NEKO DRUGI

Orkestar za svadbe i Titove sahrane

Otkad je predsednik posle dužeg razmišljanja došao na ideju da njegova svečana inauguracija treba da bude verna kopija Titove sahrane, u Srpskoj naprednoj stranci oformljeno je radno telo pod imenom - Orkestar za svadbe i Titove sahrane
177 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.06.2017. 09:11h

Ovo je jedna od najboljih Titovih sahrana na kojima sam u životu bio. A bio sam zaista na mnogo Titovih sahrana, međutim ovu bih posebno izdvojio jer je ovo prva Titova sahrana na kojoj u centru pažnje nije bio Tito, nego predsednik Vučić – izjaviće večeras ushićeno za TV Pink Nebojša Stefanović.

I to u trenutku kad je konačno shvatio da je prisustvovao neverovatnom istorijskom događaju – najboljoj Titovoj sahrani u novijoj istoriji Srbije.

Potom će se u kadru pojaviti predsednik Vučić.

-Kažite nam, kako ste zadovoljni posle ove veličanstvene Titove sahrane, koja je, reklo bi se na prvi pogled, nadmašila sve dosadašnje Titove sahrane, naročito onu prvu? - pitaće novinarka Pinka.

-Čujte, potpuno ste u pravu. Moja Titova sahrana je, kao što ste i sami videli, bila daleko bolja od Titove Titove sahrane. Em sam izgradio više auto-puteva od Tita, em sam najpravio mnogo bolju Titovu sahranu od Tita – kazaće ponosno predsednik Vučić.

-Kako to mislite? - podići će novinarka Pinka značajno desnu obrvu, koju uvek tako podigne kada treba da postavi neko levo pitanje.

-Pa lepo! Sigurno ste primetili da Tito posle Titove sahrane takoreći nije više bio predsednik, a ja tek počinjem! I za pet godina kada pobedim opet ćemo organizovati neku Titovu sahranu, jer Titovih sahrana nikad dosta - objasniće predsednik Vučić male tajne dobre Titove sahrane.

Otkad je predsednik posle dužeg razmišljanja došao na ideju da njegova svečana inauguracija treba da bude verna kopija Titove sahrane, u Srpskoj naprednoj stranci oformljeno je radno telo pod imenom - Orkestar za svadbe i Titove sahrane – čiji je zadatak bio da koordinira sve aktivnosti oko ovog veličanstvenog događaja.

-A zašto za svadbe? Zar ne bi bilo bolje da se zovemo samo Orkestar za Titove sahrane? - pitao je Zoran Babić, generalni sekretar radnog tela za organizaciju najbolje Titove sahrane u novijoj istoriji Srbije.

-Vidiš, Babiću, to je zato što ova Titova sahrana atmosferom treba da podseća na svadbu, osobito na svadbarski kupus, jer politika naše stranke i jeste neka vrsta svadbarskog kupusa. Što se više krčkamo sve smo bolji! - razjasnio mu je Nebojša Stefanović koncepciju svečanog čina, svadbarskog kupusa i Srpske napredne stranke.

I stvarno, već na ulazu u Palatu “Srbija”, koja se nekada zvala SIV, pa su svi koji su dobili pozivnici stekli titulu “SIV pozitivan”, Zoran Babić je primetio da ova Titova sahrana mnogo više liči na svadbu.

-Vi mora da ste sa mladine strane? – pokušao je Babić da stupi u laku konverzaciju sa prvim na koga je naišao, jer su ga još odavno naučili da se na svadbama tako najlakše uspostavlja kontakt sa neznancima.

-Aman, čoveče, kakva mladina strana! Moje ime je Brajan Hojt Ji! - rekao je neki Brajan Hojt Ji i besno uzvratio pitanjem: “A s čije ste vi strane?”

-Ja sam s Titove strane. Takoreći s mladoženjine! - promucao je Babić.

Dragan J. Vučićević je sa buketom ruža stajao u dugom redu zvanica i zurio u neku plavušu za koju bi se opkladio da je već negde video.

-Što mi je ova riba odnekud poznata! - prebirao je po svom bogatom sećanju.

-Izvini, sestro, da vi niste glumica? - pitao je onda Vučićević, protokolarno.

-Nisam. Pomešali ste me s nekim – odgovorila mu je diskretno Kolinda Grabar Kitarović, mada je Vučićević i dalje bio ubeđen da je odgledao sve filmove sa tom glumicom, a scene iz jednog filma čak stavio na naslovnu stranu pod originalnim naslovom: “Ljudi, je li ovo hrvatska predsednica!?”

-Ma ona je garantovano! - procedio je sebi u brk.

Doduše i Kolinda Grabar Kitarović je imala utisak da je tog neznanca već negde videla. U holovima zgrade Palate Srbija bilo je izloženo 18 bista rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije i replika skulpture Adama iz Lepenskog vira, pa je ona posle kraćeg unakrsnog upoređivanja replike skulpture Adama iz Lepenskog vira i Dragana J. Vučićevića uvidela neverovatnu sličnost.

-Divno ste ispali na ovom originalnom umetničkom delu – rekla je Kolinda Grabar Kitarović, ubeđena da je replika skulpture Adama iz Lepenskog u stvari bista Dragan J. Vučićevića u prirodnoj veličini.

Kako bi manifestacija opravdala početnu ideju – da bude najveći skup svetskih državnika još od kada je predsednik Tito otišao u večna lovišta – Vladanka Malović iz Informativne službe SNS imala je zadatak da popiše sve svetske državnike koje uoči golim okom.

Objasnili su joj da će svetske državnike najlakše prepoznati po crnom odelu i leptir mašni.

-Kad god vidiš nekog takvog, ti lupi recku u svesku – objasnio joj je Nebojša Stefanović najbolji metod utvrđivanja prisusutva svetskih državnika na malom prostoru.

Tako da je njen konačni spisak pokazao kako je na replici Titove sahrane bilo 550 svetskih državnika više nego na originalnoj.

Istina, i Vladanki je bilo sumnjivo što je bar 690 svetskih državnika koje je popisala u svesku nosilo poslužavnike sa pićem, ćevapčićima i pršutom.

-Vladanka, znači, ove u crnom odelu sa leptir mašnom koji nose poslužavnike ne moraš da popisuješ, to su kelneri... Popisuj samo ove bez poslužavnika... – intervenisali su iz Ministarstva inostranih poslova kada su uočili da postoji nesklad između ukupnog broja država na svetu i njenog spiska prisutnih svetskih državnika na originalnoj replici Titove sahrane.

Kada je pukovnik Moamer el Gadafi demonstrativno napustio Samit nesvrstanih u Beogradu 1989. godine, sa govornice je rekao: “Zbogom smešni skupe! Nikada u životu nisam čuo veću količinu gluposti, niti video takvu koncentraciju frustriranih idiota”.

Zato, izgleda, od svetskih državnika jedino pokojni Gadafi u petak nije pozvan da dođe u Beograd, na skup koji bi se mogao nazvati: “Doživi uživo doživotnog predsednika”, pošto je prethodni sličan, ali dosta bleđi skup imao radni naslov: “Ako niste uživo doživeli doživotnog predsednika, sad vam je kasno”.

Doduše, negde pri kraju sveske Vladanke Malović, pisalo je sitnim slovima: “Mislim da sam videla i Gadafija! Ma on je sigurno!”

Izvor: rs.n1info.com

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")