PROFESIONALAC

Za sve je kriv Bil Klinton

Uvijek možete računati da će Amerika uraditi pravu stvar - nakon što pokuša sve ostalo
11969 pregleda 4 komentar(a)
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Stipe Mesić, Duško Knežević i Svetozar Marović sa Klintonom, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Stipe Mesić, Duško Knežević i Svetozar Marović sa Klintonom, Foto: Savo Prelević

Bil Klinton je postao skoro pa uzoran suprug nakon skandala u Ovalnom kabinetu. Sa svakog putovanja gospođu Klinton je znao obradovati netradicionalnim poklonom.

Te 2011. donio je bocu vina Arhonto - Krgović i bijelu, ručno tkanu košulju, sa zlatnim vezom iz, kako je rekao, Makedonije.

Iako je dozivao stara vremena kad bi umoran po povratku iz Evrope digao noge na sto i nezainteresovano mijenjao TV kanale, grešni Bil sada je supruzi slikovito opisivao mjesta čija priroda oduzima dah. Ovoga puta to je bila ljepota makedonskog mora, brda i posebno plavog neba, te tradicionalno gostoprimstvo domaćina.

U namjeri da skrati besjedu, kao vješt narator, odjednom je dramatizovao situaciju. Valja gospođinoj mašti ostaviti nastavak priče.

Njegov domaćin, Duško Knežević, donator Kliton fondacije i još nekih pojedinaca američkog establišmenta, ispričao mu je tom prilikom da je makedonski politički lider strašan negativac - naša satnica je kao njihova dnevnica, ljudi ne mogu da nađu posao ako ne glasaju za njegovu partiju, priuštio je sebi blindirani automobil, najbliži saradnik mu je šef tajne policije, o slobodi medija i ljudskim pravima da ne priča.

I najgore od svega, ostavio je Bil za kraj, vuče nas za nos - priča da hoće u NATO a naveliko trguje sa Rusima.

“Strašno!”, reče gospođa Klinton. Pogodio je u centar. Sa njom o svemu ima priče sem o NATO-u. Onako kako joj obično basta, gospođa Klinton reče - tome se mora stati na kraj!

Bil je bio srećan. Mogao je protegnuti noge i prepustiti se čarima TV-a. Radoholičarka Hilari dohvatila je iPad kako bi se upoznala bliže sa situacijom u Makedoniji i obavijestila potčinjene da bi već valjalo lobirati za uvlačenje Makedonije u NATO i distanciranje od štetočina.

***

Ostavka Vesa Mičela, glavnog američkog čovjeka za Evropi, početom 2019. prošla je skoro nezapaženo u američkim medijima. Bili su zaokupljeni istragom tužioca Roberta Mulera o miješanju Rusije u izbore 2016. i znakovima da nacionalna ekonomija pada u recesiju.

Mičel je dobio veliki minus uprkos tome što su on, Hojt Ji i ostatak prethodnika i saradnika uspješno obavili zadatak u Makedoniji. Smijenili su Gruevskog, uspostavili novu demokratsku vlast sa entuzijastičnim Zaevim i uspješno riješili sve peripetije sa ruskim kolegama koji su vršljali po Grčkoj.

Ali je neko greškom u vašingtonskom birokarstkom aparatu ili Lengliju umjesto Montenegro, upisao Makedonija još davne 2011. I on plaća ceh.

Nekim ljudima je prosto suđeno da izađu kroz dimnjak, umjesto na velika vrata.

***

Moskva nije finansirala Hilari! Putin nije pomagao Demokrate! - izvjestili su mejnstrim mediji diljem SAD i svijeta sa konferencije istražitelja Mulera.

Televizija Fox je orgijala. I dalje je lovila vještice. Lider Republikanske većine u Senatu Mič Mekonel kratko je rekao - neka institucije rade svoj posao. Republikanska stranka je saopštila da iza svega stoje “tradicionalni centri destrukcije”.

Muler nije odgovorio na pitanje da li postoji “ udaljena sumnja” da su Rusi pomagali kampanju predsjednika Trampa.

Kategorički je odbacio optužbe da su ruski oligarsi, koji ne mogu da djeluju samostalno, i GRU još od 2011. preko izvjesnog D.K, državljanina NATO saveznice Montenegro, uplaćivali milionske donacije za kampanju Klintonove.

***

Kapci odlazećeg urednika Njujork Tajmsa bili su na pola koplja dok je rukama pridržavao glavu: “Jebena migrena, još mi je ona danas trebala uz ovo sranje”. Iako je dedukcijom i pravničkom sitničavošču mogao da prodre u najsitnija crevca, ovdje mu skoro ništa nije bilo jasno.

Kako je moguće da čuveni ekspert za bezbjednost sa tri kontinenta Darko Trifunović i filozof Nikola Samardžič pogriješe tvrdeći da je bankar Knežević u Moskvi, da vodi hibridni rat protiv Crne Gore, SAD I NATO-a? I sve to je manje-više potvrdio Janoš Bugajski.

Kako tako da pogriješi televizija koja slovi za bastion slobodne riječi koja je još od davnih devedesetih razobličavala zavjere CIA, Vatikana, a posljednje dvije, tri godine i Kremlja?

Pogled mu je odlutao na fotografiju Kneževića sa, na prvi pogled, atraktivnom plavušom. Pamela Anderson! Odmah mu se razdanilo.

Pozvaće čovjeka koji sve zna, provjeren izvor. Doduše, nisu se odavno čuli. Pozvaće Bila Klintona.

“E, fuck it! Ja sam kriv sa sve”, što me to nešto ne čudi, jedva se uzdržao neprimjerenog odgovora kada je čuo dobro poznati glas nekadašnjeg predsjednika SAD.

***

Bil je objasnio sve od početka - od toga kako je samo želio sa skine suprugu sa vrata, da je neka kasnija ideja bila da prvo demisionira lider Montenegra nakon ulaska te zemlje u NATO čime bi pokazali zube Vučiću i korumpiranoj političkoj eliti na Balkanu.

Lagano konzumirajući salatu od hobotnice, Bil je nastavio:

“Taj lider iz Montenegra, a ne Makedonije, i njegova Beba, kreirali su priču da gos. Knežević radi za Ruse, ovi naši republikanci se primili, nas povezali sa rubljama i eto blama. Fuck it, vidiš kako lapsus zna biti skup”.

Na kraju je zamolio da čitava storija ostane tajna u užem krugu ljudi: ”Vjerujem da ćemo ispraviti stvari i ovdje kod nas i na Balkanu u narednih par mjeseci.

Znaš kako je sve dobro prošlo sa Monikom”.

A ne bi, dodao je Bil, bilo ni čojski, ni sojski, da pustimo Kneževića niz vodu - prijatelji i saradnici se ne izdaju.

Odlazeći glodur NYT opet je naslonio glavu na obje ruke i sjetio se starog dobrog Vinstona Čerčilča. Uvijek možete računati da će Amerika uraditi pravu stvar - nakon što pokuša sve ostalo.