NEKO DRUGI

Teorija involucije

Lepo je vaktile Žozef de Mestr rekao da je za čoveka mnogo korisnije ono što ne zna nego ono što zna, ali mani ti De Mestra, to možda važi za katolike, ali ne i za Srbe (svih boja, da ne bude zabune) za koje nepoznanica naprosto nema niti može biti
84 pregleda 2 komentar(a)
Čarls Darvin, Foto: Shutterstock
Čarls Darvin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2017. 07:24h

Ako bi, namamljen "bogatom turističkom ponudom, jeftinim provodom i najlepšim ženama na svetu", onaj naš poslovični Marsovac ovih dana navratio u Beograd, zacelo bi nakon prelistavanja jutarnje štampe zaključio da je Srbija nadasve srećna zemlja jer je njen najveći problem - o kome će se i u Narodnoj skupštini raspravljati - žučna polemika na temu da li je čovek nastao od majmuna ili je pak tvorevina Božijih "ruku".

Ta se polemika, inače, vodila, vodi (i nastaviće da se vodi) i u ostatku sveta - a započela je još pre nego što je Čarls Darvin objavio "Poreklo vrsta" - ali rečena rasprava nigde osim u (sve ređim) komunističkim diktaturama, islamskim republikama i Srbiji nije politički nego teološki i/ili naučni problem i nigde osim u Srbiji darvinisti kreacioniste ne nazivaju "zatucanim mračnjacima", niti kreacionisti darviniste optužuju da su plaćenici koji rade po nalogu Soroša i "antisrpskog lobija".

No dobro, tako to biva kad dilberi koji - čast izuzecima - ne znaju gde im je dupe a gde glava i koji, što je još gore, mešaju dupe i glavu, namerače da rasvetle misteriju stvaranja sveta.

Lepo je vaktile Žozef de Mestr rekao da je za čoveka mnogo korisnije ono što ne zna nego ono što zna, ali mani ti De Mestra, to možda važi za katolike, ali ne i za Srbe (svih boja, da ne bude zabune) za koje nepoznanica naprosto nema niti može biti.

Sledstveno tome kreacionisti u aktuelnoj polemici nastupaju kao da su, božemeprosti, lično sasluživali Gospodu Bogu tokom Šestodneva, a evolucionisti su samouvereni kao da se u najmanju ruku jasno prisećaju svih etapa koje su prešli na putu od amebe, preko kornjače, oposuma i majmuna do čoveka i horski ponavljaju: dole mitologija, živela nauka.

Svaka čast nauci, ali i ona ima svoje mračne strane. Bez ikakve zle namere skrećem publikumu pažnju da je u nacističkoj Nemačkoj kreacionizam bio, ako ne baš zabranjen, a ono na vrlo niskoj ceni, za razliku od nauke koja je kovana u zvezde i koja je, viđi vraga, postizala sjajne rezultate, toliko sjajne da se mnoga njena dostignuća (uključujući medicinska saznanja stečena eksperimentima na ljudima in vivo) i dan-danas koriste, samo što se mudro prećutkuje njihovo nacističko poreklo.

S druge strane, teologija - ne, naravno, ona parohijalna i etnofiletistička - uopšte nije borbena, nema nikakvu "teoriju" i naučava da je Stvaranje sveta i čoveka stvar vere i da je za čoveka ne samo beskorisno, nego i opasno da istražuje tehnike i tehnologije stvaranja jer to prevazilazi njegove moći poimanja. S druge strane - kako stvari stoje - možda ni Darvin nije mnogo grešio, možda je samo trebalo da teoriju evolucije okrene naopačke, pa da objasni zašto se moderni čovek polako pretvara u majmuna.

DANAS.RS

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")