STAV

Domar

Ako nije najlje'ši, a nije ni bastdur i hajduk, onda mora da je učinjen! To stanovnici maloga i slatkoga Montenegra obožavaju, mora da je zato po anketama numero uno
268 pregleda 13 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Reuters
Filip Vujanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2017. 08:12h

Filip Vujanović je godinama najpopularniji političar na svijet', među stanovnicima Blek Mauntna. S vremena na vrijeme, priđe mu Risto Radović (profesionalni političar iz Morače), ali Filip je za sebe betonirao i armirao pol-poziciju. Koliko su za Filipa smiješni u tome najtjecanju vojvoda Andrija, sveznajući Meda, zaljubljeni Srđan i ostali njihovi drugari, najbolje ilustruje to što predśednik Vujanović i onoga iz Nikšića ostavlja u male.

Mi, kao jako zrelo i politički odgovorno društvo, zaslužujemo jednu ozbiljnu analizu ovakvih političkih trendova predśednika Vujanovća, koja može biti korisna i za Filipa (da bude još bolji), ali i za ostale učesnike/takmičare u anketama.

Ako bismo ozbiljno i realno promatrali lik i đelo pomenutoga Filipa, a u kontekstu njegove popularnosti, prvo što se nameće kao mala kontradiktornost, a tako je važno za Crnogorce - vala nije baš zgodan! Je li ljepuškast - jest', ali sigurno je više no dvojica lje'ših od njega (onaj iz Nikšića sigurno). Slijedeći takvu logiku, navodi da je neki drugi Filipov kvalitet zaslužan za njegov autoritet međ' rajom.

Onda mora da je bastadur, hajduk, da mu niko zuba ne gleda (tako po katunskoj nahiji udjeljuju komplimente nekome ko se ne smije, tj. ko je stalno namrgođen) - sljedeća je ozbiljna pretpostavka, koja bi mogla objasniti njegovu popularnost! Međutim, ako izuzmemo njegove nastupe iz referendumske kampanje (kada je grajao i vardao po trgovima), dovoljno ga je samo onako blagorodna viđeti, pa da svima bude jasno da nije ni to glavni adut kojim je kupio simpatije svih naroda i narodnosti u Černoj Gori.

Ako nije najlje'ši, a nije ni bastdur i hajduk, onda mora da je učinjen! To stanovnici maloga i slatkoga Montenegra obožavaju, mora da je zato po anketama numero uno. Međutim, ni tu ga nema previše, ako izuzmemo pomilovanja pred izbore. A i Migo je u ovoj kategoriji šampion i glavni džentlEmen!

Ako nije najlje'ši, ako nije bastadur, hajduk i harambaša, ako nije ni učinjen, onda mora da je mag politike i političkih procesa! To bi bilo jedino preostalo objašnjenje ovako dominantne pozicije nad političkom konkurencijom. No, ni u tome grmu nije zeko. Ako guglate njegovo ime, onda je najteže pronaći neki njegov politički stav, političku filosofiju koja mu je bliska, odluku koju je na njoj zasnovao i insistirao na njenoj primjeni do kraja. Osim onda, kad je tupio da, mimo Ustava (veli Ranko!), po treći put, bude predśednik Kaplje vode.

Pa, što je to, za svetoga Petra, što pomenutoga Filipa čini tako svemoćnim u anketnima listićima? Što to može biti ako nijesu ove pretpostavke, koje su stanovnicima Nuar Montanje presudne za politička viđenja, promišljanja i presuđivanja?

Poslije bezbroj komparacija i metodoloških obrazaca, koji su uobičajeni za ovako ozbiljna promatranja političkih djelovanja u Premaloj, tek kroz redove postaje jasnije i naslućuje se, čime to Filip plijeni i osvaja građane.

Pa, pobogu, Filip je jedan od nas, običan čovjek, građanin, koji taman kao i mi utiče na politiku i procese u Crnoj Gori, bez obzira što je po zanimanju Predśednik države! A uz sve to i dobar je ka' leb.

Sam ide da šeta uveče po Titogradu, sam izjavljuje saučešća, a nije mu ispod časti ni da pođe da nalije cvijeće kod Sportskoga, iako tu uopšte ne živi.

Lubenice kupuje kod prodavaca pored puta, znalački, ležerno i prefinjeno ih lupka, pritiska sa obije šake da čuje da li krckaju, ne bi li pronašao onu koja je slatka. Isto tako istrajno i strpljivo, oko kuće na Cetinju (koju mu je namijenila Država kao rezidenciju), bez ikakvoga kompleksa, zimi sam čisti snijeg. Uz to, da ne bi dosađivao Cetinjanima, naleti nenametljivo autobusom, samo jednom mjesečno, da vidi je li u Plavome dvorcu sve ok, i ide! A to ljudi vide, poštuju i znaju da cijene.

Uz sve ove kvalitete, koje kao predśednik stalno demonstrira, a građani to percipiraju na pravi način i nagrađuju povjerenjem i popularnošću, Filip i odlično pjeva. I to ne bilo što, Jami ili zvijezde granda, nego “za ljubav glavu gubi” uz sevdah!

Kad je neko kao on ovako neiskvaren, vrijedan, dobričina i dobro pjeva, pa nije ni čudo što je toliko omiljen i popularan i kao Predśednik i kao političar. I bilo bi nenormalno da nije tako!

Zato treba mijenjati te ustavne okvire, treba mu se dozvoliti da opet bude na čelu Države! Zaslužuje i on i građani mu! Treba da prodžara, ovako nenametljivo, još jedan mandat, pa ne mora kao Predśednik, može se to prilagoditi i njemu i građanima, ako se baš insistira na tome Ustavu. Neka se titula Predśednik preimenuje, pa neka on bude npr. Domar Crne Gore.

P.S. Ne zna se hoće li Vujanović, po isteku ovoga neustavnoga mandata (veli Ranko!), biti ponovo Predśednik (ili Domar ) Crne Gore, ili će onaj iz Nikšića opet da evocira uspomene! Bez obzira na sve to, Filip je odlučio da SAM okreči rezidenciju, što će biti kruna njegova predśednikovanja! Želi da je ostavi onako kako je i zatekao dolaskom na funkciju!

Naklon do poda, Predśedniče!

Autor (pi)je čaj od nane

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")