Sky is the limit

Svi dokazi sa Sky aplikacije koji egzistiraju u spisima predmeta pred crnogorskim sudovima pribavljeni su u postupku međunarodne pravne pomoći

12960 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pitanje zakonitosti dokaza koji su pribavljeni izuzimanjem podataka sa aplikacija za zaštićenu komunikaciju (EncroChat, Sky ECC i sl), posljednjih godina predstavlja vjerovatno najznačajnije pravno pitanje u većini evropskih država. Pri davanju konačne ocjene, veoma je važno prvo imati u vidu da su ove aplikacije kreirane sa ciljem da korisnicima obezbijede tajnu komunikaciju i garanciju da sadržaj koji razmjenjuju ne može biti izuzet čak ni mjerama tajnog nadzora koje država primjenjuje za otkrivanje najtežih vidova kriminaliteta.

Moguće je da su ove aplikacije koristila i lica koja su tako željela da sačuvaju svoje poslovne tajne iz biznisa kojim se legalno bave, ali teško je povjerovati da je u Crnoj Gori bilo ko nabavio kriptovani telefon za te namjene. Takođe, u drugim državama kriptovane telefone i ove zaštićene aplikacije značajno su koristili članovi kriminalnih organizacija, uglavnom radi međunarodnog krijumčarenja narkotika.

Zato je nemoguće osporiti legalnost i legitimnost odluke da se Sky aplikacija „hakuje“, što su po naredbi istražnog sudije u Belgiji u martu 2021. godine uradile belgijska i holandska policija. Prije toga, početkom 2020. godine, francuski i holandski istražitelji su, uz pomoć Europola, na osnovu pet naredbi za prikupljanje dokaza od strane suda u Lilu, „hakovali“ aplikaciju EncroChat. Vrhovni sud Francuske u ovom predmetu je odbio žalbe branilaca da je okrivljenima povrijeđeno pravo na privatnost, ali je usvojio žalbu zbog nedostatka tehničkih informacija o akciji smatrajući da policija treba da dokaže autentičnost presretnutih podataka.

Za razliku od Francuske gdje su tehnički podaci o tome kako je policija došla do inkriminišućih podataka proglašeni državnom tajnom, pred sudovima u Velikoj Britaniji su predstavljeni tehnički podaci i odbrana i sud su upoznati sa načinom prikupljanja podataka.

U svakom slučaju, kod „hakovanja“ ovih aplikacija u krivičnoprocesnom smislu nije se radilo o naredbama za određivanje mjera tajnog nadzora (jer ta mjera se nije ni mogla primijeniti prema korisnicima), pa je neprihvatljiv argument da se radilo o tzv. masovnom nadzoru. Radilo se o posebnoj vrsti naredbe u odnosu na predmet koji je korišćen za vršenje krivičnih djela. Cilj naredbe je bio pronalaženje dokaza, tragova krivičnog djela ili predmeta važnih za krivični postupak.

Do brojnih dokaza važnih za krivični postupak se došlo na ovaj način, ali sada se postavlja pitanje njihove valjanosti. Naravno da podaci koji su izuzeti sami po sebi ne mogu biti dokaz sa osuđujuću presudu, isto kao što ni razgovori snimnjeni primjenom mjera tajnog nadzora to ne mogu biti, jer materijal dobijen na taj način treba da pomogne tužilaštvu da pribavi druge, najčešće materijalne dokaze. Zato je veoma važno da se autentičnost dokaza pribavljenih iz aplikacije Sky potvrdi drugim, prvenstveno marerijalnim dokazima, u kom slučaju će biti teško osporiti njihovu pouzdanost.

Sa aspekta poštovanja prava odbrane neophodno je da se odbrani omogući da provjeri integritet podataka, da se provjeri njihova pouzdanost i da se braniocima omogući uvid u cjelokupan materijal koji se odnosi na okrivljenog koga brane. Svi dokazi sa Sky aplikacije koji egzistiraju u spisima predmeta pred crnogorskim sudovima pribavljeni su u postupku međunarodne pravne pomoći.

Pretpostavka je da se radi o pravno valjanim dokazima jer su pribavljeni u proceduri koja je u skladu sa materijalnim i procesnim zakonodavstvom strane države, odnosno po naredbama stranih sudova. Naime, procesna radnja koju je preduzeo strani pravosudni organ u skladu sa svojim zakonom, izjednačena je sa odgovarajućom procesnom radnjom koju preduzima domaći pravosudni organ, osim ako to nije u suprotnosti sa načelima domaćeg pravnog sistema i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava. Naravno, materijal pribavljen putem međunarodne pravne pomoći mora biti u cjelosti dostupan odbrani najkasnije nakon potvrđivanja optužnice.

Osim navedenog, u ovakvim slučajevima primjenjuje se princip međudržavnog povjerenja koji se zasniva na opštem povjerenju u pravni sistem druge države, gdje domaći sudovi mogu očekivati da su strane vlasti sprovele istragu zakonito i da su rezultati pouzdani. Takav stav zauzeo je i Vrhovni sud Holandije smatrajući da se poruke sa Sky i EncroChat aplikacija koje su dostavljene od strane organa Francuske mogu koristiti kao dokazi u krivičnim postupcima koji se vode u Holandiji.

Proizilazi da se kod korišćenja podataka sa Sky i sličnih aplikacija pred sudom, kao sporna postavljaju sljedeća pitanja: poštovanje prava na privatnost, zatim pitanje da li su dokazi prikupljeni u skladu pravilima postupka i pitanje da li je odbrani bila pružena prilika da ih osporava, kako u pogledu zakonitosti prikupljanja tako i u pogledu autentičnosti i pouzdanosti.

Ne vjerujem da prva dva pitanja mogu osporiti valjanost dokaza pribavljenih putem Sky aplikacije pred crnogorskim sudovima, kao ni pitanje da li je odbrani pružena prilika da osporava zakonitost prikupljanja ovih dokaza jer se to odbrani najkasnije na glavnom pretresu mora omogućiti. U odnosu na osporavanje autentičnosti i pouzdanosti dokaza, u svakom konkretnom slučaju odbrani se mora omogućiti da i to pitanje osporava, jer provjera zakonitosti i pouzdanost dokaza je ključna u ostvarivanju prava na pravično suđenje. Međutim, ako podaci sa Sky aplikacije budu potvrđeni drugim dokazima, njihovu autentičnost i pouzdanost biće veoma teško osporiti. Zato je posebna odgovornost na tužilaštvu koje optužnice ne bi moglo da zasniva samo na podacima sa Sky aplikacije. Uostalom, korisnici ovih aplikacija koristili su pseudonime. Po logici stvari tužilaštvo, između ostalog, mora imati dokaze na osnovu kojih je izvršena identifikacija okrivljenih kao korisnika ove aplikacije.

Na kraju, između dvije težnje u krivičnim postupcima koje su suprostavljene jedna drugoj, a to su zaštita pravnog poretka i sigurnosti svih građana, odnosno suzbijanje najtežih vidova kriminaliteta, s jedne strane i zaštite osnovnih ljudskih prava osumnjičenih za izvršenje tih djela, s druge strane, prevaga se, po pravilu, daje ovoj prvoj težnji. Legitimno je i prirodno da pravnu valjanost dokaza pribavljenim “hakovanjem” Sky aplikacije osporavaju njeni korisnici, kao što je legitimno i prirodno očekivanje građana da im država pruži sigurnost, da iskoristi sve kapacitete da suzbije trgovinu narkoticima i da privede pravdi organizatore i izvršioce tih djela, kao i one koji im u tome pomažu sa bilo koje pozicije.

Sadržaj poruka sa Sky aplikacije koje mediji objavljuju izgleda uznemirujuće, ali ne i iznenađujuće. Njihova autentičnost mora se dokazati i učiniti nespornim jer je to pitanje od izuzetnog javnog interesa. Na tužilaštvu je ogromna odgovornost u tom smislu, jer ako su objavljeni podaci istiniti (a mora se priznati da djeluju uvjerljivo), izvršenju teških krivičnih djela koja proizilaze iz te komunikacije mora se stati na kraj. Svi izvršioci, pomagači i podstrekači, bez obzira kojim poslom se zvanično bave i koju poziciju pokrivaju, moraju biti procesiurani i osuđeni. Ubijeđeni da je njihova komunikacija putem Sky aplikacije potpuno zaštićena, akteri organizovanog kriminala vjerovatno su mislili da im je “nebo granica” kad je u pitanju sticanje koristi od kriminalna djelatnosti. Vrlo je moguće da uskoro na njih u suprotnom smislu bude primijenjena izreka “Sky (application) is the limit”.

Autor je advokat

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")