PROFESIONALAC

Pismo Putinu (2)

Da ne bi bilo zabune, ovakvi kao mi treba da uđu u NATO, ne da bi nam bilo bolje, nego da nam ne bi bilo gore. Osim toga, ne bi nam bilo prvi put da ratujemo sa državama Dalekog istoka. Pa zbog vas smo bili u ratu sa Japanom - ravno 102 godine
18 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2017. 06:26h

Poštovani predsjedniče,

Razlog zbog kog Vam se opet obraćam je intervju zamjenika generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergeja Željeznjaka i posljedice koje on ima na unutrašnje prilike u Crnoj Gori, o čemu ću Vas u nastavku detaljno informisati.

Na početku da Vas upoznam sa prilikama u Crnoj Gori, koje se nisu puno promijenile u odnosu na našu pređašnju komunikaciju. Specijalni tužilac ne dira nikog iz vlasti, mada je posljednjih sedmica ostavio i Front na miru, možda zbog odmora pa će ih podgrijati u susret predsjedničkim i lokalnim izborima. Neće škoditi ni njima, ni DPS-u. Rusi nisu poslušali sugestije Vaše propagande i masovno su i ove godine kvasili zadnjice u našem NATO moru.

A da ste se kojim slučajem prethodne sedmice obreli ovdje, pomislili bi da Crna Gora još nije članica NATO-a. Umjesto polemike o tome da li bi trebalo da poštujemo član 5 Sjevernoatlanske povelje i objavimo rat Sjevernoj Koreji, ako onaj Kim Džong Un prvi gađa američki Guam, ovdje se opet raspravlja o uticaju Rusije na crnogorsku političku scenu.

Da ne bi bilo zabune, ovakvi kao mi treba da uđu u NATO, ne da bi nam bilo bolje, nego da nam ne bi bilo gore. Osim toga, ne bi nam bilo prvi put da ratujemo sa državama Dalekog istoka. Pa zbog vas smo bili u ratu sa Japanom - ravno 102 godine.

Poštovani predsjedniče, Mark Tven je kazao da je Bog stvorio ratove kako bi Amerikanci naučili geografiju. Vjerujem da za Crnu Goru do prije nekoliko mjeseci nije ni čuo potpredsjednik SAD Majkl Pens koji je, kao što znate, boravio kod nas početkom avgusta, povodom čega vrijedi primijetiti sljedeće:

Prvo, na samitu Jadranske povelje poručio je premijerima tog saveza da pripadaju “novoj generaciji balkanskih lidera”.

Tu su bili - Zaev, novi miljenik američke administracije na Balkanu kome su oni svesrdno pomogli da Gruevskog otjera u opoziciju, Rama koji je nedavno opet pobijedio na izborima na koje je opozicija izašla tek nakon američkog pritiska, Brnabić za koju kruže glasine da je Vučiću nametnuti izbor iz Vašingtona, dok je po tim glasinama Vučić ovu posljednju frku digao jer makedonske službe raspolažu njegovim prisluškivanim razgovorima sa Gruevskim, koji su im dale američke kolege.

Evropa jalova, Rusija daleko, zajebani ti Amerikanci… Hrvatska sa Plenkovićem slovi za normalnu državu, dok su Kosovo i BiH ionako američki protektorati, ako izuzmemo posljednjeg Mohikanca Mila Dodika koji javno ljubi Rusiju. Tu je bio, naravno, i Duško Marković. … Drugo, sastao se na sopstveni zatjev sa liderima tkz. građanske opozicije.

Složićete se da je takav susret presedan, bez obzira na dalju politički diletantsku reakciju opozicionih prvaka, koji se nisu sjetili makar da sroče zajedničko saopštenje.

Vjerovatno Vam je ambasador Gricaj prenio navode Alekse Bečića nakon sastanka sa Pensom da su “zatvorena pitanja koja se tiču državno pravnog statusa i članstva Crne Gore u NATO”. Nisu mi simpatični ti mladići što sa kravatama šetaju po mojkovačkim Ili pljevaljskim livadama, ali je činjenica da su stasali u najozbiljniju alternativu DPS-u.

Treće, džaba se Đukanović taj dan šišao kod Džake.

Od sastanka sa Pensom ni “S”. To što je Pens rekao da su “moskovski agenti hteli da ubiju premijera i obustave put Crne Gore u NATO” mogao bi biti citat upotrebljiv za zadnje stranice pozitivno intonirane političke biografije. Što moj prijatelj Samir kaže “doći u kraljevstvo a iskulirati kralja… Gadna poruka”.

Poštovani predsjedniče, Da li to američka administracija nakon ulaska u NATO traži altenativu Đukanovićevom DPS-u, što ne podrazumjeva obavezno slanje DPS-a u opoziciju?

Nemam informaciju šta je Pens rekao crnogorskom premijeru, koji je poslije sastanaka bio ponosan kao što su nekada bile nevjeste poslije prve bračne noći. Željeznjak i Nebojša Medojević tvrde da je Marković američki favorit i da je zbog toga moguć sukob klanova unutar te partije. Nisam uvjeren u njihovo analitičko promišljanje,

Činjenica je da je Duško zamudatio da se svađa sa rektorkom Radmilom, da na svaku osjetljiviju funkciju postavlja kumove, rođake, prijatelje… Kad se za samo par mjeseci poguraš sa Trampom, sastaneš sa Tilersonom i tri puta sa Pensom, bogami postaješ neko i nešto po balkanskim, ali i aršinima drugih djelova svijeta.

Pitanje je - da li mu Đukanović sve to omogućava jer mu slijepo vjeruje da će on i njegovi najbliži biti mirni nakon penzionisanja, ili je Marković krenuo Lukšićevim neutabanim stazama revolucije? Oprostite mi, predsjedniče, što odoh ovako daleko.

Dakle, g. Željeznjak je srpskom, tabloidu “Alo” dao intervju koji je legao crnogorskom režimu kao kačket na ćelavu glavu. Pomenuti predlaže nastavak bojkota parlamenta, poziva na pomirenje Demokrata i DF i objedinjavanje opozicije oko jednog kandidata na predsjedničkim izborima.

Mediji bliski crnogorskom režimu odmah su digli paniku - eto Kremlj opet mešetari po Crnoj Gori. Idu dotle da im je i Krivokapić sumnjivo lice. Objavili su i prateću anketu neimenovane “renomirane agencije za istraživanje javnog mnjenja”, po kojoj bi Đukanović osvojio više glasova od Bečića, Mandića i Krivokapića zajedno.

Ne znam da li iza ove stidljive najave da će se Đukanović kandidovati na izborima, stoji njegova stvarna namjera ili pokušaj trgovine sa vanjskim centrima moći kako bi obezbijedio uživanje u mirovini.

Nije realno da opozicija ima zajedničkog kandidata jer će zbog lokalnih izbora svako vući na svoju stranu, niti je relano da može pobijediti kandidat kome je medvjed bliži od bjeloglavog orla. G.Željeznjak i Vaši drugi saradnici bi to morali znati.

U svakom slučaju, intervju pomenutog funkcionera Jedinstvene Rusije je odična uvertira da vlast homogenizuje svoje redove i da DPS ili Đukanović opet Zapadu uvale priču kako samo oni ili on mogu zaustaviti najezdu hakera, Popova, Šišmakova, Širokova i drugih ratnika sa Urala i Kavkaza na najmlađu NATO članicu.

Poštovani predsjedniče, Ako je zvanični Kremlj označio Đukanovića, odnosno njegove izjave, nakon onog famoznog sastanka sa Bajdenom 2013, kao “neprijateljske” i ako ste, kako tvrdi naš specijalni tužiIac, htjeli da ga ubijete - onda mi nije jasno zaštu mu g. Željeznjak pomaže svojim javnim nastupima.

Nešto mi tu smrdi do neba.

Srdačan pozdrav.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")