredibilitet potencijalnog predsjednika države

56578 pregleda 118 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Pošto brat Dritan ne može biti istovremeno i premijer i predsjednik, bilo mi je jasno da Ura neće imati kandidata. I da ću morati da pravim drugi izbor.

Dritan je dakle lako ubijedio Jokija, a ovaj Danijelu, kako je razdvajanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora najjači udarac mafiji i njenom političkom krilu (DPS), a da će Milo biti hospitalizovan kad čuje da su predsjednički izbori zakazani za najraniji mogući termin, 19. mart. Kako sada stvari stoje, pitanje je, međutim, koliko je odluka o razdvajanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora bila mudra. Ono što se već vidi - taj strateški potez je više uticao na udaljavanje srodnih partija političkog centra nego na njihovo približavanje i dogovor oko zajedničkog kandidata. I kasnije nastupa na parlamentarnim izborima - jedna, dvije ili tri kolone.

Ali, za prosutim mlijekom ne treba plakati. Kampanja za predsjedničke izbore se zahuktava, dok ćemo na skupštinske sačekati bar godinu jer ih ministar finansija nije planirao u budžet za ovu. Eto još jednog doprinosa mlade crnogorske demokratije parlamentarnoj teoriji i praksi - na vanredne izbore ne utiče toliko pad vlade ili raspuštanje skupštine, koliko budžetska linija za izbore - ima li je ili je nema.

AntiDPS blok je već izašao sa više kandidata, dok patriotsko pleme još čeka na poglavicu - da se izjasni ide li u novu kampanju ili kači kopačke o klin. U međuvremenu su njihovi propagandisti i fanovi sa oduševljenjem dočekali kandidaturu Mandića - već mu vežu crven končić oko ruke i mole se kod Joanikija i crkve Srbije da im vojvoda prođe u drugi krug. I da onda gledamo reprizu referenduma.

Ura nema kandidata, podržaće nekog od građanskih, Demokrate kao i 2018. imaju ali se ustežu da ga pokažu, Evropa sad je prva gurnula Spajića u uzburkano more, iako on, makar zasad, djeluje kao neplivač.

Mickey je prvo, prije objave kandidature, dok je Jakov bio na zagrijavanju i bliži ulasku u trku, imao više gafova koji su ga u startu uveli u probleme. Kazao je da je ponuda Demokrata o koaliciji bizarna, a pošto je Borisu tanak fitilj, brzo mu je odgovorio ponudom uzmi ili ostavi. Onda je Spajić, ničim izazvan, tresnuo kako je afera Petijevići izmišljena, čak da ministar Damjanović nije ni predao prijavu SDT-u kako je najavio. Dan nakon toga, SDT je saopštio da je predmet u izviđaju. Kada ga je Komnenić pitao oko kuće u Kotoru, izvjesne VM, on je izbjegao direktan odgovor svodeći priču na glasine zlih jezika i bivšu djevojku. Vrlo brzo nakon toga se ispostavilo da ga sa bivšom veže - zajedničko dijete.

Sve je, dakle, djelovalo prilično naivno. Pod uslovom da je kandidat ES-a potpuno nevin. I da mu čitavu priču pakuje šarlatan i budalina Tale (Medojević).

Ali tu nije bio kraj. Već je tim neslavnim uvodom sve počelo. Nažalost. Samo što je objavljena vijest o Spajićevoj kandidaturi, organizovana propagandna grupa je izašla sa kecom - Mickey ima državljanstvo Srbije. Ništa novo, jer su ležeće NVO i bliski im mediji istovjetnu info objavili prije godinu i po. Do danas je informaciju bilo nemoguće provjeriti jer brat Vučić nije nadležan za birački spisak i Sveta Marovića, a sestra Brnabićka se Dritanu ne javlja na telefon. I tako su Mikijevo prebivalište i državljanstvo Srbije ostali da vise u vazduhu. Ali su poznavaoci lika i djela mladog Spajića bili sigurni da je on, kao pragmatičan i perspektivan političar, dan nakon objave pomenute info, u slučaju da je ona tačna, otišao za Beograd, zatražio ispis i zahvalio na dotadašnjem gostoprimstvu?! Prosto djeluje diletantski i krajnje neodgovorno da je Mickey samo manuo rukom i kazao, ko mari za NVO i propagandna naklapanja, treba narodu povećati minimalac.

Možda zaista Spajić nije imao vremena da pored spasavanja države od bankrota razmišlja i o dvojnom državljanstvu, ali od nebrige često ispadne velika glavobolja. Jer ako se ispostavi da predsjednički kandidat Milojko Spajić, od oca Vladimira, ima prebivalište na Zvezdari, i da je upisan u birački spisak Srbije, onda ta eventualna okolnost teško opterećuje njegovu utrku za presto. Ne zato što je imao državljanstvo Srbije ili bilo koje druge države, Singapura recimo, već što ga, ulaskom na javnu scenu i u sferu politike, nije poništio. Plus što bi onda još ispalo da je cijelo vrijeme, skoro dvije godine, držao dobar dio javnosti u zabludi - da je sa prebivalištem sve u redu i da državljanstvo ima samo jedno. Crnogorsko.

Klinton je prije 20-ak godina saslušavan pred Kongresom, i umalo razriješen funkcije predsjednika SAD, ne zato što je mladu saradnicu Moniku Levinski privodio u Ovalni kabinet već zato što je lagao američku javnost o ljubavnoj aferi. A po demokratskim principima SAD, predsjednik ne smije biti uhvaćen u laži.

Ako je Spajkiju bilo neprijatno da te večeri, kod Petra, detaljiše oko kuće bivše djevojke u Kotoru, i time nedužnu ženu a onda i zajedničko dijete uvodi u priču i politički obračun, mogao je bar da bude jasan i precizan oko drugog pitanja, vezanog za stan u Beogradu na vodi. Jer je Tale Medojević tu nekretninu vezao za njegovo ime. Umjesto da detaljno objasni slučaj, Mickey je zaključio da je dovoljno reći - nemam tamo stan. Ispalo je da ga zaista nema, ali je ispalo i da ga je imao. Slično je prije par godina Đukanović tvrdio da nema firmu nigdje van Crne Gore, pa ni na Kipru, da bi nakon što je objavljen dokaz o tome kazao - ali ta firma nikad nije prometovala ni jedan cent!

Crna Gora nakon tri decenije pohare, korupcije i kriminala DPS-a, nakon iskustva sa sedmostrukim premijerom i dvostrukim predsjednikom, koji godinama ne samo laže i obmanjuje građane ove države već istoj ne plaća porez - nakon, dakle, takvog strašnog iskustva, ovo društvo nema vremena i strpljenja za novog Mila. Ili novog iluzionistu tipa Koperfilda.

Zato mladi i talentovani Spajić, as soon as possible, mora crnogorskoj javnosti podnijeti kompletan i jasan izvještaj oko svih pomenutih nedoumica koje opterećuju njegovu kandidaturu. I dovode u pitanje kredibilitet potencijalnog predsjednika države.

Zato Spajki, ili jesi ili nisi?!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")