PISMA UREDNIKU

Podsjećanje: ministru kulture

1 komentar(a)
kolumna, pisanje, Foto: Shutterstock
kolumna, pisanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.06.2017. 08:31h

Kulturtreger (njem. nosilac kulture), ironičan, podrugljiv termin koji se upotrebljava za tzv. nosioca kulture, porobljivača koji svoju agresiju maskira tobožnjom potrebom širenja kulture.

Slamale su se čitave civilizacije, rasplamsavale mnoge krize, ali, kako je primijetio jedan od najiskusnijih i najmudrijih intelektualaca prošlog vijeka, Kornelije Kastorijalis: ,,U istoriji evropske kulture, od Sokrata naovamo, uvijek se ukazivala na djelu sposobnost ljudi da preoblikuju sebe i svoj svijet i time izbjegnu krah i katastrofu’’.

Moja kulturološka malenkost mašta o vremenu kada ’’politika više neće određivati kulturu, nego, naprotiv, kada će kultura ’uzeti pod svoje’ politiku’’. Mašta spojena sa razlogom je majka svih umjetnosti! - došapnu mi jedan blagi glas.

Elem, ’’umjetnost se rađa s narudžbinom, hrani ograničenjima, a umire od slobode’’.

Trebalo bi učiniti sve što je moguće da bi se povratilo povjerenje i autoritet mudrosti, ozbiljnost, integritet kulture, dostojanstvo stila. Ako se ne stremi prema tome, za pretpostaviti je, bila bi to uvreda civilizovanoj naciji i čovječanstvu.

Umjesto post skriptuma: Istinski kulturološki bunt nastaje iz istinskog gađenja; kada sve u kulturi postaje dovoljno loše.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")