LOVAC NA ZMAJEVE

Spajić, Abazović i DPS

Da li će Milo, kao i u slučaju Abazovića, opet biti ismijan jer se, eto, za kratko vrijeme, dvaput zaljubio u pogrešnu osobu?! Onomad u Dritana, danas u Milojka

64205 pregleda 152 reakcija 60 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Open Balkan je pao, Dritan je morao da izvadi tortu iz zamrzivača i preda je Spajkiju, nova 44. Vlada je formirana tako da i Zoran Lazović može da nazdravi, ali sve to nije dovoljno da belvederska mladež zapjeva - niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore. Od Čirgića do Uljarević, od Bugajskog do Servera, od Živkovića do Gencija - niko srećan, niko zadovoljan. Novi premijer je shvatio da politika uključuje kompromis, ali ne i to da se taj kompromis ne može praviti sa svakim, sabrala je utiske pomenute elite naša, odnosno sada već njihova Daliborka. Ako se čita između redova, ona kao da kaže isto što je u noći izbora nove Vlade insinuirao potpredsjednik DPS-a Vuković - sve smo bili dogovorili sa mandatarom, pas s maslom ne bi pojeo što mu je Mickey pričao o Mandiću i Kneževiću, da bi na kraju završio u zagrljaju baš sa njima. A ne sa voljenim DPS-om koji je čekao sa tortom i vatrometom na vrhu Daliborkine staklene kule.

Zato brat Server, koga lobiranje za političko krilo “kavčana” ne napušta ni posle dvije decenije, jasno sugeriše oko čega treba da se okupe mediji i NVO - mora se mobilisati što više glasova da se Evropa sad pritisne i da odustane od protivljenja saradnji sa DPS-om.

A glavna prepreka na tom putu je šef države Milatović! Milatović preferira vladajuću koaliciju s proksijima Beograda i Moskve. Spajić se možda ne slaže, ali nije uspio stvoriti alternativu, objašnjava nam Server. I poziva na akciju: Došlo je vrijeme suprotstavljanja Milatoviću!

Zašto uvaženog predavača sa Džons Hopkins univerziteta u Vašingtonu domaćini drže u zabludi nije jasno?! Umjesto da ga informišu kako je suprotstavljanje Milatoviću od strane NVO fanova DPS-a i propagandnih medija već mjesecima na djelu, ne bi li se javnost ubijedila da je Spajki CIA a Jacob BIA. I kako je akcija privođenja PES-a ka DPS-u u punom zamahu, od vrata do vrata, od ulice do Skupštine, dakle kako Server traži vanparlamentarno i parlamentarno, i da se svakog dana očekuje da Spajki, njegov ujak i mali od zaove Milović prelome u mozak i naprave kompromis! Ne sa svakim već sa DPS-om.

I tu dolazimo do ključnog pitanja - da li je Spajićevo partnerstvo sa ZBCG-om samo kratkotrajni blef nakon čega dolazi ono što su te večeri, ili je možda još bio dan, dogovarali Ivan V. i mandatar?! Pod, naravno, budnim okom Šefa, koji je o svemu bio obaviješten i koji još uvijek vjeruje u lidera PES-a?! Ništa manje nego prije dvije godine u Abazovića. Nudeći ga tada svojoj partiji i tradicionalnim satelitima kao garanta našeg euroatlantskog puta. Dakle, pitanje može da glasi - je li Milo zaista prevaziđen i pogubljen, ili je Spajki ni vino ni voda.

Da je nejaki Jakov na poziciji premijera ne bih imao dilemu. Kao što je nemaju Bemax propaganda, ležeći NVO sektor i Andrej, mali od zaove - Milatović je zaista nepopustljiv kada je u pitanju vraćanje političkog krila “kavačkog klana” u vlast! Kako Spajić, poput Dritana, nije toliko stamen i predvidljiv, onda je nezahvalno prognozirati epilog najnovije političke telenovele. I sa velikom sigurnošću predvidjeti da li će Milo, kao i u slučaju Abazovića, opet biti ismijan jer se, eto, za kratko vrijeme, dvaput zaljubio u pogrešnu osobu?! Onomad u Dritana, danas u Mickeya.

Kad već pominjem Abazovića, zanimljiva je jedna paralela - sada se vidi nešto što ni njegovi najbliži saradnici nisu znali a kamoli slutili početkom prošle godine - da je on zvanično pravio dil sa DPS-om oko manjinske Vlade a nezvanično gradio savezništvo sa DF-om i Porfirijem. Ako bismo u aktuelnoj situaciji tražili sličnu paralelu, to bi značilo da je Mickey ušao u projekat manjinske Vlade sa ZBCG-om kako bi u stvari lakše došao do onoga što mu je dugoročni cilj - stabilna Vlada u punom kapacitetu sa DPS-om?! Jer svi znamo, a NVO sektor i njemački ambasador Felten najbolje - za Đukanovića i društvo nema dokaza o malignom uticaju “kavčana” i mafije na njihovo višedecenijsko vođenje države, dok je ruski malignitet kod ZBCG davno detektovan i opjevan kroz Milanov deseterac i paradu na Crvenom trgu.

Zato DPS, Bemax i njihova propaganda i dalje ne odustaju od Spajića. Samo li ih zovne u kabinet oni odmah dotrče; ponudi im isto što su prethodno odbili Mandiću i Bečiću, DPS odmah prihvati; oči vade Jakovu iako im je priznao da je etnički Crnogorac dok Spajkija ne smiju ni da pitaju šta je i od kojih je; na Mandića bacaju anatemu svaki dan dok su spremni da Milovu bistu zamijene Milojkovom koliko je sjutra. Iako je Dritan sklon teorijama zavjere, što mu je valjda došlo od Porfirija, ipak valja spomenuti njegovo predviđanje po kome Mickey ima plan da, nakon što digne najnižu penziju i nešto malo i prosječnu platu, ničim izazvan odustane od koalicionog sporazuma sa DCG i Mandićem i zatraži nove izbore?! A nakon njih, takozvani kompromis PES-a i DPS-a bi bio mnogo izgledniji?!

S druge strane, Spajić prijeti, makar stidljivo, da će ova Vlada trajati četiri godine, od čega DPS strepi, Živković ne zažima, a mali Nikolaidis sprema kofere i novo preseljenje u Sarajevo, daleko od bledolikog šešeljevca Milatovića i tamnoputog sorošovca Obame. Ako događaji odu u tom pravcu, pokazalo bi se da se Spajić više poigrao sa DPS-om nego Milo kada im je uvalio Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Ili Dritan kada su ga Đukanović i Kentera ustoličili za premijera - da vrati “kavčane” u vlast i ojača euroatlantske integracije. Ispalo bi tako da su Bemax propaganda i NVO sektor džaba krečili godinu i duže, da Mickey nije mnogo bolji od Dritana, i da od povratka političkog krila kotorskih klanova u Vladu nema ništa. Odnosno da će prije Milo Božović nositi listu ZBCG-a na izborima u Budvi, nego što će Ivan Vuković preuzeti bezbjednosni sektor a harizmatični Jevto - zdravstvo.

I dok iščekujemo da vidimo stvarne planove Spajića, u jedno smo sigurni poodavno - niko se ne poigrava sa DPS-om kao Đukanović. Ko ne vjeruje neka pogleda istorijat političkih dešavanja u Crnoj Gori od referenduma do danas. Zagledajte se, recimo, u Ivana Vukovića - da li je to onaj isti čovjek koji je prije nepunu deceniju pričao i pisao o zarobljenim institucijama i jakom lideru kao najvećoj prepreci za njihovo oslobađanje?! Ako bilo ko nakon svega kaže kako je Milo otac a ne grobar nacije i DPS-a, onda mu nema pomoći, više negoli Danijelu Živkoviću i nekom Nikoliću. Nevažno da li se odaziva na ime Miloš ili Andrija.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")