TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Su'stvo još nije umrlo, a ka' će ne znamo...

Je li moguće da postoji sudija koji je zaključio kako žrtva nije prebijana dovoljno dugo da bi se mogao dokazati umišljaj? Jeste, i to zahvaljujući onima koji su dovoljno dugo vodili crnogorsko sudstvo!

22360 pregleda 72 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

E ovakvoga blama Načisto nije bivalo još od onog oktobra 2016, kad je zlosrećni specijalni tužilac pokušavao da dokaže kako je Crna Gora trebalo da bude u crno zavijena...

- Ja u ovu priču ulažem svoj obraz i svoju čast - rekao je tada Milivoje Katnić.

A u toj tragikomičnoj priči desetak Srba iz Beograda treba da pobije Srbe iz Podgorice čim dođu na proslavu izborne pobjede - srpskog bloka.

Da premijer Milo Đukanović bude zarobljen čim bude primijećen među pristalicama - Demokratskog fronta.

Da u prolivanju krvi kakvo istorija ne pamti saučestvuje "SDT-u poznata kriminalna grupa iz Danilovgrada" koja - nije ni postojala.

Da oružje kao ključni dokaz tužilaštva bude bačeno u jezero po nalogu - tužioca.

Da su teroristi raspolagali "najsavremenijim sredstvima komunikacije", ali nijesu uspjeli da komuniciraju jer su zaboravili da - plate roming...

Za takav udar na državu trinaest optuženih osuđeno je u Višem sudu na - 67,5 godina zatvora.

Na čelu državnog su'stva bila je Vesna Medenica.

* * *

Viši sud sad sudi Vesni Medenici...

Optužnica je uglavnom tereti za učestvovanje u organizovanom kriminalu i zloupotrebu službenog položaja.

Optužbi za propast pravosuđa koje je od Crne Gore načinilo državu sile i nepravde, potpuno je rasterećena.

Zato joj se, uprkos neslavno završenom trećem mandatu, može da se ponaša kao da je u TV studio došla kao vrhovna sudijinica na početku četvrtog mandata, a ne kao osumnjičena za teška krivična djela...

I da sudi drugima za navodne politički progone, bez trunke griže savjesti zbog onih koje je njeno pravosuđe stvarno progonilo.

I da, nakon svega, povodom prigovora o tri puta riješenom stambenom pitanju smatra da joj to pripada...

Zbog čega? Pravde za Bukovicu? Morinj? Deportaciju? Kaluđerski Laz?...

I za Telekom, Avalu, Limenku, Državni udar, Snimak, Kovertu...

Ili za ubistvo Duška Jovanovića, pokušaj ubistva Olivere Lakić i prebijanje njenih kolega iz Vijesti...

Ali, ona se nikad nije miješala u posao kolega?

Moguće, ona poruka sa Skaja "Oderi!" stvarno više liči na - komandu...

* * *

Komandne odgovornosti, nažalost, u sudstvu nema. A kad će i kakva presuda biti donešena za ono za što Vesna Medenica jeste optužena, teško je procijeniti.

Ne toliko zbog nezavršenih ročišta koliko zbog osnovane sumnje u nezavisnost sudija kojima je bivša šefica - kako pišu ovi porodični prijatelji sa Skaja - nekad nešto završila...

Kakva god bila, ne može biti teža od presude koju je sama sebi izrekla pred stotinama hiljada gledalaca u Načisto...

Jes' da vrhovnoj crnogorskoj sudijinici TV nastupi nikad nijesu išli od ruke, ali da svakim odgovorom sve više sebi umanjuje ionako minimalne šanse za trunku saosjećajnosti publike - e, to nije pošlo za rukom ni onom nepomeniku od svjedoka saradnika u gorepomenutom državnom udaru...

Čak i onakav kakav je, Saša Sinđelić uspio je da bar u dijelu gledališta probudi empatiju pričom o besanim noćima zbog odvojenosti od djece...

Vesna Medenica je, od svih detalja iz porodičnog života, ponovo ispričala upravo onaj koji nije za javnu priču - da su joj nakon smrti supruga ostali dugovi...

Da nije, ne bih ni ja sad pričala o detaljima njenog gostovanja kod Petra Komnenića...

* * *

A da sam joj kojim slučajem domaćin bila ja, to gostovanje bi se završilo prije desetog minuta.

- Zašto za 17 godina, dok ste bili na vrhuncu moći, niste prihvatili ponudu da otvoreno razgovaramo, nego tek sada kada ste u problemu?

- Nijedan zvanični poziv nisam dobila, sem kroz emisiju, da su mi vrata otvorena.

- To nije tačno, zato što sam jednom bio kod Vas u kancelariji i pregovarali smo o razgovoru, a Vaša sekretarica je jedno vrijeme čak svakog jutra od mene dobijala poziv.

- Možda sam to i zaboravila.

Toliko o istinitosti, preko koje bih možda i ja prešla. Preko drskosti koje su uslijedile sigurno ne bih.

A prva je bila malo zaobilazna:

- Nekako Vaš nastup sa gostima kod mene je izazivao jednu odioznost jer sam nekako u Vašem nastupu - možda je to Vaša priroda - primijetila kao neku mržnju.

Druga je bila baš onako đonom, da je i njegov aktivizam podstaknut mržnjom.

- Uvijek sam bježala od ljudi čiji aktivizam mržnja pospješuje.

Za treću - "Možda je to Vaša priroda?!" - evo sedam dana ne mogu da nađem prikladne riječi...

* * *

Čudo je ta prikladnost, da glava ne završi u torbi efikasnije preventive od nje nema...

Kad je u aprilu prošle godine Vesna Medenica stavljena u pritvor, Milo Đukanović smatrao je prikladnim da prvo naglasi povjerenje u tužilaštvo koje je i naložilo njeno hapšenje, pa onda u sudstvo na čijem je čelu bila.

- Ne komentarišem. Zašto, ne zato što bježim, dozvolimo da državni organi odrade svoj posao. Moramo izbjeći oholost institucija i omogućiti pravo na odbranu. Moramo izbjeći da ljude unaprijed hendikepiramo u njihovoj odbrani. Ako ovoliko pričamo o vladavini prava moramo pustiti institucije da obave posao. Nemam nijednu informaciju na tu temu. Dozvolimo da nadležni organi rade svoj posao, poklanjam povjerenje i tužilaštvu i sudstvu!

Tri mjeseca kasnije, kad je u pritvoru završio Veselin Vukotić sa rukovodstvom Plantaža, Đukanoviću nije bilo do prikladnosti:

- Ja sam taj koji sebi daje za pravo da iz ove pozicije kaže da ne može dalje trajati praksa da je potrebno određivati pritvor za ugledne ljude. Da li je potrebno praviti spektakularna hapšenja, da li je potrebno rektora Univerziteta sa lisicama sprovoditi u istražni zatvor, ili se to može uraditi civilizovanije?

U nastavku je malo balansirao:

- Međutim, mislim da nikome titula ne garantuje da ne može da prekrši zakon. Svako ko je to uradio treba da bude na optuženičkoj klupi i da odgovara!

Na kraju TV nastupa obrušio se na - tužilaštvo:

- Senzacionalnim hapšenjima brukaju se ljudi, ugledni građani zadržavaju se u pritvoru po nekoliko mjeseci, pa i godina. Slične stvari događale su se i u prošlosti, ali su pojedini građani zbog toga naplatili milionske iznose od države - dok su tužioci i dalje na funkcijama.

Ali, nije to bio i kraj otvorene odbrane čelnika Plantaža i svog prijatelja:

- Poznajem privedene, sa nekima sam prijatelj i trebaće mnogo argumenata da povjerujem da su prekršili zakon i radili suprotno interesima kompanije.

O ugledu, brukanju i nevinosti Vesne Medenice nije rekao ni riječ.

A o kome je ona govorila podsjećajući kako je trinaest godina potpisivala mjere tajnog nadzora?

- Interesantno će biti jednog dana da od toga što sam ponešto vidjela ponešto i kažem. Kada će doći to vrijeme, stvar je moje odluke - rekla je Medenica.

Što jes' jes', među "upecanima na mjere tajnog nadzora" lako je pročitati ko "sada žari i pali ovim pravosuđem"...

Ko je žario i palio ovom državom - tek ćemo da čitamo...

P. S. Čitanje presude za ubistvo trudne Zumrite Nerde zgranulo je sve građane, osim predstavnika tih građana u parlamentu. Koji su, liše nekolicine, izbjegli raspravu o sudiji koji je ubici - umjesto traženih 40 godina robije za svirepo ubistvo - dosudio samo 12 za nasilje u porodici. Je li moguće da postoji sudija koji je zaključio kako žrtva nije prebijana dovoljno dugo da bi se mogao dokazati umišljaj, pitala je civilna aktivistkinja na protestu. Jeste, i to zahvaljujući onima koji su dovoljno dugo vodili crnogorsko sudstvo!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")