LOVAC NA ZMAJEVE

Spajki, Dritan i Raonić - dva oka u glavi

Da RTCG nije zarobljen, postavljao bi neugodna a ne namještena pitanja. Bez neugodnih pitanja, a naročito potpitanja, političari rade šta im je volja. Evo, Spajki hoće po svaku cijenu da postane premijer, a Dritan da ostane premijer

45120 pregleda 199 reakcija 75 komentar(a)
Foto: Printscreen Twitter
Foto: Printscreen Twitter

Da je zarobljeni Javni servis u petak veče pitao Spajića da li ste se ovih dana sreli sa Nimanbeguom i da li Gencijev grubi nasrtaj na šefa države Milatovića u Načisto ima veze s tim, Milojko bi kazao - ne sjećam se. Može biti da sam se nekad sreo sa nekim čovjekom sličnog imena, u prisustvu albanskog premijera, ali svakako da nismo pominjali Milatovića. Jer Jaki je moj drug.

Ili da je te večeri voditelj sa soft Bastilje bio pravi, pitao bi nesuđenog premijera - da li vaš susret juče sa Gencijem ima veze sa rampom koju je lider Force, a onda i ostatak manjinskih prvaka, spustio Kneževiću i Mandiću?! Kao u onom vicu: Spajki kaže Genciju - ja ću koaliciju ZBCG neumorno zvati u Vladu, a ti i Ervin i onaj Adrijan iz Pljevalja podjednako neumorno ponavljajte kako su evroatlantske vrijednosti nepremostiva prepreka za njihov ulazak.

Pritisnut neugodnim pitanjima koje zarobljeni RTCG nije stigao da mu postavi, Mickey bi, tipično za njega, negirao da se uopšte tih dana sreo sa Gencijem. Džaba bi bila i Nimanbeguova fotka sa Tvitera na kojoj dva oka u glavi, Miki i Genci, poziraju za selfi. I tada bi lider PES-a imao objašnjenje da se sreo sa nekim iz Force ali ne i sa Gencijem, ili da mu je majka zabranila da pominje Nimanbegua, ili prosto da je opet zakazao mali Milović, zaboravljajući da izda saopštenje o susretu iako mu je Miki dao nalog.

Ali da ne bude da domaćin sa zarobljenog Javnog servisa ništa ozbiljno nije pitao uvaženog gosta. Jeste. Kao legendarni autor Istine žive nekad Mila - po jedno pitanje oko svake neugodne teme, da sakrije a ne razotkrije sagovornika. Premijer DA pominje nekog Kvona, evo snimak, pa recite šta imate - u tom stilu, ili još više frendli, pitao je voditelj Spajića. Da bi ovaj spremno uzvratio kako nije kvaka u tome da li je, od kada i oko čega Mickey šurovao sa Kvonom nego kako je Do ušao u Montenegro! Ni riječi zašto je Milojko opet dugo davao poluinformacije ili netačne iskaze, a tek kad bi bio pritjeran uza zid, potvrđivao ono što se prije toga spekulisalo. Ni pitanja, ni odgovora, recimo, otkud vi Spajiću na sastanku ili čak druženju sa Do Kvonom u Beogradu, krajem 2022. kada je on već bio osumnjičen za prevaru i stavljen na Interpolovu listu?! Ili sljedeće pitanje - rekli ste u prvoj reakciji na aferu da ste vi lično prijavili Kvona ministru Adžiću, pa onda da niste baš vi nego neko iz vaše kripto zajednice, da bi u predizbornom sučeljavanju kod Petra Komnenića, 9. juna, i to bilo demantovano - Milan Knežević je naime, u prisustvu Spajića, kazao da je policija saznala za Kvona i uhapsila ga tri sata prije dojave Spajkijeve ekipe?! I eto tek onda nezgodnog pitanja za Milojka - znači li to g. Spajiću da je vaš čovjek prijavio Kvona tek kada ste sami dobili informaciju da vam je kripto kralj provaljen i priveden?!

Ali ništa od svega. I taman kada sam pomislio da je Raonić sve dogovorio sa Spajkijem, desio se surprajz - Kotrel. Vjerovatno se pitate ko mi je taj sad?! To jest ko je taj Milojku?! A nije mu ni majka, ni ujak, ni mali od zaove, ni nesavjesni advokat... Već više od svega toga.

Da li vam nešto znači ime Džou Katrel, u tom stilu je pitao domaćin sa Javnog servisa uglednog gosta? Nije to bila sačekuša već namještaljka zarobljenog RTCG - zato Spajki spremno odgovara kako ne može da se sjeti, ali kako je nekad sreo čovjeka sličnog imena, u društvu poznatog britanskog političara! I opet slaže. Pa Milo je doktor etike za Milojka.

Djelovalo je kao da urednik soft Bastilje baca šlauf davljeniku Spajiću, jer namjerno pogrešno izgovara ime Kotrela, svjetski poznatog prevaranta i perača para, nastanjenog godinama u Porto Montenegru. Iako čitav Tivat, pola Boke i trećina Crne Gore mjesecima bruje o Spajićevom guruu iz hotela Ridžent - soft Bastilja ni ime ne može da mu pogodi. A Mickey se pravi lud pa ponižava doskorašnjeg vođu Kotrela, svodeći ga na vozača ili batlera znamenitog britanskog političara sa kojim se on nekad i negdje sreo. Eto kako je Spajić nezahvalan. Dok mu je valjao Kvon primao ga je i u kućne posjete, kad je zagustilo sam ga je prijavio. Slično je prošao i Kotrel - kada je pomagao oko strategije, angažovanja poznate britanske agencije koja je rangirala PES na 44 odsto, ili kada je možda baš spretni i uticajni Kotrel najviše doprinio PR tekstu u Forbsu o budućem premijeru buduće longavita države MNE - bio je dragi Džordž. Jedan i jedini. Kakav Milović, Ivanović, Dragaš i ostali bakrači iz vrha stranke. Kotrel je bio čudo dok nije provaljen nekakav kriptomat u Tivtu, navodno povezan sa njegovim biznisom. Nakon toga, Spajki ga na zarobljenom RTCG ne poznaje, sjeća se samo nekog vozača ili batlera sličnog imena. I šta će onda crni Džordž nego da nestane - na dan izbora, Spajkijev guru, pod novim imenom Džordž Co, privatnim avionom napušta wild beauty! Kakav Džems Bond i Danijel Krejg, pored našeg Mikija.

Čudo su nezavisni mediji i novinari. Eto šta sve pitaju kad zarobljeni Javni servis ne smije. Bez istinskih medija i novinara Milo bi i dalje bio branitelj Dubrovnika i Konavala, a Spajić najbolji kandidat za premijera ever. Ali, i to je tekovina autokratije Đukanovića i DPS-a koju smo živjeli 30 godina. I neće Spajić biti posljednji opsjenar i fejk spasilac koji će nam se ukazati na političkoj sceni.

Ali da ne ispustim poentu - nije mi toliko bitan Milojko, koliko RTCG. Jer 16, 17 ili čak 18 miliona mi, građani Crne Gore, plaćamo nekog Raonića i društvo da nas ne bi varali i prodavali nam rog za svijeću. A istinu živu za novinarstvo. Dobro kaže naš Mihailo - razlika između RTCG R. Rutović i RTCG B. Raonića je u tome što je na onaj stari Servis dolazio samo DPS i njihovi plaćenici dok na ovaj novi dolaze svi - ali i onda i sada niko ništa ozbiljno ne pita goste. I sve se svede na njihov PR. A Javni servis na džuboks.

Ne samo kada je Spajić u pitanju, nego i evo Abazović. Noć prije nesuđenog premijera, na soft Bastilji je gostovao tehnički premijer. I nigdje pitanja Dritanu - da li ste pismo Do Kvona dobili, kako tvrdite, baš uoči izbora ili mnogo ranije?! Ili, zašto samo jedno pitanje premijeru kako je Kvon ušao u Crnu Goru, umjesto da se nastavi sa potpitanjima dok se DA ne istjera na čistinu. A pošto su Dritan i Raonić takođe dva oka u glavi, izostalo je sljedeće pitanje: da li ste g. Abazoviću o zakazivanju sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost i uopšte o otvaranju afere Kvon, informisali koalicionog partnera Bečića ili razgovarali sa njim o tome?! Najjače pitanje, koje je zarobljeni RTCG preskočio, bilo je ipak ovo: kako to Abazoviću da vaš ministar policije na presu barata podacima o susretu Spajića i Kvona u Beogradu, hvaleći se da čak zna i adresu stana u kom su se sreli?! Znači li to da su vam Parezanović i BIA asistirali u akciji?! Ili samo Borba i Bred Pit?! I tako dalje, i tome slično...

Možda i ovaj Raonić, poput nekih đuranovića, šukovića i labudovića za par godina dobije nagradu za životno (ne)djelo, srećna mu bila, samo neka nam vrati pare. Odnosno neka silne milione koje dobija iz budžeta prestane da troši za promociju Spajića, Abazovića, ili bilo koga drugog, umjesto za zaštitu interesa javnosti i građana. A interes javnosti je da zna i kakva je uloga Džordža Kotrela i Do Kvona u (našoj) revoluciji koja teče. I, ništa manje, druge dvojice za koje nikad nijeste čuli ali im ga Služba daje - Albina Kurtija i Marka Parezanovića.

Da RTCG nije zarobljen postavljao bi neugodna a ne namještena pitanja. Bez neugodnih pitanja, i još više potpitanja, političari rade šta im je volja. Evo, Spajki hoće po svaku cijenu da postane premijer, a Dritan opet po svaku cijenu da ostane premijer. Iako je prvo pogibija, a drugo nastavak agonije - za samo društvo.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")