NEKO DRUGI

Teror cijena

Cijene kojima svjedočimo i s kojima živimo u sukobu su sa svakom racionalnom ekonomsko-tržišnom računicom, bazično skrojenom od proizvodnog utroška, poreza i marže, te profita

6401 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ma koliko dilema mogla zvučati banalno, na pitanje ima li smisla i dalje se snebivati i iščuđavati nad cijenama raznoraznih proizvoda u Hrvatskoj nije lako i jednostavno odgovoriti. Po jednoj strani već smo pomalo dosadni jedni drugima kada u pozama šokiranih potrošača u nevjerici prepričavamo da je recimo - iz nekog bizarnog razloga ove godine ispostavljen kao opći referentni i komparativni orijentir u tom kontekstu - kuglica sladoleda u Dubrovniku dobacila i do pet EUR na nekim mjestima. Ili da palačinka na Krku - ni po čemu posebna, ali jedan od mojih osobnih favorita kada je o ovoj temi riječ - može koštati cijelih šest EUR, čemu sam neposredno svjedočio.

Na drugoj strani, prihvatiti takvo stanje stvari kao novi društveno-ekonomski realitet značilo bi pristati uz tezu da je i ovom prilikom na djelu svojevrstan psihološki efekt, prijelazno stanje prilagodbe na novu valutu, što nas naravno ne može zadovoljiti kao objašnjenje.

Otprilike, ponuđači proizvoda i usluga ispituju psihološke granice kupaca i potrošača, testiraju dokle smo spremni ići, odnosno platiti, pa potom riskiraju s vrlo visokim cijenama. Iako nam je svima jasno, za te stvari ne treba biti ekonomski stručnjak, da su cijene kojima svjedočimo i s kojima živimo u sukobu sa svakom racionalnom ekonomsko-tržišnom računicom, bazično skrojenom od proizvodnog utroška, poreza i marže, te profita. Koliko god se činilo da i nije moglo ispasti puno drugačije u okolnostima katastrofalno loše političke odluke po pitanju određivanja datuma za prelazak na euro - u vjerojatno najgorem mogućem trenutku za to, u uvjetima visoke inflacije koja je tada bila na vrhuncima u EU, a posebno na njezinoj periferiji gdje se za dugo vremena smjestila i Hrvatska - tome nije nužno tako.

Čini se i da mnogima još nije jasno kako euro nije jedinstvena evropska valuta, već da postoji onoliko njezinih verzija koliko je i nacionalnih ekonomsko-financijskih sustava u EU. U političko-ekonomskim okolnostima stihijski vođenog turizma, te liderske i najvrednije državne industrije bez jasne srednjoročne i dugoročne nacionalne strategije u Hrvatskoj, nije neobično da na mikrorazinama njezine neposredne svakodnevne stvarnosti svatko od uključenih protagonista radi što mu je volja i što može. Dakako, u imenu slobodnog tržišta i načela izbora.

Mogu li i trebam li potom biti iznenađen kada mi stariji bračni par na Pelješcu želi prodati kamenicu za pet EUR po komadu? Smjestili su se u neuglednu bajtu tik uz cestu što nalikuje cvjećarni u kojoj stoluje besmrtni Broj jedan. Uz nju su postavili par rasklimanih stolova i stolica. Tek su na korak od mora koje im služi kao njiva iz koje izvlače školjke na suho. Bankovne kartice ne primaju, fiskalni račun im je nepoznanica. No cijene su im u rangu delicija u prvoklasnom restoranu. Žive ljudi hrvatski san.

(portalnovosti.com)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")