PISMA UREDNIKU

Nevolje pacijenata

Call centar za pacijente znači manje odlazaka u Dom zdravlja, jer se telefonom može poručiti terapija, što automatski znači manje gužvi kroz hodnike i čekaonice

3359 pregleda 27 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U tekstu od 16. juna objavila sam da je u nikšićkom Domu zdravlja (DZ) ukinut call centar i da pacijenti moraju na šalteru zakazivati posjetu kod izabranog doktora (ID), te da za propisivanje terapije, takođe, moraju posjetiti ID.

Pacijenti, pogotovu stariji i nemoćni, našli su se na mukama, tim više što su dvije doktorke pošle u penziju, pa je broj ID smanjen, a Sindikat ID uvodi neka nova pravila! Ovdje iznosim tri primjera starijih nevoljnika, koji su nedavno morali posjetiti DZ:

1. Pacijent starosti 80 godina, sa kanilom, (operisao karcinom), na temperaturi 30-33 stepena morao je poći do DZ da na šalteru zakaže termin, ne za bilo kakvu intervenciju, nego za propisivanje terapije. Došao je onda i u zakazani dan i u prepunoj, zagušljivoj, čekaonici čekao prozivku. Zbog otežanog disanja i drugih hroničnih oboljenja, nakon dva sata je bio prinuđen da napusti DZ i pođe do apoteke, da bi kupio kompletnu terapiju, po cijenu od oko 50 eura.

2. Pacijent starosti 84 godine, jedva pokretan zbog operacije kuka, takođe je morao, na šalteru DZ zakazati termin kod ID, zbog propisivanja terapije. U zakazani dan, u čekaonici je proveo više od dva sata i nevolja ga je natjerala da, bez prozivke, na vratima ambulante doktorki “uruči” spisak ljekova i napusti DZ. (Ne može da stoji, niti da dugo sjedi na klupi.) “Godinama smo terapiju poručivali telefonom, što je bilo lakše i doktorima i nama”, čudi se stari gospodin, ne shvatajući takav odnos medicinske ustanove prema starim pacijentima.

3. Jedan od spomenutih pacijenata mi je ispričao da je njegov kolega, starosti od 85 godina, u fazi pripreme za četvrtu operaciju, u čekaonici DZ proveo puna četiri sata?!

Želim da napomenem da je call centar pacijentima značio manje odlazaka u DZ, jer smo telefonom poručivali terapiju, i manje gužvi kroz hodnike i čekaonice. Prilikom posjete kod ID smo imali svako svoj termin, sa malim odstupanjima, zbog prijema hitnih slučajeva. Što se tiče prednosti kod ulaska u ambulantu, za pacijente sa određenim dijagnozama, to je nepoznanica u našem zdravstvenom sistemu. Vjerovatno su i za to krivi kompjuteri?! Kao da nijesmo ljudi!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")