LOVAC NA ZMAJEVE

Tigar i Lomi, čeka se Lav

Ne pominji spisak i zatvor. To je naš Montenegro. Za koji smo se sa Lomijem izborili. Prokleta avlija

62670 pregleda 117 reakcija 62 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Ne pominji Milana Roćena. Magacin i 25-icu. I ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke. Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke nosi moj striko…

Ne pominji Veselina Veljovića direktora Uprave policije, Milovana Pavićevića načelnika Centra bezbjednosti Podgorica i najmanje tri osobe iz Ministarstva unutrašnjih poslova koje se zovu Mićo Radović. Još manje fabriku iz Mojkovca i nekog smrada od Aca Mrkića… Ne pominji prvi napad na Olju, ni drugi, kada je upucana. Nema to veze sa njima. Oni su branitelji države sa Belvedera.

Ne pominji Ranka Ubovića, uglednog biznismena i donatora, škola u Tološima koju je darivao našoj đeci nosi ime njegove majke, učiteljice. Kako dirljivo… Zar nije on Tigar pravi. .. Jes', mi ga između nas Tigar zovemo… Bez riječi, za jedne izbore pukne po par miliona. Čim mu Z. kaže. A on Z. gleda kao brata. Da ne pominjemo pokroviteljstvo nad svim našim medijima, nezavisnim analitičarima, domaćim i regionalnim intelektualcima, jer sve njihove tekstove, apele, feljtone, gostovanja, hotele, ručkove i meze, brojne aktivnosti na odbrani države, morao je neko finansirati! Jer danas više niko ništa neće za DŽ da radi.

Ne pominji Mila Đukanovića, oca nacije, doskorašnjeg predsjednika, bolje reci samo Šef ili Lomi. Tako ga mi zovemo. Brat naš… Niko se za državu i identitet ne žrtvuje kao on. Svakog je kuma ispratio i pomogao, svako selo digao, da ne pričam o državi i zastavi na Ist Riveru. Dok su ostali najveći kajmak kupili. Sram da ih bude.

Kao onaj ku**c od Žarka. Misli da je siguran jer mu Stari spava u hotelu. Samo neka mi krenemo na njega, ni Stari mu neće pomoći. Ne pominjite dakle Žarka Radulovića, najuglednijeg crnogorskog hotelijera i turizmologa. Još manje Brana Mićunovića, ništa manje uglednog investitora i učesnika brojnih mitinga odbrane Montenegra nakon 30. avgusta 2020.

Ali, avaj i lele - više nema šta da se brani! Jer nema Crne Gore, zaključuje Nemanja, brat naš. Lavić od tigra. I najugledniji analitičar koji nepažnjom sagovornika sa Sky aplikacije nije pomenut. A i pitanje je da li bi Liam i Komita razumjeli ko je neki andrej nikolaidis, samostalni preduzetnik-pisac, koji živi baš od ovakvog pisanja i zaključaka.

Ne pominji Zorana Lazovića, dovoljno je samo Z. jer tako nas vraćaš u djetinjstvo kada nam je junak bio neki tigar od lava zvani Simba i neki Z. zvani Zoro. Ali, da vas nešto pitam. Ko ođe mimo Z. i Tigra pomaže bilo koga, ko ođe daje osim njih! Jedini Z. se ne folira i ne odriče drugova, a je li ga to koštalo, jes'! Je l' mogao da ima kao Golub milione, jes', ali Golub jedino djeci daje, nikom više banke! Jedino Z. i Tigar. Nije što je Z. moj ali to je tako, ljudi poput njega ste ti i Liam i više niko da ja znam!

Pozdravlja te Tigar, kaže Petar Liamu, iako bi na istom mjestu mogao da se ukuca i Bokser, pa da ispadne kako ugledni biznismen Ranko Ubović ili nepomenik od uglednog Darka Šarića imaju veze ili uopšte poznaju najuglednijeg intelektualca Milorada Popovića. Nositelja Njegoševe nagrade i brojnih drugih donacija. Što bi onda moglo da u kolo sa Sky aplikacije uvuče i samog Petra Drugog, našu diku Njegoša, pjesnika i državnika. Čime bi nedužni vladika Rade, posle AB revolucije, kada je sve ovo počelo, još jednom tužno završio - umjesto ulice i pokliča Ko je drugi ja sam prvi, sad se eto moglo desiti da o njemu čitamo i u romanu junaka Sky aplikacije. Ali srećom, nije. Za sad.

Ne pominji spisak i zatvor.

To je naš Montenegro. Za koji smo se sa Lomijem izborili. Prokleta avlija. Ima tu kijamet ljudi. Preko 600 hiljada. Sve redom neka popišu. Svaki će glasat' što mu Komita reče.

A onda će Z. spiskove sigurnih ponijeti kod Šefa. Odnosno Lomija. Kao Migo onu kovertu.

Ne pominji ni Miga! Ionako ga niko nije vidio kada je kroz dimnjak doveden na kafu i luk kod Murinja. Migo je u stvari Slavoljub Stijepović, ugledni ministar, gradonačelnik i sve doskora generalni sekretar kod Lomija, šefa države. I on je tigar, ili makar mladunče od istog. Ni riječi kod Specijalnog nije htio da zucne o onih 100 hiljada dolara koje je od Di Keja odnio Lomiju. Sve je sa Šefa prebacio na komšije, dobrovoljce iz Zete i neku sirotu blagajnicu naše Partije...

Ne pominji Di Keja. Pi**a jedna, snimio školskog i kovertu, da se proslavi i pohvali. Kao da je bio jedini koji je donirao. Neka mu je Šef rekao na onom presu kada je pucao po šavovima. Lomi samo istinu zbori kad kaže da Di Kej snima pišljivih sto hiljada, a naša Partija je isti odnos, zasnovan na „obostranoj korisnosti“, imala sa većinom biznismena. Ili u prevodu, da Komita i Liam razumiju - ugledni biznismeni DPS-u i Šefu milione za izbore a oni njima tranzitne poslove i tendere.

Ne pominjite Komitu. Nećemo ni mi. To je ugledni Kavčanin, samo toliko. I da se ne zaboravi kakav je on leopard - 500 kvadrata je iskeširao Tigru za stanove i prostore u Master kvartu, istina ovaj mu je učinio sa cijenom. Ostaje da se u nastavku Sky romana vidi da li je Komita po istom modelu, snižene cijene, trgovao kod Tigra i u staklenom neboderu na obali Morače. Koji je pojahao i silovao predivnu ljepoticu, hotel Podgoricu. Zbog čega su ga ugledni CGO i naša Daliborka, zajedno sa brojnim drugim organizacijama i pojedincima, u prvom redu NVO Kana, u kampanji zaštite našeg kulturnog blaga, nazvali Monstrum. A sada, da ih neko pita, ove iz CGO - gdje ste danas - morali bi reći - u Monstrumu. Ili kod Monstruma... Što ti je život i sudbina. Čas si gori, a čas doli. Mislim na Lomija, da me Fleka opet pogrešno ne protumači.

Ne pominjite Lipku i Lajčaka, Bilčika i ostale hrebičkove iz centralnoevropskih zemalja i diplomatija. Šta su oni krivi kada su samo slušali ODIHR koji je sve naše izbore proglasio djelimično slobodnim... Čak i one kada je predsjednički pobjednik Miodrag Lekić djelimično pokraden. A tek da su htjeli da pročitaju naše priče o ubistvima, ranjavanju, prebijanju i javnom linču neposlušnih. Ili da makar čuju velikog partnera i prijatelja Lomija koji im je u brk rekao kako Di Kej nije jedini donator naše Partije na svim djelimično slobodnim izborima... Da bismo sada od Petra saznali da je Tigar sam keširao milione. E, moj Miroslave…

Ne pominjite Lava, ali kad vi nećete, evo ja ću. A gdje je Lav?! Još čeka. Čeka se, dakle, Specijalni, Vladimir Novović. Da pokaže je li brat i tigar kao prethodnik mu Murinjo i njegova Marica od Ivice, ili je stvarno Lav. Kažu Sanader je pao zbog mnogo manjih donacija koje je HDZ primao od uglednih donatora, istina iz svijeta biznisa. Poput nekog Orbanovog šefa naftnog giganta Mol. Bez kodnog imena. Onda je po istom osnovu pao i veliki Helmut Kol. Nije htio da oda imena donatora svoje stranke CDU u iznosu od tričavih 2,1 milion maraka. Samo ga je velika državnička misija i uloga u ujedinjenju Njemačke spasila zatvora. Prinudno je penzionisan, uz prećutni dogovor, da “umre”. Odnosno da se pravi mrtav. I da se nikad više javno ne oglasi na političke teme.

Novoviću, ili jesi ili nisi.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")