VIŠE OD RIJEČI

Krpe

Stvar postaje hiperzanimljiva kada shvatite da joj sve to nije bila smetnja da ponovi cijelu ujdurmu. I da se ne samo prirodno i udobno osjeća na “svom” mjestu, već da odatle procjenjuje stručnost onih koji su završili škole na klasičan, a ne njen način

30823 pregleda 247 reakcija 30 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visoka dužnosnica instituta nije završila fakultet, već je priložila falsifikovanu potvrdu o diplomiranju (koje se nikada nije desilo). Korak dalje - ovo je poznato makar devet godina, budući da je dužnosnica osuđena upravo zbog toga. I to u Crnoj Gori, ne, na primjer u Čileu ili Novom Zelandu, pa da je neko, eto, propustio priliku da sazna istinu sa dalekih meridijana. Ali, ne... Stvar postaje hiperzanimljiva kada shvatite da joj sve to nije bila smetnja da ponovi cijelu ujdurmu. I da se ne samo prirodno i udobno osjeća na “svom” mjestu, već da odatle procjenjuje stručnost onih koji su završili škole na klasičan, a ne njen način. A sve se to, ponovimo, odigrava u državi u kojoj je jednom već osuđena zbog toga. Drskost? Ili, ono što sportski komentatori imenuju “igra puna vica”? Mora da je to.

A imate još jedan, rekao bih harmsovski (Daniil Harms) siže - inspektorku koja je u strahu da će joj majstor koji joj pravi kuću staviti krpu u kanalizaciju... Ček, ček... Korupcija koja proističe iz mentaliteta? Strašna - majstorska osveta, noćna mora svakog poštenog čovjeka. Ili samo maštovito opravdanje za onu kovertu?

Da ovaj mozaik savremenih crnogorskih dragulja (ili đinđuva) bude potpun tu je i “ugledna sutkinja” što bi da “otvori granicu” pa da “oni” odu “trbuhom za kruhom”.

Nije teško dokučiti o čemu govori. Ljudi moje generacije sjećaju se onih koji su, tamo, još osamdesetih, imali “jednostavno” rješenje za probleme u AP Kosovo - “Otvorite granicu neka svi odu u Albaniju”. Sutkinja se pravda da nije mislila na neku političku ili nacionalnu grupu, već na kolege (!?). U najkraćem - nije najvažnije na koga ste mislili, ali je bolno jasno što ste mislili... I kojeg je “žanra” ovakva misao, odnosno izjava.

Da li onaj koji falsifikuje, recimo svoju diplomu, vremenom počne da vjeruje da je zaista završio fakultet? Možda je ljudska priroda takav čarobnjak da može i samu sebe obmanjivati na više nivoa.

Osoba je osuđena prije devet godina za isti falsifikat, ali, sistem je nastavio da je “prepoznaje” kao visokoobrazovanu personu, provela je silno vrijeme da “priredi” čitavu ovu prevaru, mora da su po srijedi bili nimalo jednostavni sistemi ukrivanja... Zar joj nije bilo jednostavnije da završi fakultet?

Opet, možda neko uživa u ovoj vrsti prevare, javnog maskiranja, možda neko sve to može doživjeti kao igru - ja nisam ja nego neko drugi.

Ali očito postoji/postojalo je nešto u sistemu što je činilo da se svi ovakvi “visokoškolci” osjećaju - sigurno i zaštićeno. I ne samo oni - i sutkinje koje smatraju da je rješenje za bilo što da se “otvori granica”, a o inspektorki sa strahom od krpe da ne govorimo. Ona je antropološki ukras cijele priče.

Taj odgovor bi trebalo dokučiti - zašto je to (bilo?) tako, zašto je sistem tako predano i pouzdano štitio baš ovakve? Zašto je tako nepokolebljivo bio naklonjen onima koji ne rade kako treba? Svi mogući prevaranti, falsifikatori, muvatori najšireg spektra, bili su tako prirodno odomaćeni u ovdašnjem sistemu.

Izgleda da su baš takvi ljudi/stručnjaci bili na cijeni. Moguće da je po srijedi jednostavna jednačina. Sa ovakvim “ogrešenjima” idealni su za upravljanje. Onoga ko mu zna “grijeh” sve će, slijepo, slušati. Tako da je vjerovatno neko sasvim namjerno od Crne Gore napravio eldorado za prevarante, ali poslušne. Takozvane - “krpe”. Odnosno - prvo su tranje, a onda postanu krpe, ako je to uopšte važno. Ali, “krpe”, prije ili kasnije, kao što zna inspektorka, uzrokuju poplavu i smrad.

Ovako raskošne mogućnosti za prevarante, korumpirane i neznalice svake vrste... Nešto s Crnom Gorom nije kako valja.

Mora da nam je neko stavio krpu u kanalizaciju...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")