POZDRAV DOMOVINI

Crna rupa

Između promocija domaćeg meda i obilaska košarkaških svlačionica, ruka pravde sa svojim CSI timom treba da nastavi sa uviđajima po Crnoj Gori. Kada policija opet nabasa na pakete droge i banana ili kamione pune cigareta, istragu treba da vodi premijer Šerlok sa ministarskom ekipom. Da pred kamerama provjere šta je od dokaza kontaminirano a šta valja sačuvati za Twitter i press konferencije

13053 pregleda 12 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Ako je vjerovati premijeru Šerloku i ministru Votsonu, pitanje je dana kada će kopače iz Višeg suda stići ruka pravde. Situacija se mijenja u našu korist i službe su se već rasanile, iako ih je tunel iznenadio kao putare decembarski snijeg. Još prije policije predsjednik Višeg suda je utvrdio da u depou gotovo ništa ne nedostaje, a premijerski tim je sa sve PR službom uradio dodatni uviđaj. Od tada se nakupilo toliko dokaza, da se ispod ruke dijele i medijma. A istragu ne mogu ugroziti ni kontradiktorni komentari zvaničnika od kojih bi i inspektor Horejšo odavno posijedio. Naše je samo da čekamo hapšenja i nagađamo čiji je pištolj kontaminiran, a čiji je progutala crna rupa u centru Podgorice.

A kada jednom uhapse kopače i njihove projekt menadžere, ne treba ih slati u Spuž već angažovati kao stručne konsultante.

Za početak bi mogli da nauče mandatara kako se osjetljive operacije završavaju za kratko vrijeme i bez znanja javnosti. Mogli bi mu pojasniti kako se okuplja prosta većina voljna da zasuče rukave i prokopa put do bolje budućnosti. Ekipa diskretnih heroja koja brine o crnogorskoj ekonomiji i daje sve od sebe da najvećim izvoznicima posao ne trpi zbog dva-tri pištolja u depou suda. Njima ambasadori ne biraju drugove za radnu akciju niti im određuju uslove rada, jer im je većinska volja klana jedina svetinja. Ne traže oni tropetinske većine niti sastanče satima, već ćutke reformišu pravosuđe iz temelja. Zato im je malo nedostajalo i da zatrpaju tunel, dok Milojko još traži većinu za Vladu.

Kopači tunela u centru mogli bi održati predavanje i predsjedniku Jakovu. Ako više nije zainteresovan za potkopavanje stranačkih temelja, mogao bi predsjednik da nauči kako se zajednički kopa prolaz u bolje sjutra. Bez podbunjivanja kopača i rasprava o tome ko je glavni u tunelu. Nema tu prebrojavanja i tugovanki pred kamerama, već samo team building i prodiranje po dubini. Uz druga je drug dok zajednčki kopaju put do depoa u kome će bratski podijeliti plijen. Možda Jakov tada nauči da spoljni saradnici nisu prijatelji već skriveni diverzanti spremni da mu sruše tunel na glavu i pokupe ostatke iz ruševina.

Frontaši i komite bi mogli da nauče kako se uspješno podrivaju institucije dok državni aparat spava. Kako se državni aparat preuzima pijukom i pur pjenom, a ne puškama sa dna jezera i zapaljenim gumama. Odradiš smjenu u tunelu, uprtiš ranac sa alatom pa korakom pravednika prođeš pored žbirova koji skrolaju po telefonima i ispijaju dojč. Ne trebaju ti protesti ni blokade puteva. Dovoljno je da se prihvatiš krampa, pa kroz tunel u vladu i skupštinu. Dok se agenti i tužilaštvo probude Andrija već zabanio u Karađorđevoj 3 a Ivan Vuković zauzeo Aleksi onu visoku stolicu.

A kada završe sa edukacijom političara, rudari iz Višeg suda mogu da nauče crnogorske graditelje kako se kopa kroz grad a da te ne čuje pola kvarta. Da im pojasne kako se zgrade u komšiluku ne moraju ljuljati od mini zemljotresa čim neimari počnu da kopaju kanale ili temelje. Planovi instalacija nisu samo papir u projektnoj dokumentaciji, nego treba da ih pročitaju šef gradilišta i bageristi prije nego zabodu prvu lopatu. Kidanje kablova i cijevi nije pojektna obaveza, niti pola grada mora ostati bez vode i struje čim se upali prvi bager.

Predavanja se jedino ne moraju držati premijeru Šerloku. Između promocija domaćeg meda i obilaska košarkaških svlačionica, ruka pravde sa svojim CSI timom treba da nastavi sa uviđajima po Crnoj Gori. Kada policija opet nabasa na pakete droge i banana ili kamione pune cigareta, istragu treba da vodi Šerlok sa ministarskom ekipom. Da pred kamerama provjeravaju šta je do dokaza kontaminirano a šta valja sačuvati za Twitter i press konferencije. Mogu i da patentiraju promaju kao najefikasniji alarm u prostorijama bez kamera i čuvara. Kad već nema sirena da uplaše lopove, neka nam bar promaja javi da su završili posao.

Čim se okončaju edukacije i premijerske istrage, rudare iz Višeg suda treba vratiti pod zemlju i dozvoliti da nastave sa kopanjem. Sve dok crna rupa u centru Podgorice ne proguta parlament u hibernaciji i pravosuđe koje obnavlja fasade dok mu one daske sve više trunu. Neka kopaju dok u zemlju ne propadne tužilaštvo sa pamćenjem zlatne ribice i vlada koja u postelji leži duže od Đekne. Kada ih crna rupa konačno usisa neće biti velike štete. Ionako više nisu validni dokazi da je Crna Gora ozbiljna država.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")