STAV

Ustav, NATO i Guverner Crne Gore

Ustav je jasan - za usvajanje zakona kojim se "uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim snagama" u prvom glasanju je potrebna dvotrećinska većina poslanika
69 pregleda 13 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.05.2017. 05:48h

Da podsjetim, Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, prema tome većina svih poslanika je 41, a dvotrećinska većina svih poslanika je 54.

U poslednjem stavu člana 91 Ustava piše: "U prvom glasanju dvotrećinskom većinom i u drugom glasanju većinom svih poslanika najranije nakon tri mjeseca, Skupština odlučuje o zakonima kojima se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim snagama".

Ustav je kristalno jasan, za usvajanje zakona kojim se "uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim snagama" u prvom glasanju je potrebna dvotrećinska većina (dakle 54 poslanika), a ukoliko u prvom glasanju nema potrebne dvotrećinske većine u drugom glasanju poslije 3 mjeseca je dovoljna većina svih poslanika (dakle 41). Pošto je Skupštini na Cetinju 28. aprila prisustvovalo samo 46 poslanika, ona nije imala kvorum da usvoji zakon o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Nevjerovatno je da još niko nije zvanično tražio od Ustavnog suda Crne Gore da ocijeni da li je na Cetinju 28. aprila grubo prekršen član 91 Ustava Crne Gore. Kopija zahtjeva Ustavnom sudu bi morala biti zvanično dostavljena NATO-u, Evropskoj uniji i vodećim svjetskim medijima. Postavlja se pitanje zašto se niko iz opozicije nije obratio Ustavnom sudu. Jedan od razloga je izbjegavanje opozicije da padne u nemilost zvaničnog ambasadora (tačnije ambasadorke) najveće sile svijeta i nezvaničnog, ali apsolutnog Guvernera Crne Gore. Partijski su takva razmišljanja korektna, ali su državnički štetna. Nažalost u Crnoj Gori postoji samo političko a ne i državničko razmišljanje.

Pokušaću da budem prorok. Ustavni sud će mudro zaključiti da učlanjenje u vojnu organizaciju kakva je NATO nema ama baš nikakve veze sa upotrebom vojske, pa prema tome član 91 Ustava nije primjenljiv na odluku o pristupanju NATO-u. Dakle, ne očekujem uspjeh ali je potrebno da se zahtjev podnese, da ostane istorijski trag dostojanstvenog zahtjeva koji je odbijen ne po pravu nego po naređenju kome se ne mogu suprotstaviti ni sudije Ustavnog suda.

Završiću zvaničnim prevodom na engleski koji glasi: In the first round with 2/3 majority, and in the second round, which can take place no earlier than after three months, with the majority of all MP's, the Parliament shall decide on the laws that regulate the use of Army units in the international forces. Imao sam priliku da ovaj tekst pokažem dvojici stranih eksperata koji su zaključili da je u skladu sa našim Ustavom u prvom glasanju za NATO potrebna dvotrećinska većina, kao što je uostalom i u američkom Senatu bila potrebna dvotrećinska većina. To što nije bilo referenduma nije dobro ali nije neustavno ali je zato neustavna odluka bez dvotrećinske većine na Skupštini 28. aprila.

Bićemo prva članica NATO-a koja je postala članica grubim kršenjem Ustava.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")