LOVAC NA ZMAJEVE

Brđa, Bemax i Ona

Ovo nije priča o jednom pojedinačnom slučaju i sudbini. Već o pojavi i posljedici. Ovom društvu nema spasa i ozdravljenja ako se ne revitalizuje NVO sektor

47237 pregleda 123 reakcija 51 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čudni su putevi Gospodnji. U Njenom slučaju to sam shvatio nedugo nakon istorijskih promjena i pada hibridnog režima. Koji je sve do avgusta 2020, baš Ona, ubjedljivo i bespoštedno kritikovala. Kao nijedna druga. U svojim analizama, izvještajima, na konferencijama ili u brojnim intervjuima. Time je zaslužila status člana u klubu „sramotnih intelektualaca“, nespremnih da sjednu na Vođin kanabe i prime svjetlost njegove široke ruke. Za tu nekadašnju istrajnost u borbi protiv hobotnice baš Ona je targetirana od strane OPG (organizovana propagandna grupa), čije su je naslovne stranice i TV najave često razapinjale. Nije uzmicala, djelujući kao istinska antirežimska ikona.

Nekad bilo, sad se spominjalo. Jer se ne jednom, i ne prvi put, pokazalo kako je čovjek od krvi i mesa a ne od čelika i da je šapa hobotnice spora ali dostižna. Što znači da kada iscrpljeni decenijskom borbom protiv neuporedivo jačeg neprijatelja zastanete, da uzmete vazduh, ili gutljaj vode, milosrdna ruka despotije i mafije nenadano se spusti na vaše čelo i ponudi pomoć! U pronalaženju puta Gospodnjeg. Odnosno Gospodarevog.

U Njenom slučaju prvi simptomi presvlačenja dresa i promjene strane, počeli su da se ukazuju odmah nakon pomenutih izbora 2020. U početku me zabavljala vriska protiv klerikalizacije društva, čak bih je potpuno podržao da, na drugoj strani, iz Njenog narativa nije potpuno izostao osvrt na učinak i nasljeđe Vođe, njegove partije i zarobljenih institucija. Samo godinu ili dvije prije toga Ona je bila sumnjičena baš od tih, sada već zaboravljenih, struktura da je plaćenica Brisela koja traži uvođenje klauzule balansa. Dobila je najveći kompliment i priznanje za svoj rad - da je izdajnik države. Njihove, privatne. Ni Ona ni dvoje-troje njenih kolega nisu se branili od tih optužbi, smatrajući da je istinski patriotizam biti protiv autokratije, korupcije, nepotizma i mafije. Prkosili su javnom linču osmijehom, samo je par nas vidjelo koliko je, posebno Njoj, bilo teško.

I zato me nije začudilo kada sam shvatio da im se predala. Da više nije mogla. Negdje krajem ljeta 2021, kada je Njena buka oko apostola, crkve i četnika postala nesnosna, kada je pokušala sve ostale, najbliže, da optuži da su uradili ono što je zapravo počinila Ona sama, rekao sam dosta! Da smo dosta dugo bili džentlmeni, pravili se da ne vidimo Njen transfer i da je došlo vrijeme suočavanja. I rastanka, nažalost. Đavo mi nije dao mira, pomenuo sam toplog zeca koji joj je u više navrata priređivala DPS neman i u tome čak našao opravdanje za Njenu promjenu obale. To ju je pogodilo jer je razotkrilo suštinu. Otišla je, ostavljajući meni i najbližima da razmišljamo šta se desilo i zašto je digla ruke od nas. I od sebe.

Odgovor nismo dugo čekali. Stigao je u vidu glasine da pomenuti transfer, prati promjena poslovnog prostora njene organizacije. Iz pristojnih u elitne. Od Maksima do Monstruma, ima simbolike ponekad i u običnom preseljenju. Bilo je šokantno - otkud Ona u tom stakleno-betonskom strašilu koje su junaci Milove tranzicije poperili, siledžijski, na vrh bisera naše arhitekture i nezaboravne Kane?!

Ali, ko traži istinu o tome šta se dešavalo proteklih decenija, nema boljeg izvora od Skaj aplikacije. U koju DPS i DF, Milo i Andrija nemaju veliko povjerenje. A Ona znakovito ćuti. Naime, u poglavlju Tigar, “kavčani” i DPS, mogli smo da čitamo ne samo detaljne opise likvidacija, otmica, hapšenja, saradnje državnih institucija i narko klanova, DPS i donatora, već i neke pikanterije vezane za sami biznis. Po sistemu - Bemax zida a “kavčani” peru. Pare, ne biografije. Na jednom mjestu, prvi policajac Prve familije Petar L. animira Komitu da kupi đuture, pet, šest, deset stanova, cirka 500 kvadrata, kod Bemaxa. Jer ima se, može se, a Tigar će mu “napraviti cijenu”. Garantuje ovaj policajac! Iako je na Skaju pominjan samo Bemaxov Master kvart, logično se javlja pitanje da li se, po sličnom modelu, trgovalo i u staklenom čudovištu?! Logika je čudo, nikada ne znate gdje može da vas odvede. Otuda evo i sljedećeg pitanja - da li je diskontna cijena koju je Ona dobila, od nepunih dvije hiljade eura za kvadrat, rezultat nekog sličnog paket-aranžmana, koji su dogovarali Oficir i Tigar?!

Već vas vidim kako sumnjičavo vrtite glavom i pitate - zašto bi Oficir, odnosno bivši visoki policajac Milović, davao preporuku za bilo koju NVO?! Mogući odgovor opet vodi do Skaja. Ono što je enciklopedija Britanika nekad bila za akademsku zajednicu, to je danas Skaj za DPS i saborce. Naime, u najnovijoj epizodi čitamo zanimljive detalje o bratstvu (i jedinstvu) bivšeg direktora policije Brđanina i jednog od vođa “kavčana” Milovića. Na snimku Oficir sugeriše Brđi da se opredijeli između dva kotorska narko klana, a Brđa i pored tonskog zapisa, u svjedočenju kod SDT, ne može da se sjeti nečeg takvog. Kao što nije vjerovao da ga Oficir snima, Brđa tako nije ni imao razloga da provjerava operativna saznanja o bratu Miloviću. Jedino što je bivši direktor UP kod SDT priznao jeste “kavačko” komentarisanje njegove kandidature za direktora UP. U kome Milović pokazuje koliki mu je favorit Brđanin tako što ismijava jednog protivkandidata.

Ali nije Oficir bio jedini zainteresovan za izbor šefa crnogorske policije. I Ona je bila ništa manje. Ne bi me začudilo da su Njena topla preporuka i intenzivno lobiranje za Brđanina bili presudni Njenom tadašnjem prijatelju ili samo saborcu iz davnih dana Abazoviću da kontroverznog Kotoranina postavi na čelo UP. Logika nas dalje vodi kroz lavirint hobotnice kojim stižemo do ključne raskrsnice. Odnosno dileme - ako je Ona dala toplu preporuku za Brđanina, da li je Brđa uzvratio istom mjerom kod Oficira. Svog intimnog prijatelja i partnera, kako ih opisuje Europol. A onda Oficir kod Tigra. I tako, povuci-potegni, iskopaše repu. Odnosno poslovni prostor u staklenom čudovištu, po sniženoj cijeni?! I pod povoljnim uslovima?! Ali, svi znamo, što je logično ne mora da bude i istinito.

Na kraju, to je i nevažno. Ovo i nije priča o jednom pojedinačnom slučaju i sudbini. Već o pojavi i posljedici. Zato Joj nisam zamjerio kada sam, i prije Skaja i pomenutih kontroverzi, vidio koliko je sati. Sve je manji broj onih koji još laju na zvijezde, što demantuje ono što je Ona proglasila konačnim još prije tri godine - da je DPS prošlost, a mafija u rasulu. Brđa, Oficir, Tigar, Lomi, Liam, mali od zaove, staklene kule i solarne doline, svjedoče da ovom društvu nema spasa i ozdravljenja ako se ne revitalizuje NVO sektor. I pojavi neka nova Ona. Odnosno ono što je Ona nekad bila. I sušta suprotnost onoga što je Ona danas.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")