PISMA UREDNIKU

Nije vojska prćija

Naravno, mi komunisti smatramo da Vojska CG mora da bude dobro obučena i opremljena, i materijalno i tehnički, da u svakoj situaciji odgovori zadacima koji su pred njom i koje od nje s pravom očekuje naše društvo, prije svega na očuvanju državnog integriteta i suvereniteta
0 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vojska Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.08.2017. 09:38h

Odluka ministra odbrane Crne Gore da otpusti sa posla 30 vojnika po ugovoru, za komuniste je upitna po mnogo čemu i zato apelujemo na najviše državne organe da je spriječe. Nelogično je na jednoj strani primati neobučene vojnike, a na drugoj otpuštati sa posla one obučene i one u koje je ovo društvo, za njihovo osposobljavanje, uložilo velika sredstva i mnogo truda.

Smatramo da niko u ovoj zemlji, pa ni misitar odbrane, ne može uzeti za pravo da jednostrano, mimo valjanih činjenica i zakonskih uzusa dijeli pravdu po svom nahođenju (jer bi to bila diktatura) i zato podržavamo rukovodstvo i Sindikat Vojske CG u naporima da se izbore za poštovanje prava zaposlenih, njihovo dostojanstvo i poboljšanje materijalnog položaja, jer naša Vojska ne smije biti izolovana institucija koju bi neko želio da na bilo koji način “privatizuje” ili zloupotrebljava, a da za to ne odgovara.

Naravno, mi komunisti smatramo da Vojska CG mora da bude dobro obučena i opremljena, i materijalno i tehnički, da u svakoj situaciji odgovori zadacima koji su pred njom i koje od nje s pravom očekuje naše društvo, prije svega na očuvanju državnog integriteta i suvereniteta. Ali ne prihvatamo da ona bude bilo čiji sluga ili moneta za potkusurivanje imperijalističkih ciljeva ili da ratuje za njihove ciljeve.

Vojska jeste specifična institucija, ali to ne znači da i u njoj ne treba da važe zakon, Ustav i demokratska načela. Zato je “kažnjavanje” (otpuštanje) sa posla 30 vojnika samo zato što su dobri ili što su se možda usudili da javno (demokratski) progovore o problemima u Vojsci u kojoj rade ili što im se “krvna grupa” i podobnost možda ne podudaraju sa nekima od njima nadređenih, a prije svega ministrom vojnim, neprihvatljivo i ne smije dobiti zeleno svjetlo ovog društva, odnosno pravnih institucija ove države.

I na kraju, možda bi šteta za Crnu Goru bila manja da predsjednik Vlade otpusti ovog vječitog ministra, nego da otpusti 30 obučenih vojnika Vojske CG, mimo ikakvog rezona.

Savez komunista Jugoslavije, Savez komunista Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")