VIŠE OD RIJEČI

Primorka

Izgleda da je u Crnoj Gori najprofitabilnije čerečiti svoju državu
162 pregleda 15 komentar(a)
Primorka, Foto: TV Vijesti
Primorka, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 22.04.2017. 06:51h

“Jesi li čuo za Primorku iz Bara?”

“Jesam, opet je izabrana za rektorku...”

“Ne ta”; “Nego koja”; “Ova što joj je Vlada dala silne pare...” “Pa o njoj i ja govorim.”

Ovaj jutarnji dijalog iz jednog podgoričkog kafea oslikava makar dio konfuzije koja vlada u crnogorskom društvu. Neko bi rekao - kakve veze ima rektorka sa Vladinim garancijama? Ali, na neki paradokalan način - sve je to ista priča, tako da dijalog iz kafića jednako koliko i konfuziju, svjedoči i poremećenu logiku iza koje se naziru istinite dimenzije našeg sunovrata.

Sjećam se one tvrde uvjerenosti koju je emitovao Đukanović u parlamentu kada je tvrdio da nije znao ko stoji iza Primorke (koje?) i čitave navodne mućke sa kreditom i Vladinim garancijama. Poslanik Bojanić tada je i za osnovca jasno objasnio što se desilo, ali, u Crnoj Gori postoji strah od istine, na različitim nivoima. Ljudi se posebno plaše istine koja im narušava sliku voljenog političara. Na stranu što je takva Đukanovićeva tvrdnja dovodila u pitanje njegovu ozbiljnost kao premijera - ne daju se garancije nepamet, bar tako vjeruje većina smrtnika...

Naravno, cifra koja je otišla na Melagonija-Primorku, gotovo da je sitna u odnosu na ukupne pale garancije crnogorske Vlade. Možda je ovo jedina država gdje su “pale garancije” jedna nova privredna grana. Neki kažu i vrlo profitabilna. Izgleda da je u Crnoj Gori najprofitabilnije čerečiti svoju državu. Znaju to Đukanović i njegovi.

Tu ne pomaže ni obična, svakodnevna logika. Recimo, te “pale garancije” su kao - autogolovi. Vi savladate sami sebe, jer ste loše procijenili (ali ne let lopte, već poslovne mogućnosti ili nešto drugo). Dakle - vaša mreža se puni vašom zaslugom. Moram priznati da ne mogu da zamislim golmana koji kaže - “OK, gospodo, ja jesam ovih nekoliko sezona postigao oko 190 - 200 autogolova, ali, i dalje sam bolji od Bufona. Ja sam ozbiljan u svom poslu, a autogolovi se svakome dese...” Živo me zanima kako bi navijači (i uprava kluba) gledali na ovakvog golmana i njegova objašnjenja.

Stvar postaje zaista zabavna / jeziva kada se pojavi i saopštenje DPS gdje se objašnjava da je golman prilikom postizanja svih ovih autogolova bio vođen brigom za navijače i njihov standard? Djeluje kao da stvarno vjeruju u to.

Ovih je dana opasno biti crnogorski diplomata. Tu više ne pomažu ni garancije. Stami u Briselu i Mugi u Ljubljani: u lijepim evropskim gradovima, a misle samo na jednu ravničarsku varošicu pokraj Zete...

Diplomatija daje vrlo preciznu sliku jedne zemlje. U Crnoj Gori diplomatija postaje ubježište za problematične kadrove. Umjesto elitnih diplomata (koje je nekada imala) Crnu Goru danas po svijetu predstavljaju i neke krajnje opskurne ličnosti. Ima i to veze sa onom logikom prslih garancija, sve je to povezano. Neki od nejvećih Titovih diplomata bili su Crnogorci (Veljko Mićunović, Vladimir Popović...), a kod Mila takvih nema ni na vidiku. Jesu li se pokvarili Crnogorci, ili je razlika u onome ko ih vodi?

Rektorka iz Sjeverne Koreje, diplomate iz crne hronike, a premijer “naivac” spreman da garantuje za svakoga. Voli da učini ljudima. Da li zaista neko od vas, štovani čitaoci, vjeruje da je Đukanović, kako neko reče - “naivan”? Pa ga svjetski i domaći prevaranti obrlate za čas? Jer, ako nije naivan, onda je cijela stvar daleko od - naivne.

Đukanović gromopucateljno poručuje oponentima - “Ućutite, jer tada ste pametniji.” Trebalo bi to da izgovori u planini - pa kad čuje odjek da se dobro zamisli, kao kad čovjek nenadano čuje dobar savjet...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")