NEKO DRUGI

Gole sise opasnije od "za dom spremni"

Vijest da je javni red i mir narušila 38-godišnjakinja iz Kloštra Vojakovačkog, koja se u toplesu polijevala vodom iz "šlaufa" u vlastitom dvorištu te tako "vrijeđala moralne osjećaje građana" - kako stoji u priopćenju PU koprivničko-križevačke - bila bi urnebesno smiješna ljetna "cveba" da nije tko zna koji već po redu dokaz montipajtonovskog hrvatskog pravosuđa i domaćih zakona
584 pregleda 3 komentar(a)
grudi, Foto: Www.shutterstock.com
grudi, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 19.08.2017. 12:02h

Kako stoje stvari, u Hrvatskoj je veći krimen prskati se vodom u toplesu, dakle bez grudnjaka, u vlastitom dvorištu negoli na prepunom stradionu urlati "Za dom spremni".

Jer, ono prvo je narušavanje javnog reda i mira te atak na ćudoređe, a ono drugo - stari hrvatski pozdrav. Ili, pazi sad, jedan od "simbola" Domovinskog rata.

Vijest da je javni red i mir narušila 38-godišnjakinja iz Kloštra Vojakovačkog, koja se u toplesu polijevala vodom iz "šlaufa" u vlastitom dvorištu te tako "vrijeđala moralne osjećaje građana" - kako stoji u priopćenju PU koprivničko-križevačke - bila bi urnebesno smiješna ljetna "cveba" da nije tko zna koji već po redu dokaz montipajtonovskog hrvatskog pravosuđa i domaćih zakona.

Posebice onih koji se tiču "vrijeđanja moralnih osjećaja građana". Što je, vrijedi podsjetiti, hebeno slično frazi o "vrijeđanju socijalističkih osjećaja građana" zbog koje su u jednopartijskom jugoslavenskom društvu - najčešće zbog denuncijacija subnorovaca - okapanja s policijom (pardon: milicijom) i zakonom imali "antidržavni elementi". Bilo zbog folklorne trobojnice na škrlaku, crveno-bijelih kvadratića "bez socijalističkih obilježja" ili pak pjevušenja arija iz "Nikole Šubića Zrinskog".

Koji je, po mišljenju današnjeg konvertita, a tadašnjeg rigidnog staljinista, kad god je izvođen bio "permanentni nacionalistički eksces". Uostalom, u ime "vrijeđanja socijalističkih osjećaja" u osamdesetima se čak tražilo da se otuče friz na austrougarskoj Mornaričkoj crkvi u Puli jer, nevoljna, podsjeća na nacističke svastike.

'Borbene' pjesme

Dok notorna Plenkovićeva komisija još nije donijela pravorijek je li "Za dom spremni" podoban u demokratskoj Hrvatskoj ili je - ono što je uvijek i bio - ustaški pozdrav i simbol endehazijskog zločinačkog režima, obnažene ženske grudi u vlastitom dvorištu su, eto, čin nasilja nad ćudoređem, "narušavanje javnog reda i mira" te razlog za prekršajnu prijavu. Bravo.

Za razliku, recimo, od pijanog pjevanja "borbenih" pjesama u kafiću, paradiranja ulicom ogoljenih pivskih trbušina i glasnog "jebanja matere" svim Srbima, komunjarama, jugonostalgičarima, judoškudašima, pederima, antikristima i ostaloj izdajničkoj gamadi koju valja protjerati iz jedine nam Hrvatske. Ili ih, kako smo nedavno čuli, jednostavno strijeljati.

Jesu li - evo jednog logičnog retoričkog pitanja - narušavanje javnog reda i mira, ali također i uznemiravanja pacijenata te kršenje prava na privatnost, antipobačajne molitvene seanse s prigodnim transparentima ispred klinika? I jesu li prekršajno sankcionirane?

Iako - ajmo podsjetiti - po odredbama članka 6. st. 4. Zakona o ravnopravnosti spolova i članka 1. Direktive Vijeća Europske unije o provedbi načela jednakog postupanja prema muškarcima i ženama u pružanju usluga, svaka žena ima pravo slobodno odlučivati o svojem seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Dakle, i pravo na slobodno odlučivanje o broju djece, pa i na prekid trudnoće.

Samo slova na papiru. Jer praksa u katolibanskoj viziji Hrvatske govori nešto drugo. Recimo, ovih je dana završila ljuta kampanja koju je provodila Markićkina udruga "U ime obitelji" protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Riječ je zapravo o Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Europska komisija predložila svim članicama da je ratificiraju. U Milanovićevo doba Vlada ju je i potpisala, no još nije prošla ratifikacija u Saboru, što je i bio razlog za žestoku kampanju "U ime obitelji".

Nametanje ideologije

Zašto? Kao prvo jer su domaći katolibani katoličkiji i od turbo-katoličkih zemalja poput Poljske, Italije, Španjolske i mnogih drugih koje su Konvenciju već potpisale. Udruzi "U ime obitelji", naime, smeta - kako pišu na svojem portalu Narod.hr - "rodna ideologija" koju navodno Istanbulska konvencija promovira.

Pa tako u jednom tekstu vele: "Istanbulska konvencija zapravo nameće državama strankama opasnu 'rodnu ideologiju' čija provedba u društvu ima negativne posljedice za žene. Primjer tih negativnih posljedica provedbe agende 'rodne ideologije' jest dovođenje žena u neugodnu situaciju te opasnost u prostorima koji bi trebali biti namijenjeni samo njima - ženskim zahodima, svlačionicama, skloništima..."

Vauuu, kakav argument za širenje panike i obranu "ćudoređa". Posebice kad su u pitanju domaći "mačo" likovi poput onog čuvenog ličkog silovatelja koji se "rukovao" s američkom košarkašicom ili obiteljski nasilnici koji bi si prije odrezali "onu stvar" tupom britvom negoli se deklarirali kao žena zarobljena u muškom tijelu. S pivskom želučinom, ZDS tetovažom i u toplesu.

(Slobodna Dalmacija)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")