BALKAN

Banjska raskrsnica


Problemi između Kosova i Srbije ostaju politički problemi. Oni se neće rešavati na vojnom ratištu, već za stolom političkog dijaloga

2862 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Betaphoto
Foto: Betaphoto

Posmatrano iz perspektive epiloga o Banjskoj, to je najidealnija moguća situacija za naše međunarodne saveznike. Njihova pregovaračka pozicija nikada nije bila jača. Danas obe zemlje - Kosovo i Srbija - pregovaraju sa pozicije slabosti prema Zapadu. Srbija zato što je uhvaćena u terorističkom aktu, Kosovo jer mu se pomoglo da se spase od terorističkog akta. Dakle, danas su obe zemlje dužne Zapadu. Čerčilovim rečima, Zapad neće dozvoliti da ova kriza propadne.

To je razlog zašto mislim da ćemo u narednim nedeljama videti intenziviranje zapadne diplomatije da iskoristi ovaj novi trenutak u dijalogu Kosova i Srbije. Ovo diplomatsko intenziviranje proširiće se u tri pravca: (1) bezbednost, (2) pravda i (3) politika.

U bezbednosnom smislu, Srbija je danas u „kvaki-22“: ili je bila svesna i organizovala napad na Kosovo i zato mora da snosi posledice koje to povlači, ili mora da insistira na tome da nije imala pojma o organizovanom napadu i da prizna da nema kontrolu nad severom. Sada mi je jasno da Srbija ide na drugu opciju, odnosno da priznaje da nije sposobna da kontroliše nasilje na severu. Zbog toga će tokom narednih dana saveznici iskoristiti stvorenu situaciju da jasno stave Srbiji do znanja da trenutna situacija na severu Kosova nije prihvatljiva, pa će podrška kosovskih institucija biti udvostručena ka tome da se povećaju bezbednost i red na severu zemlje. Posledice ovog pokreta biće dalje slabljenje kriminalnih elemenata na severu zemlje. Jasno je i da je banjska epizoda imala potencijal za širu destabilizaciju regiona, pa će od danas bezbednosni aparat Srbije biti pod mnogo agresivnijim međunarodnim nadzorom kako bi se sprečili slični događaji u budućnosti. Drugim rečima, Srbija više neće uživati u prednostima konstruktivnog bezbednosnog aktera u regionu i kao takva će biti degradirana u okviru bilateralne bezbednosne saradnje sa Zapadom.

U smislu pravde na svom putu integracija, Srbija je posvećena ispunjavanju najviših evropskih standarda u oblasti vladavine prava. Ova njena posvećenost posebno će biti testirana u tako ozbiljnom slučaju kao što je terorizam. U tom pravcu, Srbija će biti stavljena pod veliku kontrolu kako bi se obezbedilo efikasno krivično gonjenje svih strana umešanih u napad na Banjsku. S druge strane, naši zapadni saveznici će podržati institucije Kosova da se privede kraju istraga o napadu u Banjskoj. To će dovesti do daljeg političkog pritiska na Beograd.

U političkom smislu, pojačaće se lični pritisci na Vučića. To je i posledica stvaranja autokratije kakvu je napravio Vučić u Srbiji. Kada imate svu moć, onda imate i svu odgovornost. Shodno tome, danas naši zapadni saveznici drže Vučića lično odgovornim za Banjsku. Nebitno je da li je znao ili ne. Pritisak na Vučića neće imati za cilj da ga ponizi ili baci na kolena, već da unapredi zapadne interese. U tom pravcu od njega će se očekivati konstruktivnost u okviru implementacije Ohridskog sporazuma, odnosno priznavanja elemenata suvereniteta Kosova i odvajanja maligne kontrole nad severom. Trebalo bi i da odustane od nerealnih zahteva za ovlašćenja Udruženja.

I u svemu tome postavlja se pitanje kako da se postavimo prema ovoj novoj realnosti. Verujem da dok će se Zapad baviti Srbijom, mi moramo da se bavimo sobom, odnosno Severom. Banjska je idealan slučaj da Kosovo ne dozvoli da ova kriza propadne. Pred nama je prilika da radikalno promenimo realnost na severu. Za to će biti potrebna doza političke kreativnosti i diplomatske saradnje. U tom pravcu, verujem da Kosovo treba da predstavi novi progresivni pristup za sever koji bi se zasnivao na tri stuba: (1) bezbednost i red, (2) politika i (3) ekonomija.

U pogledu bezbednosti, Kosovo mora jasno da stavi do znanja da su naše institucije sposobne da obezbede sigurnost građanima severa. Ovo će zahtevati razbijanje svih preostalih kriminalnih ćelija na severu. Stvaranje okruženja u kome će se građani osećati bezbedno i oslobođeno kriminala otvoriće put za drugi korak, politički. U političkom smislu, građani na severu moraju imati političke predstavnike koji uživaju njihovo poverenje. U tom smislu, treba što pre organizovati nove izbore koji će obezbediti širenje demokratije na severu. I na kraju, centralna vlast treba da ponudi ekonomski paket investicija, koji će ponuditi novu paradigmu razvojnog diskursa na severu zemlje a koji će zajednici na severu zemlje ponuditi legitimne institucije Kosova.

Problemi između Kosova i Srbije ostaju politički problemi. Oni se neće rešavati na vojnom ratištu, već za stolom političkog dijaloga. Sada Kosovo ima priliku da diktira tok dijaloga. Za to neće biti potrebna osveta i bes prema Srbiji, već kreativnost i vizija za Sever. Zapad će se baviti Srbijom, mi moramo sami sobom.

(kossev.info/koha.net)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")