SVIJET U RIJEČIMA

„Ludak ili genije“ na čelu Argentine

Hoće da uvede dolar, državu naziva „zločinom“, a sebe anarho-kapitalistom. Novi predsjednik Argentine Havijer Milei obećava da će zemlju izbaviti iz krize, ali u to nisu svi ubijeđeni

5903 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Na kraju ni Tejlor Svift nije mogla da spriječi njegovu pobjedu. Američka pop zvijezda nedavno je tri puta nastupila u Buenos Airesu, a njeni argentinski obožavaoci pokrenuli su veliku kampanju pod motom „Sviftisi ne glasaju za Mileija“.

Mladi, posebno djevojke, na društvenim mrežama su kao mantru ponavljali kako se Svift pozicionirala naspram Donalda Trampa izjavom: „Moramo biti na pravoj strani istorije.“

Sada bivši, a možda i budući predsjednik SAD bio je jedan od prvih koji je čestitao Havijeru Mileiju (53) nakon pobjede protiv Serhija Mase u drugom krugu predsjedničkih izbora: „Jako sam ponosan na tebe. Preokrenućeš svoju zemlju i stvarno učiniti Argentinu ponovno velikom!“

Ipak samozvani anarho-kapitalista ne želi da se zadovolji jednom pobjedom kojom najavljuje „kraj propadanja Argentine“ i to da će zemlju opet učiniti „svjetskom silom“ i „modelom slobode“.

„El loco“ (Ludak), kako je bio njegov nadimak u mladosti, stiže s motornom testerom koju je dugo koristio u predizbornoj kampanji kao simbol da će Argentinu podvrgnuti neoliberalnoj šok-terapiji. Zemlja zbilja ekonomski propada sa inflacijom od više od 140 odsto i 44 milijarde dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu.

Milei želi da uvede američki dolar kao sredstvo plaćanja umjesto argentinskog pezosa koji je opisao kao „izmet političke klase“. Želi da ukine centralnu banku, čiji model od stiropora njegove pristalice sa sve većim zadovoljstvom dižu u vazduh.

A državu, u njegovim očima „zločinačku organizaciju“, želi da svede na minimum sa samo osam ministarstava umjesto osamnaest. Najavljuje radikalno rezanje javne potrošnje.

Argentinci umorni od ekonomske krize

Politički autsajder, kojeg gotovo niko u Argentini nije znao do prije dvije godine, pogodio je žicu 35 miliona birača s pravom glasa i pobijedio u 23 od 26 pokrajina protiv sadašnjeg ministra privrede Serhija Mase. Više nego ubjedljiva.

To što je u TV duelu prije izbora bio beznadežno inferioran u odnosu na Masu više nije bilo važno, naprotiv. To je podstaklo mnoge njegove birače.

Preveliki je bio bijes protiv vladajuće peronističke stranke, koja je vladala posljednjih 16 od 20 godina i nije uspjela da zaustavi ekonomski pad. Milei je otvoreno kritikovao „parazitsku beskorisnu kastu“ koja se isticala koupcionaškim skandalima.

Beznađe je preveliko u zemlji koja je nakon Drugog svjetskog rata bila jedna od deset najbogatijih nacija svijeta, a u kojoj danas 40 posto stanovništva živi u siromaštvu.

Drugi krug izbora bio je prije svega izraz protesta. Posebno među mlađim muškarcima koji znaju samo za krizna vremena, Milei, bivši pjevač jednog tribute benda Roling Stonsa, cijenjen je poput pop zvijezde.

Slično kao Žair Bolsonaro u Brazilu, uspješno se oslonio na kampanju na društvenim mrežama kojom je dirigovala njegova sestra Karina koja je prije dvije godine čitala iz tarot karata i prodavala kolače na Instagramu.

Oslonio se na maksimalne podjele u zemlji koju spajaju samo Lionel Mesi i argentinska fudbalska reprezentacija, prvak svijeta.

Relativizacija vojne diktature

Podjela će se vjerovatno pojačati, budući da Milei planira da vrati društveno-političku situaciju u Argentini decenijama unazad. On poziva na strogu zabranu pobačaja, klimatske promjene smatra „socijalističkom laži“ i čak je pominjao slobodan pristup vatrenom oružju, od čega je odustao neposredno prije drugog kruga izbora.

Iznad svega, budući predsjednik Argentine sumnja u brojku od 30.000 ljudi koji su nestali tokom argentinske vojne diktature.

Njegova potpredsjednička kandidatkinja Viktorija Viljaruel stalno govori o samo 8.751 žrtvi i svojoj teoriji o „dva vraga“ - drugi „vrag“ je po njoj ljevičarski terorizam.

Prostor od 17 hektara na kojem je spomen-obiljžeje žrtvama najvećeg centra za mučenje tog vremena, koji je proglašen svjetskom baštinom, trebalo bi bolje iskoristiti za izgradnju škola koje su Argentini potrebne, smatra ona.

Reakcije u južnoameričkim zemljama na Mileijevu pobjedu pokazatelj su da bi se Argentina mogla da bude izolovana.

Zabrinutost ne samo u Južnoj Americi

Brazilski predsjednik Lula, kojeg je Milei tokom kampanje vrijeđao nazivajući ga „komunistom“, čestitao je u skladu sa obavezom, ali nije spomenuo ime pobjednika. Ljevičarski predsjednik Kolumbije Gustavo Petro opisao je pobjedu „ekstremne desnice“ u Argentini kao „tužnu za Latinsku Ameriku“.

I južnoamerički ekonomski savez Merkosur, koji uključuje Argentinu i Brazil te Paragvaj i Urugvaj, nema mnogo razloga za radost jer je Milei najavio da će Argentina ići „sopstvenim putem“.

Njemačka i EU će pažljivo pratiti razvoj situacije u Argentini. Decenijama planirani sporazum o slobodnoj trgovini između Merkosura i EU teško će biti sklopljen ako Milei ostane pri svome.

Međutim, čovjek koji je čak papu nazvao „ušljivim ljevičarem“ da bi se kasnije izvinio svom sunarodniku u Rimu, suočava se s brojnim političkim preprekama za svoj radikalni program.

Centralna banka jednostavno nema američkih dolara za njegovo uvođenje, tradicionalno jaki sindikati će na planove štednje odgovoriti štrajkovima, a s manje od dvadeset odsto u Donjem domu i nešto više od deset odsto među senatorima, niti jedan predsjednik nije imao tako malu podršku u parlamentu u posljednjih četrdeset godina.

I tako je već upitno kako će Havijer Milei ući u argentinsku istoriju. „Znate li koja je razlika između genija i ludaka?“, pitao je nedavno. I odmah odgovorio: „Uspjeh.“

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")