STAV NOVINARA

Pravda za Poljake, metla za trutove

Markovićeva Vlada, kao i svaka prije nje, unazad dvije decenije, još jednom je demonstrirala da se ministri mnogo brže i lakše dogovaraju sa anonimnim investitorima s egzotičnih destinacija nego sa kompanijama iz EU čije se akcije listiraju na poznatoj evropskoj berzi
81 pregleda 10 komentar(a)
DPS izbori, Foto: Savo Prelević
DPS izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2017. 07:08h

Poljaci su u Crnoj Gori tokom tri mjeseca demonstrirali klasu i u fudbalu i u ponudi lučkih usluga sa kompletnom logistikom i isticanjem novog evropskog koridora Baltik-Jadransko more, do 2025. godine.

U izvršnoj vlasti nije, međutim, bilo sluha da se nastave pregovori sa renomiranim investitorom iz EU - poljskom kompanijom OT Logistics, zainteresovanom za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar AD i 51 odsto akcija Montekarga AD.

Megatrendove EU u biznisu, koji vode dalje prema Africi i Bliskom Istoku, prepoznali su odavno na Varšavskoj berzi, ali ne i, nažalost, u pojedinim resorima Vlade.

Naši ministri sanjaju auto-put ne dalje od Bondstila, na Istoku, i novu željeznicu, ne dalje od Čapljine, na Zapadu. Jedini ozbiljni investitor iz EU koji je “zalutao” u Crnu Goru, proteklih nekoliko godina, brutalno je otjeran!

Odlučeno je ekspresno da se ponište dva privatizaciona tendera, iako je OTL tokom pregovora pokazivao veoma ozbiljne namjere i fleksibilnost da poboljša prvobitne ponude.

Premijer Duško Marković koji je pod Goricom u publici nedavno gledao fudbalsku utakmicu reprezentacije, majstorije Poljaka i traumatične golove Roberta Levandovskog, nije imao volje da prizna ili prepozna razliku u klasi i na ostalim poljima.

Markovićeva Vlada, kao i svaka prije nje unazad još jednom je demonstrirala da se ministri mnogo brže i lakše dogovaraju sa anonimnim investitorima s egzotičnih destinacija nego sa kompanijama iz EU čije se akcije listiraju na poznatoj evropskoj berzi.

Hoće li biti pravde za Poljake, i dovoljno metli za sve partijske trutove?

Ako premijer nije prepoznao majstorije prvog čovjeka OTL-a Zbignjeva Novika, koji je samo tokom 10 godina stvorio evropsku imperiju, konkurentnu njemačkim kompanijama, tek ćemo vidjeti da li ima snage da u ruke uzme metlu i počisti državne trutove kroz privatizaciona tijela, koji su od početka tendera kompromitovali ovaj proces.

Isto važi za dobro ušančene dugogodišnje rukovodioce Luke Bar, u kojima je i bivši premijer i predsjednik DPS-a Milo Đukanović, kako reče, prije neko veče, prepoznao “neznanje i lične interese” koji teže “konzerviranju” postojećeg stanja.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, i resorni ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, otvoreno osumnjičen od radnika Luke Bar, uoči zaključenja tendera, da je lobirao za konkurentsku firmu iz Turske Global Ports (koja gazduje Port of Adriom AD) svirali su „tajm aut“ u privatizacionom procesu. I to ne bilo kakav, već „tajm aut“ bez određenog roka trajanja.

Vlada je tim potezom već „pucala“ na crnogorsko tržište kapitala gdje zbog ove neočekivane odluke tek predstoje pravi sunovrat cijena i žestoki gubici na berzi. Ciljanih 50 centi po dionici koje je OTL bio spreman da plati Vladi raspršili su se kao mjehur.

Zaustavljanje procesa privatizacije u Crnoj Gori neminovno će se odraziti i na vrijednost ostalih hartija od vrijednosti na Montenegroberzi, pogotovo ako se ne krene u privatizaciju HTP Ulcinjska rivijera, već bisere Bojane država izda u zakup, naredne tri decenije, Statisu iz Meksika.

A baš briga danas ministre Simovića i Nurkovića što su poništenjem tendera pored Poljaka obmanuti i individualni investitori na berzi koji su kroz 420 transakcija na berzi od 19. oktobra prošle godine, kada je oglašen tender, do danas, potrošili oko 740.000 eura kupujući akcije Luke Bar u očekivanju njene evropske perspektive.

Veliki gubitnici neuspjelog tendera su članovi Tenderske komisije i njen vječiti predsjednik, Branko Vujović. Nejasno je hoće li iko zbog propusta i kršenja Uredbe o prodaji akcija biti pozvan na odgovornost? Potpredsjedniku Vlade Simoviću nije promaklo da nije bilo konkurencije.

Tenderi oglašeni 19. oktobra prošle godine u domaćim medijima, naime, tek sa mjesec i po zakašnjenja (i nakon produženja roka za dostavljanje ponuda) objavljeni su u inostranoj štampi. Tim diletantskim propustom Tenderske komisije i Savjeta na neki način je kompromitovan i sam investitor iz Poljske, koji je na kraju jedini poslao ponudu.

Lokalni DPS-ovci i BS-ovci iz Bara, Podgorice i Rožaja, zbog svega što se desilo, za sada, zadovoljno trljaju ruke jer im je otvoren prostor za nova partijska zapošljavanja i računovodstvene kombinacije, unutar dviju kompanija, tokom predstojeće izborne godine.

Izvršni direktor Luke Bar Slobo Pajović, možda, od juče traži po internetu datum novih Olimpijskih igara i mašta o putešestviju o trošku profitabilne barske kompanije, koja profitom pokriva nagomilane gubitke iz prethodnog perioda.

Zbilja, kad su nove ljetnje Olimpijske igre?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")