DVA OKA U GLAVI

Milo, koliko je sati

Pojavljivanje Đukanovića bez ručnog časovnika u skupnoj debati predsjedničkih kandidata mnogi su previdjeli ili tumačili tek kao egzotičan detalj. A, već tada moglo se sa priličnom izvjesnošću pretpostaviti šta će se desiti 19. marta

51924 pregleda 125 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Onog tamo četvrtka Mila Đukanovića je čekala debata sa protivkandidatima. Valjalo je izabrati pravu odevnu kombinaciju. Nije odavno, skoro dvadesetak godina, bio u ovakvoj situaciji, pa mu je to stvaralo određenu nervozu. Plavo i crveno, uobičajen dotadašanji kolorit, učinio mu se previše napadnim. Zato se odlučio za manje upadljiv stajling, bez mnogo blještavila. Stil poznat među političarima kao "ja sam jedan od vas", naravno isključuje i ekstravagantna odela.

Zato se sa indignacijom setio svog starog prijatelja VBP koji bi mu za ovu priliku, sasvim sigurno, preporučio, recimo, kreaciju Ermenegilda Zegna. Poznavaoci modne industrije, a VBP to zasigurno jeste, kažu da se dok nosite neko od ovih luksuznih odela, osećate privlačno i samopouzdano, kako ste oduvek želeli.

Tačno, pomislio je Milo, ali ova odela koštaju od 20.000 do 22.000 dolara, a zlobnici neće shvatiti ni poverovati da to odelo nije on platio iz svog džepa veća da mu ga je upravo poklonio VBP pre nego što će postati Alekov garderober.

Rešio je nekako Đukanović sve te dileme, ali onda je došlo ono najteže. Za nekog su to bili samo obične tehničke sprave za merenje vremena, ali ne i za Mila. Svaki od ovih lepotana je izazivao u njemu buru uspomena i emocija. I sećanja na sve te divne ljude, događaje, gradove, juvelirnice, izbore...

Iz sanjarenja ga prenu zvonjava telefona.

- Hoćemo li, predsedniče? Vreme je, začu se iz druge prostorije.

I taman kad je krenuo da rutinski stavlja na ruku svoj omiljeni Patek Philippe Sky Moon Tourbillon (1.150.659 eura) baci pogled na kazaljke. Nije mogao da poveruje.

"Filip", koji ga nikad nije izdao, pokazivao je Dvanaest i pet?!

Razočaran, brzo dohvati Breguet Tourbillon Perpetual Calendar (158.371 eura).

Isto!

Već u panici, pogledom je tražio Ulysse Nardin Classic Skeleton Tourbillon 18k white gold mens watch 1700-129/03 (67.334 evra).

I on je pokazivao Dvanaest i pet.

"Svašta", besno se brecnu Milo i teška srca, prvi put u svojoj političkoj karijeri, odluči da u emisiju ode bez sata na ruci.

Đukanović će shvatiti tek desetak dana kasnije, zapravo u nedelju uveče, koliko je sati na, kako kažu, njegovim mnogobrojnim, skupocenim časovnicima. Uvideće i koja je ura na satu građana Crne Gore a da nije ni morao da pogleda u kazaljke.

To pojavljivanje Mila Đukanovića bez ručnog sata u prvoj i jedinoj skupnoj debati predsedničkih kandidata mnogi su potpuno prevideli ili tumačili tek kao jedan egzotičan detalj. A, već tada moglo se sa priličnom izvesnošću pretpostaviti šta će se desiti 19. marta.

Jer, možete li smestiti ovu situaciju u vreme pre pet, deset ili petnaest godina, sličan povod i Đukanovića koji bi zazirao od toga da se u nekoj TV emisiji pojavi sa "Filip Patekom" na ruci? I da neće imati odgovor na pitanje "koliko ste platili taj sat predsedniče"?

Prisetimo se, siguran u sebe i svoju pobedu Đukanović je do sada, prepun samopouzdanja, ulazio u bitke sa svojim političkim protivnicima noseći na leđima i u političkom bagažu mnogo veće terete nego što je navodno milionska kolekcija skupocenih ručnih satova. Izlazio je opušteno pred građane i političke oponente usred afere "Abu Dabi fond". Prenos tranše od 14,5 miliona dolara je izvršen preko specijalnog računa otvorenog kod Prve banke čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović.

Nije ga izbacio iz ravnoteže ni slučaj "Telekom" iz 2005. godine, kad je tadašnja državna kompanija prodata "Mađar telekomu". Američki istražni organi utvrdili su da su prilikom prodaje Crnogorskog Telekoma sa preko sedam miliona eura podmićena najmanje dva crnogorska funkcionera i advokatica koja je u javnosti bila prepoznata kao Ana Đukanović, sestra sadašnjeg predsednika Crne Gore.

Nije se Milo mnogo uzbuđivao ni kad su do javnosti dolazile ozbiljne optužbe oko Kombinata aluminijuma, "Limenke", "Boksita - Cetinje", "Pireus banke" i kastodi računa, "HTP Boka", "Koverte" ili "Kampa Zlatica", da ne nabrajamo dalje.

Sa indignacijom je odbijao te optužbe, izlazio na izbore i pobeđivao.

A, sada, taj i takav, samouvereni Milo Đukanović, osion i bahat, došao je do toga da ne sme da se pojavi u TV emisiji sa jednim od svojih skupocenih satova?!

Ta činjenica može značiti samo jedno - Milo Đukanović je izgubio ove izbore kakvi god da budu rezultati drugog kruga.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")