KONTRASTAV

Opasna podjela žena

Žene, djevojke, djevojčice cijenimo sebe i izborimo se za svoj položaj, jer očito niko drugi neće. Nijesam sigurna da li će nam u tome pomoći kvote, ali sam sigurna da nam u tome ne mogu pomoći oni koji se dokazuju kroz skupa odijela i bijesne automobile, a ponajmanje oni koji nam u slobodno vrijeme mjere dužinu suknji
2 komentar(a)
žene, djevojke, Foto: Shutterstock.com
žene, djevojke, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.06.2017. 08:25h

Povodom teksta “Crnogorke, ujedinite se!”, autora Vladislava Dajkovića, Vijesti, 27.6.2017.

"Izborite se za svoj položaj, jer očito niko drugi neće.“ Vladislav Dajković

Nedavno je, inspirisan predstavom "Šćeri moja", autor teksta "Crnogorke, ujednite se!" odlučio da se zamisli nad sudbinom žena Crne Gore i posveti im par redova. Autor se osvrće na položaj žena u prošlosti koji je "blago rečeno, katastrofalan" jer su "bezimene žene" tretirane kao broj, mašine za oplakivanje junačke braće i reproduktivni organ. Objasniće autor u nastavku da ništa nije bolje ni dan danas zbog dekorativnih uloga koje žene zauzimaju u javnom i političkom životu.

Iako naizgled vrlo zabrinut za položaj svojih savremenica, autor odlučuje da napravi salto i da zasluge za blago rečeno katastrofalno stanje, prebaci upravo ženama i to mjereći im, ni manje ni više, nego: dužinu suknje. Time, ne samo da je sebe svrstao u redove onih koji daju sebi za pravo da okarakterišu ženu na osnovu dužine suknje koju ona nosi, već je uspio da napiše potencijalno štetan tekst po položaj žena u Crnoj Gori.

Pozivajući nas da "razmislimo dvaput" i sam ne razmišljajući, uspostavlja opasnu dihotomiju i dijeli žene na one koje "za uzore imaju starlete", "katku pamet koju pokušavaju nadomjestiti još kraćim suknjama" i žene koje se, parafraziraću, trude da pokažu svoju superiornost na, po mišljenju autora, adekvatnije načine kao što su uspjeh u školi i smislene objave na društvenim mrežama. Paradoksalno, u naslovu autor poziva na žensku solidarnost koja je u uslovima koje sam opisuje gotovo nemoguća.

U Crnoj Gori i društvenom kontekstu u kojoj je svaka treća žena žrtva nasilja, okriviti žene za njihov položaj i status u društvu na osnovu kratke suknje i viška alkohola je veoma opasna stvar. U prilog tome stoji i nedavno sprovedeno istraživanje Autonomnog ženskog centra iz Srbije na uzorku od 415 mladih srednjoškolaca/ki koje kaže da jedna trećina ispitanika/ca smatra da je djevojka koja nosi kratku suknju i majicu sama kriva ukoliko je neko napadne. Nažalost, vjerujem da kod nas rezultati ne bili ništa bolji.

Žene, djevojke, djevojčice cijenimo sebe i izborimo se za svoj položaj, jer očito niko drugi neće. Nijesam sigurna da li će nam u tome pomoći kvote, ali sam sigurna da nam u tome ne mogu pomoći oni koji se dokazuju kroz skupa odijela i bijesne automobile, a ponajmanje oni koji nam u slobodno vrijeme mjere dužinu suknji.

Autorka je psihološkinja

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")