PRAVILA BORDELA (46)

Predsjednički kandidat

Zbilja, koliko je ljepše biti marioneta Moskve a ne Vašingtona - objašnjavaju Andrija i Milan bratu Medu. Ako već pristaješ da budeš pion velikih sila, zar nije prirodnije biti u rukama svevišnjeg Putina nego onog Srbina Trampa
98 pregleda 35 komentar(a)
Milan Knežević, Sergej Železnjak, Andrija Mandić, Foto: Demokratski front
Milan Knežević, Sergej Železnjak, Andrija Mandić, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 26.05.2017. 06:11h

Ako Crna Gora nije pomirena na Cetinju, jeste u Moskvi. Ako partizani i četnici prekopavaju stare rane po Obilića poljani, sasvim pristojno i pomireno djeluju na Crvenom trgu. Ruku pod ruku, Andrija i Milan, prvi sa slikom Pavla Đurišića, drugi sa Ljubom Ćupićem u naručju. Za to vrijeme Medo je iz ideoloških razloga ostao u Podgorici jer, za razliku od svojih saboraca, on smatra kako je nama mjesto na Zapadu a ne na Istoku. I kako je dolar vazda bio jači od rublje. A euro od dolara.

Kada smo taman pomislili da je pomenuti dvojac DF-a osvanuo u Moskvi zbog pomenutog pomirenja pravoslavnog življa u Crnoj Gori, umjesto kod patrijarha Kirila, oni su se ukazali kod Putinovog Petra Ivanovića - Sergeja Željeznjaka. Jer, kako saznaje Grk Drale, a prenose Pink i Antena M, ovaj Sergej dođe Vladimiru Vladimiroviču isto što i Petar Milu - čovjek od najveće vjere, praktično šef partije u njegovom odsustvu.

Različit sastav sagovornika u odnosu na naša očekivanja, nametnuo je i drugačiju temu - umjesto o pomirenju, braća Milan, Andrija i Sergej su diskutovali o predsjedničkom kandidatu na narednim izborima u Montenegru. I sa tim u vezi jednoglasno zaključili:

  1. Da opozicija ima jednog kandidata i to onog koga predloži DF, kao nekad najjači opozicioni subjekt, što on više nije, ali svi ćemo se praviti da jeste. Jer od prošlosti se živi, kažu Milan i Andrija. Da nije tako ne bi Milu bili omiljeni opozicionari 25 godina.
  2. Da jedinstveni kandidat DF-a, i zajednički čitave opozicije, prethodno primi blagoslov od Vladimira Vladimiroviča. Može i patrijarh Kiril da ga miropomaže kada je već u Moskvi, ali nije obavezno.
  3. Da se jedinstvenom kandidatu DF-a, koji je samim tim i zajednički čitavoj opoziciji, za potrebe kampanje otvori prelazni račun u Sber banci, kako nalaže Radonjićeva Agencija za sprečavanje korupcije.
  4. Da račun bude u eurima kako se Medo ne bi dovijao i mučio oko variranja kursa i zamjene dolara u eure.
  5. Da jedinstveni kandidat DF-a, što znači i ostatka opozicije, jer je DF najjači opozicioni subjekt u Moskvi i čitavoj Rusiji, nema nikakve veze sa Milivojem Katnićem. Da nijesu zajedno bili u Cavtatu, da mu Katnić nikad nije sudio, još manje ga oslobađao, i da ne poznaje Murinjovog najboljeg druga Mirka Velimirovića, iz Zubinog Potoka.(Ovdje postoji potreba za malom digresijom - kada je Milan preveo Železnjaku Zubin Potok na ruski /Zubin Potok/ ovaj je zbunjeno upitao da li je Zubin Potok ime predsjedničkog kandidata DF-a, na šta je Milan spremno odgovorio da bi Mirko Velimirović moglo biti ime jedinstvenog kandidata DF-a, a da je Zubin Potok pitoreskna srpska varošica u lažnoj državi Kosovo.)
  6. Železnjak je predložio, a Milan i Andrija jednoglasno prihvatili, da opozicioni adut narednog marta bude čovjek sa brkovima. Dakle, neko ozbiljan. Brkove je imao Staljin, brkove je imao Radoje Dakić, brkove je imao Milan Roćen, reče Željeznjak, tako da predsjednički kandidat koga bi podržala zvanična Moskva, mora imati brkove.
  7. Da jedinstveni kandidat DF-a, a time i zajednički kandidat opozicije, ne može biti Aleksa Bečić jer ne samo da nema brkove, niti bilo kakve veze sa Milivojem Katnićem, već i zato što je na nedavnim izborima u Novom počistio DF, uzeo sve glasove pravoslavne omladine, iako izgleda nije ni kršten, a kamo li da zna napamet Oče naš. Povrh svega Aleksa nije vanstranačka ličnost, a Sergej, Milan i Andrija, baš na tome insistiraju.
  8. Da jedinstveni kandidat DF-a i zajednički ostatka opozicije, a narodna kaže ostatku nazdravlje, odmah po dobijanju izbora i stupanju na dužnost raspisuje referendum o učešću Crne Gore na narednom Eurosongu, uz preporuku da se zaokruži NE, kako je nedavno uradila majka Rusija glede takmičenja u Kijevu. Nijesu Rusi magarci, rekao bi Sabrija V.
  9. Da jedinstveni kandidat DF-a i Jedinstvene Rusije može biti samo onaj koji ne priznaje Darvinovu teoriju evolucije po kojoj su ljudi nastali od majmuna. A Evrovizija od Sabrije. A DF od NOVE. A NOVA od Novaka (Kilibarde).
  10. Da jedinstveni kandidat DF-a mora biti spreman da odmah po stupanju na dužnost učini još boljim nikad bolje odnose Crne Gore i Srbije. I da bude spreman da prigrli Vučiće, podjednako Aleksandra i Andreja, kao što su to uradili Milo i Aco.
  11. Da se za potrebe kampanje objedine sve hakerske snage Rusije koje će širenjem panike i lažnih informacija uništiti konkurenciju i obezbijediti pobjedu našeg jedinstvenog kandidata. Kad su mogli da uvale ludog Trampa moćnoj Americi, valjda će bez problema progurati mudrog Momira, nejakom Montenegru.
  12. Da jedinstveni kandidata DF-a i zajednički vaskolike opozicije bude Momir Bulatović! Jedino on ispunjava sve gore navedene uslove: ima brkove, dobro će mu doći prolazni račun u Sber banci, nije bio u Cavtatu kao Milivoje jer Crna Gora nije učestvovala u ratu, vanstranačka je ličnost, Amfilohije mu je draži od Darvina a Andrej od Aca, davno je dobio blagoslov ruskih službi, a u međuvremenu se pomirio sa Peđom Bulatovićem. Dok se sa Marinom Jočić nikad nije ni svađao.
  13. Na kraju se pomenuta trojka saglasila da izdaju zajedničko saopštenje, ali da ne pominju Momira. Kao što nedavno Putin i Vučić, sa sličnog sastanka, nijesu pominjali Dačića, iako su svi u saopštenju prepoznali da su na njega mislili kada su govorili o novom premijeru Srbije. Po ukusu Kremlja i Momirove babe Janice.

Zbilja, koliko je ljepše biti marioneta Moskve a ne Vašingtona - objašnjavaju Andrija i Milan bratu Medu. Ako već pristaješ da budeš pion velikih sila, zar nije prirodnije biti u rukama svevišnjeg Putina nego onog Srbina Trampa. I plus obiđeš svijet - umjesto da ti se put svede na špartanje do Bulevara revolucije i američke ambasade i nazad, ovako se ne savijaš! Više si na nebu nego na zemlji. Usput shvatiš zašto je Enriko Josif tvrdio, a Marina Jočić povjerovala, da su Srbi nebeski narod. Otuda, eto nam Milana i Andrije svako malo na letu do Moskve. Ili do Groznog. Spasiba ili bujrum, nema veze. Važno je da imamo jedinstvenog kandidata DF-a koji je po automatizmu zajednički za čitavu opoziciju!

Čudo su metafore. Bravo ti ga, Sergej.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")