LOVAC NA ZMAJEVE

Demokrate i živa istina

Demokratska javnost i građani, još nemaju odgovor ne samo na pitanje koje bi bile osnove smjernice državne politike nove vlasti bez DPS-a, već se uvodi zbrka povodom pitanja kako doći do prijevremenih izbora koji su nužni ne samo da bi se smijenila višedecenijska vlast već i da bi se spasila ova zemlja
303 pregleda 52 komentar(a)
Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.06.2017. 05:48h

Čitajući ispovijest ideologa Demokratske CG Borisa Bogdanovića, što u Danu, što u Vijestima, mnogo sam se zabrinuo. Taman kada sam pomislio da se pojavila ozbiljna politička partija koja može presudno doprinijeti demokratskoj smjeni vlasti, koju Crna Gora iščekuje čitav milenijum, prepadoh se da od toga nema ništa. Jer, ako se vlast demokratski smjenjuje na izborima onda ništa od promjene DPS! Pošto, sudeći po Bogdanoviću, DCG ne misle skorije izlaziti na njih?!

Naime, ideolog DCG je prvi put, u ime svoje stranke, ali i sa uperenim prstom na onog iz opozicije ko izda njegovu stvar, saopštio listu zahtjeva bez kojih nema učešća na republičkim izborima. A time, logika kaže, ni vraćanja u parlament. Pored poznatih opozicionih preduslova, datum ponavljanja izbora, finalizovanje afere državni udar, izborne fer utakmice, Bogdanović sada pod ovim posljednjim pojašnjava šta DPS treba još da uradi ako misli da opoziciju izvede na crtu: obori sopstvenu Vladu i izabere novu "nestranačku", smijeni aktuelno rukovodstvo ASK i izabere novo i raspusti kriminalni DIK i imenuje novi, strogo profesionalni. Liči na vic u kome čovjek kaže prijatelju da bi volio da vozi novi Mercedes za 5 hiljada eura, na šta mu ovaj uzvraća - volio bih i ja ali nema takvog!

Dakle, bilo bi sjajno da ideolog Demokrata Boris Bogdanović obali ruku Milu i(li) Dušku i ubijedi ih da ultimativno i bez bilo kakvih pregovora, svoj Mercedes ponude za 5 kila soma, ali teško je vjerovati da će pomenuti dvojac to učiniti. A onda logika nameće novi zaključak - kada DPS odbije ove zahtjeve Demokrata, oni ulaze u bojkot ne samo eventualnih vanrednih već i onih redovnih izbora 2020?! Jer samo naivni mogu povjerovati da će DPS bez velike nužde i unaprijed ispuniti pomenutu listu zahtjeva DCG. Što znači onda da čekamo 2024. sa nadom da će se do tada opozicija na čelu sa DCG umoriti od čekanja da im Milo prihvati pomenute zahtjeve i da će u revoltu izaći na te izbore i nakon 35 godina smijeniti DPS. Napokon, te 2024.

Sada će Bogdanović reći kako su oni pod ovim "stvaranje fer uslova za izbore" uvijek mislili da to podrazumijeva da se Duško spali na Trgu, Milo iseli u Dubai, Raonić recimo imenuje za premijera nestranačke vlade, Maraš za šefa DIK-a, a Vanja za direktora ASK. Samo što oni koji bi da nešto šuruju sa DPS-om, nijesu htjeli to da čuju. Iako nema pisanog traga niti video zapisa o takvom prethodnom stavu DCG, želim da vjerujem da su oni oduvijek imali na umu ovaj impresivni spisak želja koji DPS treba da "uzme ili ostavi". Bez rasprave, molim.

Samo da ne bude zablude - pomenuti zahtjevi Bogdanovića su sasvim legitimni, ali njegovo očekivanje da ih DPS automatski i bezuslovno prihvati je prilično naivno. Ili je cilj DCG da glasače impresioniraju njihovim tvrdim anti DPS gardom što ne mora da znači da će oni ući u bojkot bilo kojih izbora koji slijede i koje će, zahvaljujući i ovakvoj opoziciji, opet organizovati jedinstveni DPS i njegovi sateliti.

Da je tako potvrđuju i same Demokrate - naime, istog dana kada je izašla pomenuta ispovijest Bogdanovića kojom najavljuje totalni bojkot svega što DPS vodi i organizuje, ideolog DCG i njen lider Bečić ukazali su se na zelenim livadama mojkovačke opštine?! U srdačnom razgovoru sa tamošnjim domaćinima, a sve u sklopu akcije koja neprekidno traje, od vrata do vrata. Što u Mojkovcu zbog konfiguracije terena može i da se zove - od livade do livade. Jer, primiču se izbori u tom gradiću, a izgleda nema veze što će ih opet organizovati mafijaški DPS. Uz saopštenje da je pao Novi, a da će pasti i Mojkovac, Duškov grad. A kad padne Mojkovac, pašće i mojkovački klan! Time i Marković.

Šalu na stranu, ali logika, da ne pominjem živu istinu, implicira novo pitanje - ako nema uslova da se razgovara sa DPS na temu ponovljenih ili prijevremenih izbora 2017. ili 2018. samo na osnovu toga što bi se unaprijed utvrdio datum njihovog održavanja, zašto onda DCG uopšte izlazi na bilo koje izbore dok se ne ispuni kompletna Bogdanovićeva lista uslova! Zašto su bili spremni za Nikšić, zašto su trčali u Novom ili zašto se već zagrijavaju za Mojkovac?! Ako je sve te izbore organizovao DPS a niti jedan od uslova sa Bogdanovićevog spiska nije bio ispunjen!? Onih osnovnih a kamoli ovih dodatnih. Možda je njihov odgovor, iako neubjedljiv - nije isto lokalni i nacionalni nivo! Ok. Ajde da se i to prihvati, ali opet razum nameće sljedeću nedoumicu - zašto su Demokrate, i to prve, počele da najavljuju kandidata za predsjedničke izbore 2018. ako će ih pratiti isti ovaj DIK, ista ova ASK, ista Vlada čije ostavke, bezuslovno, traži Bogdanović?! Da li ideolog DCG ima problem sa logikom ili je u pitanju nešto drugo?! A to drugo bi moglo biti opet, stara opoziciona boljka, sitni stranački šićar. Isti Bogdanović je nedavno prilično grubo ućutkao opozicionog kolegu Danilovića, sličnom tvrdnjom, da Demokratama ne pada na pamet da nešto pregovaraju sa DPS-om, makar čekali na naredne izbore do 2020. Procjena DCG bi mogla biti da jedino njima (ali i DPS-u) odgovara da se naredni parlamentarni izbori održe 2020. jer dotad će se DF urušavati, SDP ljuljati, URA porađati, Demos i SNP utopiti ili nestati. A DPS rasprodati ovu crkavicu od državnih resursa koja je preostala. Jedino će dakle rasti rejting DCG i bankovni računi DPS!

Problem kod ovakve moguće kalkulacije glasi - a gdje je u njoj Crna Gora?! Da li ova država može da čeka 2020. sa ovakvom političkom blokadom, nacionalnom tenzijom, vjerskim čak komešanjem, ekonomskim rasulom?! Sigurno je da bi DCG (ali i DPS) profitirali ako svi ostanu u rovovima, ali je vjerovatno da bi Crna Gora izgubila. Nije čudo što to ne vidi DPS. On je uvijek gledao kratkoročno i samo svoj partijski i lični interes. Čudno je da na sličan način djeluje vodeća opoziciona snaga koja se predstavlja kao odgovorna alternativa DPS-u. Liderstvo u politici se ne dobija SAMO procentom osvojenih glasova i brojem mandata, nego i odgovornom politikom i jasnom strategijom kako se dolazi do smjene vlasti a onda i kuda se i kako zemllja vodi...

Demokratska javnost i građani, još nemaju odgovor ne samo na pitanje koje bi bile osnove smjernice državne politike nove vlasti bez DPS-a, već se uvodi zbrka povodom pitanja kako doći do prijevremenih izbora koji su nužni ne samo da bi se smijenila višedecenijska vlast već i da bi se spasila ova zemlja. Bogdanović (DCG) i Marković (DPS) mogu da čekaju i 2020. i 2024, ali Crna Gora teško. To je, bojim se, živa istina. Pa Bogdanović neka razmisli.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")