STAV

Referendum i NATO

406 pregleda 54 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 17.04.2017. 06:03h

Otvoreno pismo poslanicima DPS u Skupštini Crne Gore

Razlike u mišljenjima su ne samo normalna stvar nego su i pokretač i bogatstvo civilizacije. Svijet jednoumlja bi bio svijet bez mašte, bez imaginacije, bez umjetnosti, bez ljepote i poetičnosti, bez nauke i kvaliteta života koji je nauka omogućila...

Temelj demokratije u koju se svi kunu je poštovanje drugačijeg mišljenja bez obzira što ga smatramo pogrešnim. Najgori oblici nepoštovanja drugačijeg mišljenja su primjena brutalne sile ili u nešto blažoj formi zloupotreba moći i položaja.

Poštovani poslanici, znam da uvijek nesavršeni zakon i Ustav dozvoljavaju da odluku o ulasku Crne Gore u NATO donese Skupština Crne Gore bez održavanja državnog referenduma. Međutim, molim vas da razmislite o sljedećem. Kao građanin Crne Gore, kao intelektualac i humanista koji želi Crnu Goru i čitavu planetu srećnih i uspješnih ljudi, kao čovjek koji želi bolji i humaniji svijet, smatram da bi ulazak Crne Gore u NATO, ili bilo koji drugi vojni savez, bio nepopravljiva greška sa katastrofalnim posljedicama za državu i građane. Možete misliti da griješim, ali ne možete biti sigurni da griješim. Kako možete biti sigurni da griješim?! Da li ste deset puta pametniji od mene, deset puta obrazovaniji od mene, deset puta mudriji i humaniji, deset puta veće patriote, pa da sa pozicija takve superiornosti sigurno znate da griješim. Zapitajte se šta ako možda vidim bolje i dalje od vas.

Poštovani poslanici, zaboravimo mene kao pojedinca. Dobro znate da većina građana smatra da odluku o pristupanju NATO-u treba donijeti na referendumu, a ne u Skupštini. Za referendum su, i to im služi na čast, i mnogi građani koji podržavaju ulazak Crne Gore u NATO; moje duboko poštovanje svim tim neistomišljenicima, različito mislimo o NATO-u, ali smo zajedno nada crnogorske demokratije i uvažavanja drugačijeg mišljenja.

Zašto se protivite referendumu?! Ukoliko je većina građana za ulazak u NATO, referendum je vaš interes, prilika da se trijumfalno potvrdi podrška vašoj politici i smanje tenzije u Crnoj Gori. Pošto ste protiv referenduma, izgleda mi logično da vaša ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da se većina građana protivi ulasku u NATO i da je izbjegavanje referenduma i odlučivanje u Skupštini jedini način da se manjinska volja građana nametne većini. Ako je tako, onda je to što radite ljudski i suštinski (mada ne i zakonski) zloupotreba moći i položaja i nasilje nad drugačijim mišljenjem.

Poštovani poslanici, molim za oproštaj ako griješim, ali vjerujem da bi mnogi od vas koji će u Skupštini glasati za dolazak NATO-a u Crnu Goru, glasali protiv NATO-a kada bi samo tri prva čovjeka DPS-a iznenada promijenila mišljenje. Zbog toga vas pitam - da li vi zastupate interese tri prva čovjeka DPS-a ili interese Crne Gore i sadašnjih i budućih generacija njenih građana. Prilično sam siguran da ovu moju sumnju dijeli najmanje dvotrećinska većina građana Crne Gore, pa je i to razlog da zakažete referendum.

Ja nijesam sud istorije, ali sam čvrsto ubijeđen da će, ukoliko oduku donesete u Skupštini bez referenduma, istorija vašu Skupštinu ocijeniti kao novu podgoričku skupštinu koja je CG nanijela ništa manju štetu i tragediju od Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")