STAV

Kako brzo i jeftino povećati broj parking mjesta

Sa problemom parkinda suočavaju se i mnogi gradovi u razvijenom svijetu. Oni traže rješenja drugačija i bolja od podzemnih garaža. Jedno od njih je i rotacioni sistem za parkiranje

3811 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Crnogorski planeri prostora godinama su zapostavljali segment saobraćaja, posebno kada su u pitanju parking mjesta. Problemi sa parkiranjem naročito su izraženi u Podgorici i na primorju otkako je interesni građevinski lobi projektovanje uzeo u svoje ruke.

Od tada ne prođe nijedan dan da se ne pojavi neki “epohalni predlog” o podzemnim garažama. Svaka nova vlast obećava rješenje problema sa parkiranjem, a onda tokom četiri godine trajanja mandata ne napravi ni projekat.

Potom novoizabrana gradska uprava ponovi istu priču, problemi se samo gomilaju i guraju pod tepih, a u međuvremenu se broj automobila drastično povećava.

Sa sličnim problemima suočavaju se i mnogi gradovi u razvijenom svijetu ali, za razliku od naših, oni traže rješenja drugačija i bolja od podzemnih garaža.

Jedno od takvih je i rotacioni sistem za parkiranje, koji predstavlja sigurno, pristupačno i isplativo rješenje, jednostavno za realizaciju. Riječ je o sistemu za parkiranje svih vrsta automobila koji maksimalno štedi prostor. Omogućava parkiranje do 16 SUV vozila ili 20 limuzina, i to na samo dva konvencionalna mjesta dimenzija 6x6m.

Automatski rotacioni parking sistem
Automatski rotacioni parking sistemfoto: Facebook

Unošenjem koda ili prevlačenjem kartice sistem može automatski prepoznati vaše vozilo i pronaći bržu putanju za njegovo spuštanje na zemlju, u smjeru kazaljke sata ili u suprotnom. Ušteda prostora je deset puta veća nego na tradicionalnom parkingu, vrijeme preuzimanja automobila kratko, a rukovanje jednostavno.

Instaliranje je jednostavno i u prosjeku traje pet dana, računajući kopanje pravougaone rupe za armirani temelj 4x4m i dovod za električnu energiju.

Sistem radi tiho, povraćaj ulaganja je brz, a objekat je bezbjedan. Atestiran je na vjetar do 10 bofora i zemljotres do osam stepeni Merkalija. U slučaju nestanka struje pokreće se mehanički ručni sistem.

Ukoliko se ukaže potreba za preseljenjem i ponovnim instaliranjem, čelična konstrukcija i upravljački sistem mogu se izmjestiti na brz i jednostavan način.

Spektar primjene je širok, uključujući javne površine, poslovne zgrade, hotele, bolnice, tržne centre... Prednost ovog sistema je i mogućnost otvaranja velikog broja isplativih radnih mjesta. U slučaju otkupa licence, u Crnoj Gori bi ovaj sistem mogli proizvoditi Željezara i Metalac u Nikšiću, a najbolju mašinsku opremu ima “Sedmi avgust” u Podgorici.

Autor je dipl. maš. ing.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")