STAV

Crna Gora može

Molimo za pomoć, NATO, da nam pošalju par protivpožarnih aviona, ali tek kad je većina zahvaćene površine izgorjela. Ogromna šuma, neprocjenjiva šteta. Pita li se iko: zašto je Crna Gora tako jadna i nikakva da nema ni dva funkcionalna aviona za gašenje požara, nego molimo za pomoć...
151 pregleda 2 komentar(a)
Vojska požar, VCG požar, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Vojska požar, VCG požar, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 04.02.2019. 10:22h

Crna   Gora  se predala, nameće se zaključak na osnovu nedavnih dešavanja. Nisu pretjerali ni oni koji kažu da je  Crna   Gora  u haosu: ne zna se ko šta radi, čija je što odgovornost i ima li je - nema li je, te požari, bombe, dinamiti, pokušaji državnog udara, jes-nije... Au, brate mili... što učinje.

Molimo za pomoć, NATO, da nam pošalju par protivpožarnih aviona, ali tek kad je većina zahvaćene površine izgorjela. Ogromna šuma, neprocjenjiva šteta. Pita li se iko: zašto je  Crna   Gora  tako jadna i nikakva da nema ni dva funkcionalna aviona za gašenje požara, nego molimo za pomoć... Do 1995. rekoše imali smo 4 moćna “kanadera”, ali su prodati nekoj grčkoj firmi. Ne sjetiše se vlasti u CG i Srbiji, oni odgovorni, da će nam nekad zatrebati, koristiti... Od tada, do danas, gotovo uvijek je lični interes nadjačao državni, a bez ikakve odgovornosti i posljedica.

S obzirom na veličinu CG, jezerom i morem, normalno bi bilo da smo u stanju, spremni, da odbranimo državu od požara avionima, uz minimalnu štetu. Nažalost, nije tako. Postavlja se pitanje kako bi se onda odbranili, ne daj bože, od inostrane vojske, kad za požare zovemo u pomoć? Isto bi nas NATO spasavao, branio, sad bar više ne moramo da brinemo.

Stariji Grci su mi pričali da je Jugoslavija 70-ih godina bila “Zapad” za Grčku. Bili smo u svemu ispred njih i zavidjeli su nam. Da ne pominjem Poljsku, Čehoslovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku... Svi odoše, u Evropu, mi ostadosmo. I ne znamo kada ćemo tamo, niti da li će Evropa (EU) do tada biti ovakva kakva je danas.

Još nas evropski zvaničnici ohrabruju, kako smo puno napredovali (ali i dalje godine daleko od EU), a naša Vlada stalno ponavlja: eto, napredujemo. A zapita li se neko kakvi smo bili do sad, i gdje smo bili, kad nam poslije toliko napredovanja treba bar 5 godina za EU.

I šta hoće ta EU, zašto nas odmah ne pusti unutra, eto smo u NATO, nema razloga da čekamo toliko. To bi mi rekli, ko zna šta oni misle, kada kažu: jako ste napredovali. Najgore što ti zvaničnici, što nam to kažu, većina neće ni biti više na svojim funkcijana kad mi dospijemo za EU. Kako da im se odužimo? Ako nismo već.

Ne slažem se sa tim da CG ne može bolje od ovoga, da ovaj narod ne zaslužuje više. I taj mentalitet, nametnuti, da ne možemo ništa sami nego nam stalno treba pomoć sa strane. I ta pozicija, da li namjerna ili se slučajno potrefila, da smo ugroženi od jedne strane, jedne moćne sile, a da nas štiti i čuva druga moćna sila. Naprotiv,  Crna   Gora  ima potencijala i resursa i ljudi da bude samoodrživa zemlja (bez tuđe pomoći), a da svaki njen građanin može pristojno da živi. To bi morao da bude cilj svake vlasti i da postoji strategija. Čini se da dokle god CG bude u poziciji da moli za pomoć druge države i međunarodne institucije, dotle će biti i materijalno ugroženih građana, koji će moliti državu za pomoć.

Naravno, podrazumijeva se da zadovoljni i slobodni građani, koji ne zavise više od pomoći države, neće prodavati ličnu kartu pred izbore za pedeset eura, niti svoj glas za paket namirnica. A onda se nameće pitanje: trebaju li uopšte ovoj državi, vlasti, baš svi zadovoljni i materijalno nezavisni građani? Isplatili se državi da joj građani budu baš posve slobodni i zadovoljni? Onda će oni glasat’ za koga hoće, a ne za koga treba, a to državi (čitaj vlasti) - ne treba.

Da bi neka država napredovala, da bi bila bolja, pa i CG, mora se podsticati sve ono što doprinosi i donosi korist, a sankcionisati kada se čini šteta. Utisak je sada da puno toga ne funkcioniše, da se šteta konstantno čini a da uglavnom nema odgovornosti ni adekvatnih sankcija. Tako se neko osilio da nedozvoljeno lovi ribu, neko da siječe šume, neko gradi na divlje, drugi pregrađuju korito Morače itd. I to se stalno ponavlja, godinama. To je vijest na TV-u i ove i prošle, i one tamo godine... Umjesto da im ne padne na pamet, ni da pomisle da je moguće, da se tako radi.

Zamislite sad da nekim čudom, umjesto naše vlade, osvane jedno jutro njemačka vlada. Red, disciplina, odgovornost.... ma, savrešenstvo. Vjerujem da bi treći dan građani tražili da im se vrati naša vlada. Koje, Njemci ne daju da se diše, pušti časti ti... što će nam to. Ne želim da vjerujem, mada ispada da je tako, da je opstanak vlasti istovremeno propusnica za brojne “sposobne” pojedince da rade u svoju korist, a na štetu ove države.

Ne, Crna  Gora  ne smije da se preda. Mora da se bori i izbori da bude država za primjer, da nas cijene a ne sažaljevaju, hrabre i pomažu. To treba da je zajednički cilj svih građana CG, i onih koji imaju i koji nemaju. Samo takva  Crna   Gora  biće rado viđena članica Evropske unije. Umjesto opcije Dobro za jedne,  Crna   Gora  treba da izabere Bolje za sve, koji poštuju zakone ove države i rade u njenom interesu.