Druže Đuro, ne dalje od cipela

Dosad sam često nastupao u UIKS-u i Zatvoru – Bijelo Polje, gdje sam ispraćan aplauzima jer i zatvorenici imaju pravo na kulturne sadržaje, čak i s “nemuzikalnim” pjevačima

18640 pregleda 82 reakcija 42 komentar(a)
Radosavović, Foto: Screenshot/Youtube
Radosavović, Foto: Screenshot/Youtube

Odgovor na kolumnu Đura Radosavovića "Spuž i bendovi" koja je objavljena na portalu Vijesti 10. februara 2024.

Pročitao sam Vaš cinični osvrt na moj nastup u UIKS-u i ostao zatečen nivoom Vašeg nevaspitanja i prezira, uz odsustvo novinarske etike, pri čemu degutantno djeluje Vaša samouvjerenost da sve znate i o svemu sudite kao onaj čija se ne poriče.

NE PROPUSTITE

Upustili ste se i u procjene moje muzikalnosti, a nijeste iz svijeta muzike, ali ste s društvenih mreža pokupili loše ocjene i pridružili se uz ekstremni elitizam. A da Vam pojasnim: uz zlobu dokonih na društvenim mrežama, u Crnoj Gori slovim kao borac za vladavinu prava, te sam na meti revanšista iz već poraženog bloka, koji koriste moje muzičke nastupe za zlurade komentare. A Vi kao slijepi putnik u muzičkom vagonu priskočili da je više hajkača. U Vašem pamfletu ima i revanšizma prema DNP-u zbog tradicionalno “finih” relacija s “Vijestima”.

Za Vašu informaciju, dosad sam imao i koncerte na kojima mi je počasni gost bivao veliki Zoran Kalezić, pa čudi da je gostovao kod nekog ko ne zna da pjeva. Imam snimljen CD u MACG-u s pjesmama za koje sam uradio tekstove i muziku, godinama sviram harmoniku, a svirao sam i bas gitaru, ritam gitaru i bubnjeve, te nijesam stranac u muzici, pa ste se ishitreno istrčali zarad spektakla.

U Vašoj biografiji nema konkretnih podataka da ste se bavili i muzikom, a u svom osvrtu dajete maliciozne ocjene o mom nastupu kao da ste član žirija “Zvezda Granda”. Pa, kao muzički stručnjak-samozvanac, odlučiste da “nema smisla da zasviram i zapjevam”, jer zatvorenici, “iako su aplaudirali, takvu kaznu ipak nisu zaslužili”, jer je riječ o “kazni za uši”. Bravo za malicioznost.

Dosad sam često nastupao u UIKS-u i Zatvoru – Bijelo Polje, gdje sam ispraćan aplauzima jer i zatvorenici imaju pravo na kulturne sadržaje, čak i s “nemuzikalnim” pjevačima. A i sve da loše pjevam, humana misija nadilazi stranu kojoj se Vi nadobudno rugate. Moje sviranje i pjevanje možete provjeriti i u emisiji TVCG “Naša baština” na ju-tjubu, gdje su i pjesme s mog CD-a, ako ste uopšte i muzikalni.

Pritom zanemarujete humanitarni aspekt nastupa u UIKS-u, a tokom potonja tri mjeseca nastupio sam u dvadesetak ustanova od posebnog društvenog značaja, od Pljevalja do Kotora. Zato potisnite ekstremni cinizam, koji ne priliči pametnom mladom čovjeku, jer se Vašom kolumnom, uz sav spoljni bljesak, nijeste proslavili.

Pišete da bi bilo najbolje da je u Spužu nastupio neki bend. Ali, jedno je šta bi bilo kad bi bilo. Jedan sam od rijetkih koji tamo dolazi, uz sto procedura i lične troškove oko razglasa.

Znate storiju o grčkom slikaru Apelesu, kojem je neki obućar zamjerio da nije dobro naslikao cipelu, pa slikar ispravio grešku, a obućar nastavio s kritikama pa Apeles rekao: “Obućaru, ne dalje od cipela”.

Pa i Vi razmislite o potrebi da se proslavite kao muzički ekspert uz cinične komentare koji štetu čine isključivo Vama.

Pozivam Vas na moj koncert početkom marta u Zatvoru – Bijelo Polje. Bićete drag gost; ako treba, snosim i troškove za Vašu povratnu kartu Beograd – Bijelo Polje da se uživo uvjerite jeste li u pravu, ili insinuirate. Dođite da se družimo sa zatvorenicima uz kulturni ugođaj.

I još nešto, kad ste već kolumnista, i sami vidite da bolje pišem kolumne od Vas, te nije loše da se vratite na fabrička podešavanja iz novinarske etike.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")