NEKO DRUGI

Mit o globalnoj nestašici žita

Iako klimatske promjene predstavljaju najveću srednjoročnu i dugoročnu prijetnju globalnoj sigurnosti hrane, često se navodi da je ruska invazija na Ukrajinu trenutni uzrok trenutne krize gladi. Ali, to je dimna zavjesa

25920 pregleda 27 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U posljednjih nekoliko godina, nagli porast cijena hrane i sve učestalije i intenzivnije poplave, suše i drugi ekstremni vremenski događaji izazvali su upozorenja o nadolazećem manjku žita, što potencijalno predstavlja katastrofu za najsiromašnije i najranjivije populacije svijeta. Iako klimatske promjene predstavljaju najveću srednjoročnu i dugoročnu prijetnju globalnoj sigurnosti hrane, često se navodi da je ruska invazija na Ukrajinu trenutni uzrok trenutne krize gladi. Ali to je dimna zavjesa.

Da budemo jasni, rat je poremetio izvoz pšenice iz Rusije i Ukrajine, dvije vodeće svjetske proizvođačice, napravivši haos od ključnih trgovinskih odnosa. S obzirom da su Ukrajina i Rusija prethodno činile više od četvrtine svjetskog izvoza pšenice, donositelji politika i komentatori su većim dijelom povezivali nagli rast cijena početkom 2022. godine s manjkom distribucije uzrokovanom konfliktom.

Međutim, dok je globalni indeks cijena pšenice porastao za oko 23% u mjesecima nakon ruske invazije, cijene su počele padati u junu 2022. godine. Do decembra su se vratile na nivo prije rata. Čak i kad se priznaje, ovaj trend je pripisan uspjehu Crnoomorske inicijative za žito (BSGI), sporazuma podržanog od strane Ujedinjenih nacija, koji je uklonio ruski blokadu izvoza žita iz Ukrajine. S druge strane, nedavna odluka Rusije da se povuče iz sporazuma izazvala je zabrinutost zbog potencijalnih efekata na globalnu trgovinu žitaricama.

Ove zabrinutosti su pogrešne iz dva razloga. Prvo, globalna distribucija pšenicom (ukupna proizvodnja i iznos trgovine) ostala je stabilna od početka ukrajinskog rata. Poljoprivredni informacioni sistem tržišta, kojim upravlja Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, uključuje podatke Međunarodnog savjeta za žitarice kako bi pružio procjene distribucije, potrošnje i trgovine. Između jula 2021. i juna 2022. godine - perioda kada su cijene pšenice dosegle vrhunac - globalna proizvodnja je porasla za pet miliona tona, dok su volumeni trgovine porasli za tri miliona tona. U istom periodu, zalihe su se blago povećale (za tri miliona tona).

Najvažnije, ukupna distribucija pšenice (definisana kao proizvodnja plus otvorene zalihe) premašila je potrošnju za čak 275 miliona tona. Ovaj višak izaziva vladajući narativ o globalnom manjku. Slično tome, procjenjuje se da je globalna distribucija premašila potražnju između jula 2022. i juna 2023. godine, što ukazuje na dosljedan trend.

Drugo, vlade i mediji obično ističu specifične regionalne manjkavosti, ignorišući povećanje proizvodnje i trgovine u drugim dijelovima svijeta. U stvarnosti, pšenica se proizvodi globalno, što znači da manjak u jednom regionu može biti nadoknađen povećanjem proizvodnje u drugom.

Dakle, šta je uzrokovalo nagli rast cijena pšenice? Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo pratiti novac. Globalno tržište žitarica funkcioniše kao oligopol, sa četiri najveća trgovca žitaricama - Archer-Daniels-Midland, Bunge (koji se nedavno spojio sa Viterra), Cargill i Louis Dreyfus - koji kontrolišu više od 70% tržišta, dok Glencore čini još 10%.

U ranim fazama ukrajinskog rata, posebno između marta i juna 2022. godine, četiri velika trgovca žitaricama su ostvarila rekordne profite i prihode. Godišnji prihodi Cargilla su porasli za 23 odsto, na 165 milijardi dolara, dok su profiti Louisa Dreyfusa porasli za 80 odsto. Ovi dobici odražavaju porast cijena koji nije bio u skladu sa stvarnom potražnjom i dinamikom distribucije.

Osim toga, tržište “fjučersima” za žitarice doživjelo je ubrzanu aktivnost između aprila i juna 2022. godine. Finansijski investitori, uključujući penzione fondove, povećali su svoj udio dugih pozicija na pariškom tržištu “fjučersa” za pšenicu sa 23% u maju 2018. godine na 72% u aprilu 2022. godine. Deset “momentum-driven” (vođeni trenutkom) hedž fondova navodno je zaradilo 1,9 milijardi dolara kapitalizujući na porastu cijena hrane koji je izazvala ruska invaziju na Ukrajinu. Umjesto da sprečavaju ili ograničavaju takve finansijske manevre, regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji su im dozvolili da se nastave neometano.

Iznenađujuće je da većina izvoza žitarica iz Ukrajine nije stigla do najsiromašnijih zemalja svijeta. Umjesto toga, 81 odsto od 32,9 miliona metričkih tona izvezenih putem BSGI otišlo je visokodohodnim i srednje razvijenim zemljama, uglavnom evropskim zemljama kao što su Španija, Italija i Holandija, kao i Kina i Turska. Zemlje sa niskim prihodima su primile tri odsto izvoza žitarica iz Ukrajine i devet odsto pšenice (većinom u Bangladeš). S obzirom na to da afričke zemlje koje uvoze hranu primaju samo mali dio ovih izvoza, strahovi da će slom sporazuma dovesti do masovne gladi širom kontinenta izgledaju znatno preuveličani.

BSGI se čini više kao olakšavanje izvoza iz Ukrajine - pohvalan cilj sam po sebi - nego kao rješavanje svjetske gladi. Osim ruske blokade pomorskih ruta, ukrajinske kopnene rute su kompromitovane implicitnim ograničenjima uvoza nametnutim od strane zemalja Srednje i Istočne Evrope poput Poljske, Bugarske, Mađarske, Slovačke i Rumunije, koje teže zaštiti lokalne farmere u teškoćama od konkurentskih ukrajinskih žitarica. Ali, kako su to drugi primijetili, BSGI uglavnom služi interesima giganta u agrobiznisu koji trguju ukrajinskim žitaricama i finansijerima koji ih podržavaju.

Iako je globalna glad porasla u posljednjim godinama, to nije zbog manjka žitarica. Umjesto toga, pad izvoza, smanjenje deviznih prihoda, odliv kapitala i veći troškovi otplaćivanja dugova su umanjili sposobnost mnogih zemalja da uvoze hrane.

Da bismo se suočili sa ovim izazovima, moramo promijeniti svoj fokus. Umjesto da dijelimo žitarice kao milostinju, globalni donosioci politika moraju ublažiti ranjivosti zemalja u siromaštvu prema devizama i preduzeti mjere za podršku povećane domaće i regionalne proizvodnje osnovnih prehrambenih proizvoda. Još uvijek možemo pobijediti u borbi protiv globalne gladi, ali samo ako prepoznamo prave uzroke našeg trenutnog problema.

Autorka je profesorica ekonomije na Univerzitetu Masačusets

Prevod: S.K.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")