BLOG

Nisu isti fašisti i antifašisti, nije isto dobro i zlo!

Amerika gubi moralni autoritet i kredibilitet zemlje koja je decenijama bila primjer i ‘praktična podrška’ mnogim snagama u zemljama koje su se borile i još se bore protiv diktatora, autokrata, fašista i neonacista
95 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp Feniks, Foto: Reuters
Donald Tramp Feniks, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2017. 09:55h

Neofašizam i drugi oblici diskriminacije ponovno destruktivno nastavljaju svoje aktivnosti koristeći se revizionizmom i demokraturom. U američkoj saveznoj državi Virginiji u subotu, 12. 08. 2017. godine zavladalo je izvanredno stanje zbog nereda i nasilja koje je uslijedilo nakon prosvjeda ekstremnih desničara na koje su se okomili protuprosvjednici.

Tri osobe su poginule a 35 ih je ozlijeđeno.

Mržnja i nasilje koju su otvoreno iskazali učesnici skupa u Charlottesvilleu, izazvali su zgražavanje u SAD, a i u svijetu - s obzirom na neadekvatno, sporo i nepromišljeno tumačenje predsjednika SAD Donalda Trumpa.

U svojoj prvoj izjavi Trump je osudio dešavanja „sa svih strana“. Predsjednik niti jednom riječju, eksplicitno, nije osudio mržnju, fantizam, rasizam … jer se „to podrazumijeva“. A nakon oštrih kritika na Trumpov račun koje su stigle i od samih Republikanaca, Bijela kuća je narednog dana objavila kratko saopćenje u kome se navodi da je izjava predsjednika to podrazumijevala.

Bilo je očito da se Trump u predizbornoj kampanji naglašeno obraćao takvim biračima i oni su mu sada uzvratili uslugu, podržavajući ga kao ‘mainstream‘ političku figuru. Zbog toga Trump, smatraju mnogi u Americi, snosi moralnu odgovornost za ohrabrivanje ekstremne desnice u SAD. Tako, Trumpova predizborna kampanja nije bila samo snažno fokusirana na identitet i viktimizaciju bijelaca potičući kod dijela birača takva osjećanja, već je on propustio da se jasno distancira od bijelih nacionalista, neonacista, fašista, Ku Klux Klanovaca, (…) . „Posljedica toga jeste da se te grupe osjećaju ohrabrene jer smatraju da imaju prijatelja u Bijeloj kući“.

Tako Amerika gubi moralni autoritet i kredibilitet zemlje koja je desetljećima bila primjer i ‘praktična podrška’ mnogim snagama u zemljama koje su se i još uvijek se bore protiv diktatora, autokrata, fašista i neonacista. Ili je „to tako“ samo trebalo da izgleda.

Dapače, Trump je sada poslužio kao primjer mnogim malim i malo većim vlastodršcima i diktatorima širom Svijeta & Planeta.

Za nas na Brdovitom Balkanu to i nije ništa novo - kod nas je to dovoljno rašireno, prošireno i ustaljeno: važno je osvojiti vlast.

Poslije svega oglasila se i Britanska premijerka Theresa May.

“Ne vidim nikakvog znaka jednakosti između onih koji propagiraju  fašisti čke stavove i onih koji im se protive. Mislim da je bitno da svi koji su na pozicijama vlasti osuđuju krajnju desnicu”, izjavila je May novinarima…

Protivnici fašizma na Brdovitom Balkanu to nazivaju, zamislite - antifašizmom. I kako se usuđuju. Drugi svjetski rat je davno prošao, izvornih pobjednika nad fašizmom i fašistima je sve manje, sjećanja na žrtve, stradanja, patnju (…) blijede …Ali, tu je neofašizam i drugi oblici diskriminacije te ponovno destruktivno nastavljaju svoje aktivnosti koristeći se revizionizmom i demokraturom“.

Demokratura: Hibrid demokratije i diktature. To jest, narod/i koji na demokratskim izborima biraju svoje diktatore, vladare, vlastodršce…

Kako smo na „ovim prostorima“ imali dva rata, 1941 - 1945. & 1992 - 1995. trebali bi smo znati kako se zove „ono“ što takve pojave prepoznaje, objašnjava i definiše, a to je - ANTIFAŠIZAM.

Ne ne treba nam Theresa May & State Department da nam to kažu, objašnjavaju i…

Ili trebaju?!

(TACNO.NET)

Preporučujemo za Vas