Kad Glavni grad obećava: Izgubljeni u prevozu

Nije sramota reći "ne" ako nešto ne možete da iznesete ili reći "treba mi više vremena da sve definišem". Poštenije je tako, nego ovako danima da se vrtimo izgubljeni u porukama. I prevozu

28038 pregleda 90 reakcija 25 komentar(a)
Autobus Glavnog grada (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Autobus Glavnog grada (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ideja da osnovci i srednjoškolci u Podgorici mogu da se besplatno voze na teritoriji grada lijepa je i, vjerujem, nije lako bilo odbiti predlog Demokratske partije socijalista (DPS) da se donese i odluka kojom će ideja biti sprovedena u djelo.

Ili makar nije bilo popularno toga dana na sjednici Skupštine, 4. avgusta, ne dići ruku i glasati "ZA".

I onda se od odluke napravio cirkus.

Odlukom je definisano šta zainteresovani treba da dostave za mjesečnu kartu, ali je vršilac dužnosti rukovodioca Službe za građane Vladislav Dajković, prenoseći poruku Sekretarijata za saobraćaj, već rekao da ne mora potvrda o prebivalištu. A to nije u skladu sa Odlukom.

U Glavnom gradu još ne znaju i koliko će sve da košta, jer besplatan prevoz, kako komuniciraju, važi za sve osnovce i srednjoškolce.

I gradonačelnica Olivera Injac neki dan kaže da "malo je neobično kada ne znamo koliko će biti taj finansijski uticaj biti na budžet grada".

Kaže i da su stava da se moraju stvarati uslovi da "odluka bude što duže na snazi".

"Mi ćemo se truditi da ona bude održiva", prenio je RTCG njenu izjavu u subotu 2. septembra.

Istog dana, ispostaviće se, diskretno, poručila je da ne važi ranija najava Sekretarijata za saobraćaj da će od 4. septembra, sa đacima, linijama koje organizuju "Putevi" besplatno moći da se voze svi građani Podgorice.

Danas 4. septembra prvo su iz Sekretarijata za saobraćaj medije kroz direktne pozive uvjeravali da takve najave nikad nije ni bilo, ali su iz Glavnog grada potom u saopštenju za medije, priznali da ipak jeste.

Besplatan prevoz za građane najavio je prije nekoliko dana vršilac dužnosti sekretara za saobraćaj Ninoslav Kaluđerović.

"Odlučeno je da od 4. septembra, pa do kraja mjeseca za sve građane obezbijedimo besplatne karte za autobuski prevoz na teritoriji glavnog grada", rekao je, pored ostalog Kaluđerović 29. avgusta.

Istu informaciju prenijelo je više medija, a istog dana i portal Glavnog grada, podgorica.me.

Glavni grad u međuvremenu je uklonio informaciju, ali nisu i uputili demanti redakcijama da to nije tačno.

I onda je u subotu 2. septembra, u prilogu RTCG o prijavama đaka za besplatne mjesečne karte, gradonačelnica Injac, o besplatnom prevozu za sve građane, više diskretno, rekla da "nije to ovaj termin kada počinje za učenike 4. septembra, nego će to biti povezano sa Evropskom sedmicom mobilnosti".

I mislili su u kabinetu gradonačelnice da su svi građani u subotnje jutro pratili jutarnji Javnog servisa. Nisu.

U ponedjeljak 4. septembra građani su medijima počeli da prijavljuju da su im vozači na linijama "Puteva" ipak naplatili karte.

"Vijesti" su odmah uputile pitanja Glavnom gradu, pored ostalog, i da pojasne ranije najave iz Sekretarijata za saobraćaj.

Umjesto odgovora, iz Sekretarijata su redakciji poslali link do priloga Javnog servisa, gdje Injac kaže da će blagovremeno obavijestiti građane o povoljnosti da se besplatno voze.

A nedugo potom, redakcijama je stiglo saopštenje PG biroa, "u cilju razjašnjenja situacije na temu besplatnog javnog prevoza", kojim zapravo potvrđuju ranije obećanje Kaluđerovića:

"Tačno je da je postojala namjera da uporedo sa početkom nove školske godine besplatan prevoz do kraja septembra bude obezbijeđen za sve ostale građane".

U istom saopštenju, iz Glavnog grada sada dodaju i da "kako prije realizacije svake inicijative mora prethoditi preduzimanje niza formalno-pravnih koraka, besplatan prevoz za sve građane Podgorice autobusima gradskog preduzeća ‚Putevi’ važiće PO STUPANJU NA SNAGU ODLUKE, od 11.09. do 30.09. ove godine”.

Odluka o besplatnom prevozu u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Glavnog grada Podgorice usvojena je na sjednici 4. avgusta, a u tom dokumentu piše da stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom listu.

Odluka je u Službenom listu objavljena šest dana od usvajanja, 10. avgusta (SL broj 37/2023, opštinski propisi) i već je stupila na snagu. Avgusta osamnaestog.

Nisam spomenula i da je odlukom predviđeno da će prijave početi 25. avgusta, a da je iz Glavnog grada prvo rečeno da će kasniti, pa poslije Kaluđerović saopštava da je sve okej, da prijave idu po planu...

Nije sramota reći "ne" ako nešto ne možete da iznesete ili reći "treba mi više vremena da sve definišem".

Poštenije je tako, nego ovako danima da se vrtimo izgubljeni u porukama. I prevozu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")