STAV

Razgovori, dogovori, pregovori i drugi demoni

Gdje leži objektivna snaga? U procentima ili - u pameti? Da li postoji nada da sjednemo i razgovaramo u korist života svih nas, ili to umijemo samo u korist svog interesa.

5560 pregleda 91 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Manjina, većina - CJELINA!

Umijemo li i možemo li mi to?

U iščekivanju novog početka, gorimo na ovom julskom suncu, gubimo tečnost i splašnjavamo do evo 56%. Nastavili se ovako, teško da će nas bilo kakva infuzija i reanimacija popraviti...

Isti kadar treći put. Hajde da pokušamo...

Prvo da riješimo osnovna pitanja svih pitanja - interesuje li nas naša Država, kao zajednički uzvišeni i javni interes, ili pojedinacna i kolektivna moć i samo svoj interes.

Ima li smisla imati moć i privilegiju - a izgubiti i upropastiti ovu (svoju) državu?

Gdje leži objektivna snaga? U procentima ili - u pameti?

Šta 'plete' pletenicu pameti? Samo škola i diplome, ili životno znanje i iskustvo? Ili možda oboje zajedno i sinergično?

Umijemo li da za trenutak zastanemo i pogledamo šta je naša stvarnost?

Veliki prasak se desio, duh je izašao iz boce. Energija i strast su uveliko nadvisile smisao i logiku, pa smo dobili oblik i ponašanje Braunovih čestica - u velikoj želji i raspaljenoj energiji počeli smo da se previše sudaramo i, normalno, rezultati su takvi kakvi jesu. Jesu li mogli biti bolji - jesu. Jesu li mogli biti gori - jesu. Želje su očigledno bile jedno, a mogućnosti nešto drugo. Ako imamo zamjerke kažimo, zbog čega i zbog koga? Deklarativno jasni, a u realizaciji netačni i nejasni, skoro pa konfuzni.

Punih agendi u kojim fali pola slova, širokog vidika, a kratkovidi, spremni za komponovanje simfonije, ali lično bez sluha i talenta, sa kičicom i platnom ispred sebe, ali bez inspiracije u sebi...

Eeee, teško da se tako može...

U jurišu i ofanzivi možda dominira 'estrus', ali u strategiji definitivne odbrane, ili pobjede, prednjači umnogome 'ratio'!

Kako u Crnoj Gori ove dvije komponente staviti pod jednu zastavu.

Dok su jedni obuzeti likom u ogledalu i ličnim promocijama, drugi su tjeskobni posmatrajući tuđe emocije.

Dok jedni žive u ubjeđenju da je njihovo dobro dovoljno da i drugima bude dobro, dotle drugi strepe nad tuđim dobrom, znajući da bez toga ni njima lično neće biti dobro.

Dok jednima djeca oblijeću svijet u potrazi za znanjem, srećom i normalnim mirom, dotle drugima djeca 'odrađuju' Crnu Goru bijelim, žutim i oružjem...

Jedni nemaju da plate mjesečnu apanažu svojoj djeci na školovanju, drugi se 'gađu' stotinama hiljada i milionima da svoje mezimce izvuku iz škole života zvane “Spuž”!

Da li postoji nada da sjednemo i razgovaramo u korist života svih nas, ili to umijemo samo u korist svog interesa.

Frojd kaže: 'Zrelost direktno korelira sa sposobnošću odlaganja užitka'. Po tome mi smo ili prezreli, jer užitka nigdje na vidiku, ili smo potpuno nezreli, pa i ne znamo sta je to užitak. Ali ta ista zrelost dolazi 'ruku pod ruku' sa iskustvom. Zbog toga jedan poznati evropski klasik kaže: 'Iskustvo je jedan od najljepših darova života, ali ima jednu veliku manu - obično dolazi kasno'.

Koliko mi kasnimo i koliko smo namjerni tek da kasnimo, ko zna.

A možda bismo saznali onda kada bismo sjeli i mirno, bez zajapurenosti i pretjeranih emocija, dakle razumno i razgovjetno porazgovarali o svemu rečenom i mnogo čemu nerečenom što čini naš život nasušni, koji na kraju ipak moramo ovdje i zajedno provesti.

Učinimo sve što je do nas da ga napravimo lakšim i ljepšim i sebi i ljudima oko sebe, to jest svima nama...

Autor je predsjednik CIVIS-a

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")