NEKO DRUGI

Kosturi iz Ikeinog ormara

I onda su, istorijskog 10. avgusta, kroz leptir vrata robne kuće u Bubanj potoku nagrnuli građani Srbije da vide to čudo iz predsedničkog autorskog teksta u listu Alo koji je pisan stilom: “Mi imamo Mek Donalds, a gde je vama?”
81 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Dačić, Aleksandar Vučić
Ivica Dačić, Aleksandar Vučić
Ažurirano: 12.08.2017. 09:16h

U Tarabića proročanstvu tačno ovako piše: “Doći će žuti ljudi i prodavati ormane”. Kod Nostradamusa ima onaj deo gde se pominje da će jednoga dana naplatna rampa u Bubanj potoku biti premeštena u Vrčin zbog prodavniice sa originalnim domaćim oklagijama.

Ma daj! Ko je lud da premesti legendarnu naplatnu rampu Bubanj potok u nelegendarni Vrčin zbog domicilnih oklagija - oduvek su Srbi sumnjali u čuvene Nostradamusove baljezgarije.

Baba Vangi se priviđalo da će doći tako neka vremena kada će Srbi poludeti za ćuftama od irvasa koje će konzumirati na drugom spratu ogromne plavo-žute zgrade u okoloni Kumodraža.

- Od irvasa! Otkud irvasi u Kumodražu? Ova baba nije normalna! - komentarisao je srpski narod.

Jedino je mali Vule verovao u sva ta čudnovata proročanstva.

Kada je imao 10 godina, neka gatara mu je dugo gledala u dlan i na kraju svečano saopštila:

- Dečko, oćeš da ti kažem šta ćeš bidneš kad porasteš? - rekla je gatara mistično.

- Ja već znam šta ću bidnem, jer ja znam sve šta će da bidne za dve, najkasnije tri godine! Al' kažite, teto, baš me zanima! - kazao je mali Vule.

- Ti ćeš bidneš portparol Ikee! - rekla je gatara, eksplicitno.

- Ali, teto... Ja maštam da ću prvo budem direktor Hale Pinki u Zemunu, pa onda ministar informisanja, pa onda premijer, pa onda predsednik... - rekao je mali Vučić.

- I to ćeš bidneš... Ali ćeš na kraju da bidneš portparol robne kuće Ikea, pazi šta ti kažem! To ti je jači posao od predsednika Srbije! Uostalom, videćeš za 40 godina! - bila je odlučna gatara, koja je u dlanu malog Vuleta ugledala neverovatan smisao za stvaranje i pozicioniranje brendova kroz biznis analizu i marketing konsalting.

Ili, kako je mu je tada rekla gatara: “Bićeš ti, sinko, da ti kaže baba, jedan od vodećih brand experience i event stručnjaka u Srbiji i regionu! Tvoja marketinška agencija zvaće se: Stolovi Nameštaj Stokholm, skraćeno SNS”.

I onda je pre neki dana mali Vule dobio ponudu da napiše autorski tekst za ugledni Alo. Koji je i napisao.

Iz teksta na dve strane moglo se zaključiti da je autora kidnapovala Ikea, ali ne traže otkup zato što je on ufasovao čuveni švedski specijalitet zvani stokholmski sindrom i neviđeno se zbližio sa otmičarima.

Takoreći, kao oteti državni službenik neviđeno se zbližio sa privatnom kompanijom iz Švedske koja ga je kidnapovala.

Čak je i stari dobri Ingvar Kamprad, vlasnik brenda Ikea, pet puta pročitao tekst i naposletku zvao službu marketinga da ih pita:

- Halo, marketing! Jesmo mi zakupili dve strane u listu Alo?

- Ne! - rekli su ovi iz marketinga.

- Pa ovo je neverovatno! Nikada u karijeri mi se nije desilo da imamo ovako efikasan plasman u medijima, i to džaba! Zovite tog momka i pitajte ga da pređe kod nas!

- Ali, on je predsednik Srbije!

- Nema veze, niko nije savršen! - rekao je Ingvar Kamprad.

U tom državotvornom PR tekstu na dve strane pisalo je da “Ikea menja način razmišljanja”.

- Vi sasvim drugačije razmišljate kad vam fali daska, nego kad vam ne fali daska! Evo, na primer, moj slučaj... - napisao je predsednik Vučić u autorskom tekstu u listu Alo i nastavio: “Dolazak Ikea menja način razmišljanja jer time dobijamo ogromnu količinu dasaka, pa svako kome fali daska može da nađe neku odgovarajuću za sebe. Na taj način ćete sasvim drugačije da razmišljate nego u periodima kad vam je falila daska. Sa druge strane, oni kojima, recimo, ne fali daska, mogu da kupe nekoliko dasaka, te da uz pomoć inbus ključeva koji se dobijaju gratis, sami od četiri daske sklope ormanče ili kujnu!” - napisao je predsednik Vučić.

Uz to, on je dodao da ga ormani prate celog života: “Ormani su sastavni deo moje karijere, jer mi stalno ispadaju neki kosturi iz ormana! Razlika između Ikeinih i domaćih ormana jeste u tome što iz Ikeinih ormana ne ispadaju kosturi, u šta su me uverili moji prijatelji iz Švedske”.

I onda su, istorijskog 10. avgusta, kroz leptir vrata robne kuće u Bubanj potoku nagrnuli građani Srbije da vide to čudo iz predsedničkog autorskog teksta u listu Alo koji je pisan stilom: “Mi imamo Mek Donalds, a gde je vama?”

I posle čijeg čitanja se uvek setite stihova Branka Miljkovića: “Hoće li Ikea umeti da peva kao što je Vučić pevao o njoj...”

Vidi ovaj pokretni luster sa prepoznatljivim abažurom koji menja boje i mišljenja! Pošto vam je ovaj luster koji košta neverovatnih 19,99 dinara? - pitala je logično žena koja je prva nogom kročila u robnu kuću Ikea u Bubanj potoku, što je bio mali korak za čovečanstvo, ali veliki za ugaonu garnituru.

- Izvinite, to nije na prodaju! To je predsednik Vučić! Jeftin je, al' se ne prodaje tako lako - objasnili su joj ljubazni Šveđani da predsednik Vučić, koji je u radnju ušao pre svih, nije deo ponude.

- Ali zašto onda pored predsednika Vučića piše 19,99 dinara? - pitala je ona žena.

- Brzo to sklonite, ispašće da aludiramo na 1999. godinu, period kada je mister Vučiću falila najmanje jedna daska, jer mu je falila Ikea! - brzo su odreagovali ljubazni Šveđani i uklonili cenovnik koji se odnosio na obližnje nezarđale kašike od 19,99 dinara, pored kojih je sasvim slučajno zastao predsednik.

Veče pre je Uzelac Gordana, ponosna vlasnica najglupljih pitanja u istoriji jugoslovenskih radio televizija, priupitala predsednika Vučića: “Da li je ponosan što će jednog dana u istoriji pisati da je baš u njegovo vreme u Srbiji otvorena prva Ikea?”

Istorija, istina, pamti Boj na Mišaru, Boj na Kosovu, Cersku bitku, te je vrlo moguće da će istorijski udžbenici dobiti sasvim nove sadržaje.

U udžbeniku iz istorije za osmi razred osnovne škole, garantovano će pisati: od 2012. do 2017. godine odvijala se čuvena Bitka za Ikeu kod naplatne rampe u Bubanj potoku pod komandom premijera Vučića, da bi aprila 2017. vrhovni komandant Vučić lično poveo narod u odsudni Boj na oklagiji i daski za sečenje Turaka na buljuke.

Oklagija i daska za sečenje Turaka na buljuke, pisaće za svaki slučaj u udžbeniku iz istorije, bili su domaće proizvodnje.

(rs.n1info.com)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")