SVIJET U RIJEČIMA

Hoće li Tramp napasti S. Koreju?

Američki predsjednik Donald Trump već je objavio da planira "poprilično ozbiljne stvari" u odgovoru na najnoviji test Sjeverne Koreje. Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley je kazala da je vojna akcija protiv Pjongjanga još u opciji
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2017. 08:42h

Sjeverna Koreja je nedavno uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu. Zbog načina na koji je testirana, raketa nije daleko odletjela, ali smatra se da Sjeverna Koreja sada ima uređaj kojim bi mogao pogoditi SAD.

Još se ne zna da li sjevernokorejski inženjeri mogu učiniti nuklearnu bojevu glavu tako minijaturnom i pričvrstiti je na mehanizam za lansiranje. Ako to uspiju, postavši tako vjerodostojna prijetnja SAD-u, povici da se napadne Sjeverna Koreja mogli bi postati nezaustavljivi u Bijeloj kući i njenoj okolici.

Američki predsjednik Donald Trump već je objavio da planira "poprilično ozbiljne stvari" u odgovoru na najnoviji test Sjeverne Koreje. Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley je kazala da je vojna akcija protiv Pjongjanga još u opciji.

Usred ovih sve većih tenzija, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je pozvao na osnaženje sankcija protiv Sjeverne Koreje i na mirno razrješenje. Za razliku od Trumpove administracije, Moonova vlada ne može priuštiti da izazove vojnu eskalaciju na poluotoku. Mogla bi izgubiti mnogo.

Uključenost Kine

Južna Koreja živi pod prijetnjom sjevernokorejske artiljerije veći dio svoje historije, a odnedavno i uz strah da bi balističke rakete kraćeg dometa mogle pogoditi (i uništiti) Seul. Američki napad na Sjevernu Koreju nije u interesu Južnoj Koreji, jer bi takav napad izazvao kontranapad na Seul - i ima potencijal da usmrti stotine hiljada ljudi.

Kina neće podržati napad na Sjevernu Koreju, jer zna da će takav napad destabilizirati sjevernokorejsku vladu i izazvati rat na korejskom poluotoku. Posljednja stvar koju Kina želi je rat u svom dvorištu. Ukoliko bi Kim Jong-un odgovorio kontranapadom, onda bi rat smjesta počeo.

Ako SAD odluči da napadne Sjevernu Koreju, prva meta će joj biti nuklearna i/ili postrojenja za izradu raketa. Tek nakon što uništi artiljerijske pozicije u Sjevernoj Koreji, Washington će odlučiti o slanju trupa u Pjongjang.

Međutim, Kim Jong-un se u prošlosti pokazao kao usijana glava, posebno tokom krize 2013. godine, pa postoji dobra šansa da će narediti opću mobilizaciju sjevernokorejske vojske nakon prvog napada.

On može čak narediti da vojska upotrijebi balističke rakete prije nego što američke snage budu u stanju ubijediti svoje južnokorejske kolege da je vrijeme za marš prema sjeveru.

Odgovor Sjeverne Koreje

Kako će Kina odgovoriti na sve ovo? Vjerovatno ne na isti način kao za vrijeme Prvog korejskog rata, ali male su šanse da će odobriti prelazak američkih snaga preko demilitarizirane zone. Zaista, oni bi mogli početi davati svojim sjevernokorejskim "saveznicima" obavještajne podatke, satelitske snimke, radarske podatke i presretnute radio signale kako bi prolongirali sukob i možda spriječili finalni kolaps sjevernokorejskog režima po američkim uslovima. Ne znamo kako će Peking reagovati, ali ograđivanje i određena količina pomoći Pjongjangu ostaju daleke mogućnosti.

Može li se Sjeverna Koreja ubijediti da ne "reaguje" na američke napade? Može li im se zaprijetiti da šute? Kao što su američki kreatori politika svjesni, Sjevernokorejci će se vjerovatno osvetiti, i moguće je da će to uraditi čak i pod prijetnjom smrtonosnim napadima i općim ratom.

Kako američki novinar i profesor Brian Myers godinama govori, vojna moć i agresivni nacionalizam predstavljaju temelj režimske ideologije na Sjeveru, i ako se dozvoli SAD-u da se izvuče sa gađanjem sjevernokorejskih vojnih instalacija to bi moglo destabilizirati internu koheziju režima. Ako se uzme u obzir nepredvidivost sjevernokorejskog režima i, što je još gore, potencijalna neizvjesnost njene narodne podrške ukoliko bi pokazala slabost, napad na Sjevernu Koreju dolazi sa uvijek prisutnom prijetnjom od velike odmazde i eskalacije.

Kako god, američkom napadu bez prethodnog odobrenja Južne Koreje protivili su se svi kandidati na nedavno održanim južnokorejskim predsjedničkim izborima, a ne čini se vjerovatnim da bi Moonova administracija odobrila takav potez.

Pusti snovi

Dakle, zbog svih ovih razloga, i ponajviše zato što SAD ne želi krvavi nered koji bi vjerovatno uslijedio u slučaju napada, Trumpova administracija ne bi trebala gađati Sjevernu Koreju. I dalje postoji daleka nada da će se Kina moći ubijediti da uvede oštre sankcije Sjevernoj Koreji i tako prisili Pjongjang da se vrati za pregovarački sto u vezi nuklearnog pitanja. Osim tog, Kina i Rusija ne podržavaju i vjerovatno nikada neće podržavati američke napade na Sjevernu Koreju.

Razumniji glasovi denuklearizaciju sada vide kao pusti san. Uzimajući to u obzir, trebamo naći način da živimo sa naoružanom Sjevernom Korejom.

Kako je to moguće?

Rusi i Kinezi sve više pričaju o zamrzavanju sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih testiranja u zamjenu za smanjenje ili zaustavljanje američko-južnokorejskih vojnih vježbi. Ovo izgleda kao da će biti neprihvatljivo Washingtonu, budući da izgleda kao mjera koja nagrađuje agresivno ponašanje.

Sada kada izgleda da Sjevernokorejci imaju funkcionalnu interkontinentalnu balističku raketu, da li su im zaista potrebni dodatni testovi? Možda će zatišje od nekoliko mjeseci dati dovoljno vremena i prostora Moonovoj administraciji da počne sa onim što izgleda kao njihova omiljena politika odmjerenog, pažljivog angažmana. Izgleda da se krećemo u tom smjeru, ako predsjednik Trump ne odluči da baci ovu regiju u krvavi haos.

Autor je istraživač na Azijskom institutu za političke studije u Seulu (Al Jazeera)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")