STAV

Evolucija naučnofantastičnim Svetim Duhom? E, ne može kod Srbadije!

"Globalisti i ateisti koji danas u svijetu zauzimaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotore ove teorije", kaže se u peticiji nekoliko stotina uglednih Srba koji na tas staviše sve svoje akademske titule od doktora nauka do inženjera i tek ponekog popa
100 pregleda 27 komentar(a)
Čarls Darvin, Foto: Shutterstock
Čarls Darvin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2017. 19:26h

Stenli Kjubrik je 1968. Srbima ponudio rešenje. Prije nego što se opredijele za vjerski fundamentalizam koji negira Darvina vrli srpski intelektualci bi morali na obavezno doškolovavanje u bioskopske dvorane. Za one koji su vični računarima dovoljno je i nekoliko klikova na internetu. Filmska lekcija se zove "Odiseja u svemiru 2001".

Grupa čovjekolikih praistorijskih luzera probudi se kraj crnog monolita koji je preko noći misteriozno stigao iz dubine svemira. Svaki polumajmun koji dodirne monolit biva zaražen mišljenjem. Tako su Kjubrik i njegov scenarista Artur Klark prije skoro pola stoljeća zamislili ključni trenutak u postanju čovjeka. Doduše, to nije baš pravljenje od blata, a nikome ne fali ni rebro. Ali kreacionisti bi mogli da shvate monolit kao antenu Svetog Duha, pa pristalice Darvinove teorije ne bi morale da se pred njima pravdaju što vide očiglednu evolucionu zaostavštinu u čovjeku.

Evolucija pokrenuta naučnofantastičnim Svetim Duhom? E, ne može kod Srbadije! Nema kompromisa sa "Porijeklom vrsta", tom komunističkom izmišljotinom.

"Globalisti i ateisti koji danas u svijetu zauzimaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotore ove teorije", kaže se u peticiji nekoliko stotina uglednih Srba koji na tas staviše sve svoje akademske titule od doktora nauka do inženjera i tek ponekog popa.

Sabrala se vjerujuća pamet u Srba te juriša na "neodarvinističku dogmu" kao Sveti Đorđe na aždaju. Svi su oni u svojim profesijama svakodnevno koncentrisani na razne aspekte ljudskog bivstvovanja – molekularni biolog, filolog i ginekolog sigurno ne vide svaki dan isto. Ali ih povezuje jedna teorija – teorija svjetske zavjere koju su, zna se, skovali ateisti i globalisti, a sve protiv bogougodne istine o Adamu i njegovom rebru. U ovoj priči je kodna riječ "Soros" zamijenjena riječju "Darvin".

Na portretu koji je naslikao Džon Kolijer, Darvin uoči svoje smrti aprila 1882. onako bjelobrad i sijed više liči na starozavjetnog Boga nego na dalekog majmunskog rođaka. Upravo to je glavna teza srpskih kreacionista – bogolikost, a ne majmunolikost čovjeka je za njih toliko očigledna, da bi Darvina rado preparkirali na groblje bezbožničkih ideja, samo da mogu.

A možda će i moći, jer bivši muftija Zukorlić na privremenom radu kao šef Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije nije u ljubavi sa Darvinom ali jeste sa Alahom i – Vučićem.

Bogolikost, a ne majmunolikost čovjeka je sa naučnog stanovišta apsurdna ideja, jer Boga ko je vidio – vidio, ne može da nam ispriča. A majmuna je vidio svako – pa makar Čitu u filmovima o Tarzanu.

No, snagu očiglednog u Srbiji ne treba precjenjivati. Znamo još od Tertulijana naovamo da vjernici ne vjeruju uprkos apsurdu već zahvaljujući njemu: Credo quia absurdum. Sad je pitanje da li će tertulijanska logika, po kojoj je nešto tačno jer je nemoguće, prosvijetliti Odbor, pa onda i Skupštinu. Da li će poslanici, potreseni poput hrišćanskih Drhtavaca, mada toliko puta politički preobraćeni, doživjeti svoju konačnu religioznu katarzu na osnovu Peticije, te sve uz pojanje (ali i uz Zukorlićeve odabrane ajete) istjerati darvinovsko đavolje sjeme iz srpske nauke i obrazovanja?

Desetkovanoj prosvijećenoj Srbiji ionako ne ostaje ništa drugo osim da pod hitno stupi u kontakt sa nasljednicima autorskih prava Stenlija Kjubrika. Možda još negdje u producentskim magacinima postoji maketa onog monolita. Možda nije kasno da se u Odbor pa i u skupštinsku salu unese taj artefakt. Možda bude isijavao inteligenciju, makar kao placebo. Pa kada Zukorlić krene da otvara raspravu nešto mu šapne: Muamere, bre! To nešto je slabašan glas razuma iz dubine svemira. I jedva čujni šapat Tvorca, makar na filmu, zna pokrenuti sveukupnu revoluciju. Pardon, evoluciju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")