STAV

Počevši priču s prolaskom dva miliona vozila

Ove godine navršava se i šest godina od potpisivanja memoranduma o razumijevanju u okviru inicijative "Pojas i put" između Kine i Crne Gore

11722 pregleda 5 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

U susret 13. julu, Danu državnosti Crne Gore, ujedno obilježavamo i prvu godišnjicu od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice autoputa “Princeza Ksenija”. Prema podacima Monteputa, od jula prošle godine ovom dionicom bezbjedno je prošlo više od 2 miliona vozila, što je ekvivalentno kao da je svaki stanovnik Crne Gore prošao njom tri puta i više. Projekat posjeduje tri važne karakteristike, odnosno “visoku bezbjednost, visok stepen iskorišćenosti i visoke standarde kvaliteta”, zbog čega se već pozicionirao kao vodeći zajednički projekat Kine i Crne Gore u okviru saradnje kroz inicijativu “Pojas i put”.

Ove godine obilježava se deseta godišnjica inicijative “Pojas i put” koju je predložio predsjednik NR Kine Si Đinping. Tokom protekle decenije, više od 150 zemalja i 32 međunarodne organizacije potpisalo je preko 200 dokumenata o saradnji na zajedničkoj izgradnji “Pojasa i puta” sa Kinom.

Inicijativa je rezultirala sa više od 3.000 projekata saradnje, što je dovelo do investicija od skoro trilion američkih dolara i otvorilo više od 400.000 radnih mjesta u zemljama obuhvaćenim njom. Pridržavajući se principa opsežnih konsultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi, inicijativa “Pojas i put” postala je međunarodna platforma za saradnju koja prevazilazi geografska ograničenja, probija kulturne razlike, integriše razvojne potrebe i kao takvu su je brojne zemlje širom svijeta pozdravile i podržale.

Ona je postala javni proizvod koji Kina pruža međunarodnoj zajednici, te je šireći misiju izgradnje boljeg svijeta za sve, donijela opipljive koristi narodima iz svih zemalja duž nje. Zahvaljujući saradnji u okviru inicijative “Pojas i put”, Hrvatska je ostvarila svoju dugogodišnju želju da poveže djelove svoje kopnene teritorije sa ostrvima, a Srbija svoj san još od prije 30 godina o puštanju u saobraćaj obilaznice oko Beograda.

U Aziji će brza pruga Džakarta-Bandung koju je izgradila kineska kompanija, sa brzinom od 350 kilometara na sat, postati prva brza pruga u Indoneziji, pa čak i cijeloj jugoistočnoj Aziji. U Africi, Kina je od 2000. godine izgradila više od 6.000 kilometara pruga, 6.000 kilometara puteva, skoro 20 luka, više od 80 velikih energetskih objekata i izgradila više od 130 bolnica i klinika, više od 170 škola i 45 sportskih centara i realizovala više od 500 poljoprivrednih projekata, čime je pokrenut i unaprijeđen ekonomski i društveni razvoj afričkih zemalja i donesena konkretna korist lokalnom stanovništvu.

Ove godine navršava se i 6 godina od potpisivanja memoranduma o razumijevanju u okviru inicijative “Pojas i put” između Kine i Crne Gore. Zahvaljujući saradnji u sklopu inicijative “Pojas i put” i mehanizma saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, prioritetna dionica autoputa “Princeza Ksenija” čiji je glavni izvođač radova bila kineska kompanija, postala je pravi “brend projekat” koji svjedoči o praktičnoj saradnji dvije zemlje i koji je sjajna osnova za dalju saradnju u budućnosti.

Činjenice su pokazale da ovo nije samo put bezbjednosti, koji poboljšava uslove saobraćaja u Crnoj Gori i značajno smanjuje broj saobraćajnih nezgoda, već je to i put razvoja, koji pokreće ekonomski razvoj svih oblasti uz sami autoput, pa i cijele države Crne Gore, posebno razvoj turizma, koji će pomoći da se ublaži problem neuravnoteženog razvoja između sjevera i juga zemlje.

Ovo je ujedno i put povezivanja, koji olakšava interkonekciju Crne Gore sa zemljama regiona i ostatka Evrope i jača status Crne Gore kao regionalnog saobraćajnog čvorišta, a takođe je i put ka prosperitetu, koji je podigao povjerenje međunarodne zajednice u razvojne perspektive Crne Gore i doprinosi što skorijoj integraciji Crne Gore u evropsku porodicu.

Međutim, ovo je nadasve put prijateljstva, koji je dalje produbio tradicionalno prijateljstvo naroda Kine i Crne Gore i dodatno učvrstio temelje našeg prijateljstva. Kao dobar i istinski prijatelj Crne Gore, Kina će, kao i uvijek, ostvarivati praktičnu saradnju sa Crnom Gorom zasnovanu na principima međusobnog poštovanja, jednakosti, uzajamne koristi i saradnje u kojoj svi dobijaju, kako bi se pokrenulo novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu i odnosima Kine i Crne Gore.

Autor je ambasador Narodne republike Kine u Crnoj Gori

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")