LOVAC NA ZMAJEVE

Dritko i Spajki, ima li pilota u avionu

Politička scena liči na jedan veliki vrtić. U kome dva najbezočnija klinca, Dritan i Miki, žele po svaku cijenu da budu starješina grupe. To jest premijer. Iako ni jedan ni drugi nemaju potencijal ni za redara

61020 pregleda 78 reakcija 77 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Dan nakon što su Vijesti objavile analizu kako kampanja prvi put protiče bez tenzija, uz kokice i ćevape, relaksirano - pala je bomba. I predizborna utrka je iz dosadne ljubavne limunade prerasla u strašnu i eksplozivnu telenovelu. Prvo je nezvanično glasilo Andrije Mandića i Aleksandra Vučića, portal Borba, bombastično prenijela tekst američkog Townhalla o dolasku Spajkijevog brata Buterina i kontroverznog pilota Tomića u Crnu Goru. Gdje je Vitalik dobio pasoš, a Montenegro već viđen za buduću kripto velesilu. Manje-više javnosti poznate stvari. Tekst je ličio na dosta preciznu, čak i solidnu analizu ANB ili BIA iz starih dobrih vremena, a na već mnogo puta viđeni modus operandi Pobjede, upokojenih Dnevnih novina, Pinka, Bebe, i ostale Milove propagande, gdje smo nerijetko gledali da su i glavni urednici, a ne samo pojedini novinari, pozajmljivali imena za tekstove koji su sklapani u kuhinjama službi. Borba je eto još jedan dokaz kako su DPS i DF dva lica iste medalje. Ali, nebitno u ovom kontekstu, idemo dalje.

Nakon par sati, ovaj opskurni portal nastavlja priču i pokazuje da je pomenuta prva epizoda sa Buterinom i Tomićem u glavnim ulogama bila samo zagrijavanje. Sada slijedi bomba. Mandićevo i Vučićevo glasilo izlazi sa svojim anonimnim ali nadaleko pouzdanim izvorima, i objavljuje kako je kralj kripto svijeta Do Kvon, koji je ojadio investitore za 40 milijardi, iz ekstradicionog pritvora poslao pismo vrhu države u kome teško optužuje lidera PES-a. Pominju se milionski iznosi za nesuđenu predsjedničku kampanju Spajića, trgovina uticajem oko davanja legislative koja odgovara kripto velikanima i slično.

I tu dolazimo do prvog važnog pitanja: koji su to pouzdani izvori Borbe ako i premijer i ministar pravde na koje je pismo adresirano, do tog momenta, kažu, nijesu ni dobili ili nijesu stigli da pročitaju depešu?! S druge strane, Milan Knežević, iako nije bio na listi primalaca Kvonovog uratka, sve zna! I onda organizuje vanredni pres i iznosi detalje, neke iz pisma ali i neke iz, valjda, Beograda. Odnosno BIA. Oko dva lap topa, i ostalih misterija.

Na sve to, ničim izazvan, iako tek pročitao pismo, nadovezuje se premijer Abazović. Što otvara novo pitanje: ako je priča o navodnim vezama Korejca i Spajića stara više od mjesec, ako se nedjeljama po kuloarima šuška i o optužbama Kvona na račun Pljevljaka, i ako čitavo to vrijeme Abazović odbija da ulazi u aferu, govoreći kako treba sačuvati odnose sa PES-om zbog buduće Vlade - šta ga onda motiviše da preko noći promijeni strategiju i krene da asistira Kneževiću?! Zašto, recimo, nije pustio Milana i Borbu da nam otkriju istinu o Spajiću, ili zašto nije bar sačekao 12. jun da zatraži od SDT-a ekspresnu istragu o tako ozbiljnim optužbama?! Prije nego što sa Mickeyom napravi Vladu.

Ali nije ni Spajić bez pitanja. Umjesto humoreske sa Savjetom bezbjednosti, on izbjegava da nam da ozbiljan odgovor na teške optužbe Kvona! Milojko ponavlja ponašanje iz skandala sa državljanstvom Srbije. Ili stanom u Beogradu na vodi. Nema pasoš i boravište, ali kao svaki Pljevljak voli da boravi u Srbiji. Pa se onda ispostavi da ima i pasoš i boravište. Nema stan u BG na vodi, ali ga je ipak kupio investiciono, da zaradi. Pa onda odustao i od te namjere, dajući ga ispod cijene bivšoj djevojci. Koja je usput majka njegovog djeteta.

Slično i oko Kvona, Spajić izbjegava temu, ostavlja utisak da ga čak i ne poznaje, jer je eto, čim je saznao da je u Crnoj Gori, odmah ga je prijavio policiji. I da je sve kao i kod pasoša, urota neprijatelja. Onda su to bili DIK i DF, sada su Ura i Dritan. Uz to, Spajić u kampanji dosta konfuzno objašnjava ekonomski dio programa, DPS ga ismijava sa praznim papirom, a Fideliti konkretnim proračunima i nepoznanicama.

Manje je važno kako će se otvaranje ove afere odraziti na rejting stranaka u nedjelju, iako je očito da je tajming otvaranja dosijea Kvon/Spajić diktirao izborni 11. jun. Možda je važnije to što politička scena liči na jedan veliki vrtić. U kome dva najbezočnija klinca, Dritan i Miki, žele po svaku cijenu da budu starješina grupe. To jest premijer. Iako ni jedan ni drugi nemaju potencijal ni za redara.

Ali želja za moć je često iznad ili bolje je reći izvan razuma. Otac Milo je najbolji primjer. Zato već dva dana krv lije na sve strane. I ono što je izvjesno - epilog izbora za društvo može biti - džaba smo krečili. Umjesto da se nakon trijumfa nad hobotnicom i debaklom lično Đukanovića, sa 20 odsto razlike, ide u parlamentarne izbore koji će samo potvrditi taj rezultat, politika a time i društvo opet se guraju u neizvjesnost. Mora se reći da je Spajićev zamjenik Jakov Milatović nešto ovako najavio. I zato je zagovarao ozbiljniji pristup koji vodi dogovoru partija centra i stabilnoj većini i Vladi. Ovako ništa. Kako god se završi 11. jun teško je zamisliti da će se do nove Vlade brzo doći, posebno do stabilne Vlade. Možda ćemo već na jesen morati čak na nove izbore, a za godinu ili godinu i po sigurno. U tom postizbornom periodu važnu ulogu, ne samo po Ustavu, već i politički, trebalo bi da odigra predsjednik države.

Tim prije što dosadašnji premijer i ovaj drugi glavni kandidat za budućeg PM, dakle Abazović i Spajić, djeluju kao bespilotne letilice. I niko od njih dvojice ne zaslužuje mandat za najvažniju funkciju u državi jer bi to za Crnu Goru bila velika avantura. Sa novim tavorenjem u čekaonici EU.

Šteta, ali ništa neočekivano. Vidjeli od DPS-a kako se bagateliše i privatizuje javni posao i vođenje države, pa sada i na njih došao red.

Javnost, ali i politički akteri su tako iz praznične izborne atmosfere u kojoj je iščekivano glasanje, uvedeni u rijaliti zonu Milivoja Katnića, gdje se traži oko za oko, zub za zub. A tek šta će biti nakon 11. juna - umjesto sastavljanja većine i nove Vlade čekaćemo Novovićev izviđaj i razjašnjenje oko optužbi kripto kralja Do Kvona.

Šteta. To je cijena koju će društvo platiti za adolescenciju, samoljublje i improvizaciju dva talentovana dječaka - Dritana Abazovića i Milojka Spajića.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")