KONTRASTAV

Svi radovi oko kolektora koštaće oko 50 miliona

Podgoričanin, „uspješni bankar“ koji je obmanuo na hiljade građana Podgorice i Crne Gore, čuveni građevinski „mag“ koji još uvijek nije završio zgradu pored podgoričke Gimnazije, koju je započeo da gradi prije 15 i više godina, daje sebi za pravo da govori o nečemu o čemu nema elementarna znanja
114 pregleda 1 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.05.2017. 07:09h

“Komentar na neistine date u tekstu “Za kolektor dovoljno 25 miliona”, u dnevnom listu „Vijesti“ od 11. 05. 2017. godine, autora Milorada Micka Vukotića”

Podgoričanin, „uspješni bankar“ koji je obmanuo na hiljade građana Podgorice i Crne Gore, čuveni građevinski „mag“ koji još uvijek nije završio zgradu pored podgoričke Gimnazije, koju je započeo da gradi prije 15 i više godina, daje sebi za pravo da govori o nečemu o čemu nema elementarna znanja.

Kroz tekstove koje objavljuje, pokušava iz njemu poznatih razloga, nepošteno, njemu svojstveno, zamajavati podgoričku i crnogorsku javnost.

U objavljenom tekstu on pokazuje da ne poznaje ni osnove tehnološkog procesa, koji se odnose na tretman prečišćavanja otpadnih voda i kanalizacionog mulja. Neistinom, da je predviđeni tehnološki proces tretmana kanalizacionog mulja u Podgorici predviđen putem inseneracije, upravo pokazuje osnove neznanje jer je navedenim Projektom predviđen tretman kanalizacionog mulja kroz prvu fazu obrade kanalizacionog mulja, a inseneracija mulja predstavlja tretman ostatka kanalizacionog mulja.

Na taj način se po prvi put na prostoru Jugoistočne Evrope rješava ne samo pitanje tretmana otpadnih voda, već i potpuni tretman kanalizacionog mulja.

Ova osoba dozvoljava sebi, ni manje ni više, da u navedenom tekstu predlaže izgradnju dva postrojenja umjesto jednog u Podgorici. Toliko neznanja nijesmo očekivali čak ni od g-dina Vukotića.

Nigdje u Evropi se ne teži takvim rješenjima, već se naprotiv ide ka tome da više gradova nađu zajedničko rješenje vezano za izgradnju jednog postrojenja, čak i ako su gradovi u različitim državama (npr. dio Minhena i Salzburg imaju jedno izgrađeno postrojenje za tretman otpadnih voda i kanalizacionog mulja za oba grada).

Svuda u svijetu se gradi jedno postrojenje gdje postoji mogućnost gravitacionog prihvata otpadnih voda i samim tim smanjenje operativnih troškova, pa svako ko nije neznaven ili nema krajnje loše namjere ne može predlagati drugačija rješenja, a uz to pokušavati da se predstavi kao tobožnji zaštitnik građana područja Zete.

Ponavljamo i ovim putem ono što smo i ranije saopštavali, da prilikom razmatranja potencijalnih lokacija za izgradnju, sva prostorno planska dokumenta i sve urađene studije, lokaciju gdje se nalazi sadašnje Postrojenje nisu tretirale kao moguću za izgradnju novog postrojenja, i to prije svega zbog nedovoljne površine zemljišta za izgradnju i nemogućnosti prihvata otpadnih voda gravitaciono iz djelova Podgorice koja će biti pokrivena daljim širenjem kanalizacione mreže.

Na kraju, kalkulacije vezane za cijenu koštanja ukupnog Projekta koje izvodi g-din Vukotić, vjerovatno su bazirane na sopstvenom iskustvu, koje bi dovelo do formiranja cijene koštanja i razlike koju on navodi u objavljenom tekstu, da je ne daj Bože on u poziciji da vodi ovaj projekat.

Nasuprot njemu, a radi građana Podgorice, ponavljamo da ovaj Projekat u tehnološkom smislu predstavlja zatvoreni sistem, kojim se potpuno rješava tretman prečišćavanja otpadnih voda, tretman kanalizacionog mulja i inseneracija ostatka kanalizacionog mulja, izgradnja mosta preko rijeke Morače prema Ulici 8. marta, izgradnja blizu 7 km primarne i oko 13 km sekundarne kanalizacione mreže.

Po Studijama izvodljivosti koje su urađene za potrebe KfW banke, svi navedeni radovi koji će biti osnova budućeg tendera, koštaće oko 50 miliona eura, a naša procjena bazirana na iskustvu na izgradnji hidrotehničke infrastrukture je da cijena po obavljenoj tenderskoj proceduri neće prelaziti 47 miliona eura.

Ovo će biti jedan od rijetkih projekata u Jugoistočnoj Evropi čijom će se realizacijom u potpunosti riješiti pitanje tretmana otpadnih voda i kanalizacionog mulja, unaprijediti kvalitet životne sredine kroz poboljšanje kvaliteta voda rijeke Morače i Skadarskog jezera, podzemnih voda i zemljišta, prije svega Zetske ravnice.

Da je ovaj Projekat kvalitetan i da je isti kvalitetno pripremljen od strane ovog Društva i Glavnog grada, govori i činjenica da je prepoznat kao jedini projekat iz Crne Gore koji će biti podržan iznosom grantova kojima će se zaokružiti finansijska kontrukcija za realizaciju istog. Do sada je na pripremi i njegovoj daljoj realizaciji obezbijeđeno oko 2 miliona eura donacija od KfW banke i WBIF-a.

Na kraju, g-dinu Vukotiću preporučujemo da se bavi nekim drugim poslovima, koji bi barem donekle nadomjestili izgubljena sredstva i ublažili sve pretrpljene traume porodica, koje je svojim aktivnostima i djelovanjem na raznim poljima prouzrokovao.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")