STAV

Vino i istina

332 pregleda 5 komentar(a)
vino, Foto: Shutterstock
vino, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2017. 09:33h

Crna Gora ima dugu tradiciju u pravljenju i ispijanju dobrih vina, može se reći još iz doba kada su ovi prostori bili pod uticajem Rimskog carstva. Kao kruna te vijekovne tradicije nastala je kompanija Plantaže 13. jul, koja posljednjih nekoliko decenija važi za značajnog i prepoznatljivog regionalnog proizvođača vina. Vina Plantaža su vrhunskog kvaliteta, što je nebrojeno puta potvrđeno na prestižnim međunarodnim sajmovima.

Imao sam priliku da probam gotovo sva najpoznatija svjetska vina (čak i neka arhivska) iz najznačajnijih svjetskih vinskih destinacija, a često sam darivao po neku bocu Vranca kolegama i poslovnim prijateljima na konferencijama i ostalim međunardonim događajima na kojima sam učestvovao. Kao ljubitelj, vjerujem da se i razumijem u kvalitet vina, iako ne mogu reći za sebe da sam ekspert. Tek, po mom mišljenju Vranac ProCorde, a posebno ProCorde Selection Plantaža su ponajbolja svjetska vina za cijenu po kojoj se prodaju (price/quality ratio).

I pored toga, nažalost, CG vina, pa ni Plantaža, nisu prepoznatljiva u svijetu kao vinski brend niti CG kao vinska destinacija. Nije mi poznat razlog za to, ako kvalitet postoji. Moje je iskustvo da, ne računajući narode iz bivše Jugoslavije, samo Francuzi znaju za naša vina, konkretno Vranac i vrlo ga cijene. To očito nije slučajno, budući da su francuska vina prepoznata kao najbolja na svijetu, a Francuska broj 1 svjetska vinska destinacija,bez konkurencije.

I za razliku od francuskih, italijanskih, čileanskih i drugih, crnogorska vina je prosto nemoguće naći u supermarketima velikih evropskih gradova. Nema ih čak ni u najvećim i najprestižnijim supermarketima najvećih evropskih gradova, poput recimo, supermarketa u Harods robnoj kući u Londonu. Kada sam pitao prije neku godinu menadžere tog supermarketa zašto nemaju CG vina na policama odgovorili su da nikad nisu ni čuli za njih, niko im nije ponudio. Dali su mi vizit kartu da im pošaljem uzorak, da probaju, ako zadovoljava kvalitetom bili bi srećni da imaju i CG vina na policama. Nije mi poznato da li se posljednjih par godina nešto promijenilo, ali sam upoznao menadžment Plantaža sa ovom ponudom i preporučio da pošalju vina na testiranje.

Biti prisutan na policama najvećih evropskih lanaca supermarketa je istovremeno i promocija proizvoda i zemlje iz koje potiče a i potvrda da je proizvod kvalitetan i zadovoljava evropske standarde. Nije isto prodavati vino u nekom vinskom šopu, na periferiji grada, i u velikim supermarketima u centru. Uzalud sam pokušavao da nađem ime Montenegro na velikim i bogatim vinskim sektorima supermarketa evropskih gradova - nema ga. I nikad ga nisam vidio. A sko tog proizvoda nema, konkretno vina, znači da ne postojiš na svjetskoj mapi, nemaš brend i ime, a kvalitet i međunarodna priznanja su nebitna u tom slučaju. Iskreno bih volio da znam zašto je to tako. I pored upita u više navrata, nisam dobio odgovor od menadžmenta Plantaža. Naravno da je onda u tim okolnostima lako optužiti vina Plantaža da su hemijski neispravna i nezdrava, kao što je to nedavno učinila Rusija. Drugo je pitanje zašto je to učinjeno baš sada, a ne u nekom ranijem periodu. I da li bi imalo bilo kakvog značaja i uticaja da neko, recimo, optuži tako francuska ili italijanska vina, prisutna u svakom supermarketu u svakoj evropskoj državi. Crnogorska vina, budući da ih nema i da su većini Evropljana nepoznata, izgleda da nije teško optužiti. Za štetu i posljedice o tom potom, a Plantažama jedino preostaje da demantuju.

Crnogorska vina, a prije svega vina koja proizvode Plantaže kao najveća kompanija za proizvodnju vina u CG, morala bi biti više prisutna na evropskom tržištu, CG prepoznata kao svjetska vinska destinacija, a Vranac svjetski, vrhunski vinski brend, što i zaslužuje. Zašto to nije tako, iako se vino izvozi u 42 države svijeta, kako navode u Plantažama, odgovore treba da ponudi Vlada, tj. resorno ministarstvo, i ljudi iz samih Plantaža. A građani bi, ako već neće novinari, trebalo i da pitaju ponešto, interesuju se, a ne kao da žive na drugoj planeti, a ne u CG, potpuno nezainteresovani i indiferentni. Ako oko ičega treba da se ujedini CG to je vino i da stane iza njega. Jer ako išta ima da ponudi svijetu, osim sirovog, neprerađenog aluminijuma, to je vrhunsko vino, u ravni sa najboljim svjetskim. Štaviše, ako je neko vino najbolje crnogorsko zašto ne bi istovremeno bilo i najbolje svjetsko? Sa takvim stavom treba da nastupamo u svijetu. A kada mu se zaštiti i garantuje kvalitet, vino je ne samo naša tradicija prožeta kroz istoriju, već i sva naša istina - i ono dobro, i loše.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")