STAV

Kontroverze Abazovićeve vlade

Manjinsku Vladu premijera Dritana Abazovića pratile su brojne kontroverze: Temeljni ugovor, Otvoreni Balkan...

7689 pregleda 7 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Od samog početka njenog mandata, manjinsku Vladu premijera Dritana Abazovića pratile su brojne kontroverze. Te Temeljni ugovor, te Otvoreni Balkan, te optužbe za šverc cigareta...

Premijer je uočio sve dobrobiti Otvorenog Balkana, iako smo se naslušali svakojakih obrazloženja protiv ove inicijative, a posebno onog da ,,Crna Gora ne treba da ide sa srpskim svetom“. Tvrdim, kao naučni radnik, da je ovo najbolja ideja od raspada bivše Jugoslavije. Što se tiče optužbi za šverc cigareta, uhapšen je premijerov bliski partijski saradnik i vjerujem da će sve biti razjašnjeno u sudskom postupku protiv njega.

Kontroverze su pratile i djelovanje Vlade u vezi sa firmama za koje se godinama tvrdi da nelegalno eksploatišu šljunak iz korita rijeke Morače. Prije nešto više od mjesec, premijer je pokupio ministre i silnu policiju i napravio juriš na nelegalno sagrađene objekte „Montenegropetrola“. Toga dana porušeno je sve što se moglo porušiti i ta slika je obišla svijet - bile su to veoma mučne scene i eto još jedne kontroverze. A mogla je firma poslije toliko rješenja, naloga, prijetnji da to sama uradi i izbjegne ogromnu materijalnu štetu. Drugi, pak, ne bi tako postupili već bi nastavili da se i dalje mole „Montenegropetrolu“, da sami sklone opremu. A oni to ne bi sami uradili jer se osjećaju moćno, imaju pare a mislili su da će ih zaštititi bivša vlast, kojoj su i te kako valjali. Na njihovu žalost, nije se desio takav scenario. Ipak, moje mišljenje je da je Vlada trebalo da angažuje radnike da sve ono demontiraju i sklone sa lica mjesta. S druge strane, iako je napravljen juriš, nije završen posao. Zašto već drugi dan Vlada i silna policija nisu napravile juriš na druge firme koje je premijer u posljednje dvije godine stalno prozivao da su pokrovitelji pljačke i šverca? Sve te kompanije izašle su iz istog šinjela, produkt su iste matrice, a ipak to nije urađeno. Ima takvih kompanija na desetine.

Ili zašto se Vlada nije ozbiljnije pozabavila slučajem preko 300 bivših visokih funkcionera koji su po povlašćenim uslovima dobili stanove? Za posljednjeg od njih sam čuo prije nekoliko dana. Bivši visoki funkcioner dobio je stan od 130 kvadrata za svega 18 hiljada eura, ako su tačni podaci iz medija. To je isti onaj čovjek koji je 2016. napustio koaliciju sa DPS-om poslije 18 godina, saopštivši da neće da učestvuje u pohari Crne Gore.

Premijer je u Sjevernoj Makedoniji izjavio da će ova Vlada ostati do 2024. godine, što bi trebalo da znači da predstavnici skupštinske većine „uzalud kreče“. Ako misli da ostane do kraja mandata, premijer mora da učini sve da se napravi jedan pravi ,,antimafija zakon“, koji će obuhvatiti period od početka 90-ih do danas. Zašto ovo kažem - upravo zbog toga što su se najveće pljačke dešavale do sredine 90-ih godina a neko očigledno želi da „zaboravi“ taj period. Što se tiče implementacije zakona, to će biti najlakše, jer dovoljno je da Vlada angažuje kompetentne i neutralne procjenitelje. Savremeni svijet i ekonomska nauka poznaju toliko metoda i modela koji skoro sa 90 % pouzdanosti procjenjuju vrijednost imovine, rok sticanja a posebno koliko je oštećena država. Isto treba uraditi sa povlašćenim stanovima i kreditima što znači da svi oni koji su ostvarili ovo pravo treba ili da vrate stanove i kredite ili da ih otkupe po tržišnoj cijeni u vrijeme kad su ih stekli.

Autor je dugogodišnji privrednik

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")