STAV

Kome hoću tome dam

Lična imovina državotvoraca i njihova tekovina - država Crna Gora, zajedno su rođeni. Tijesno povezani i prepeleteni kao sijamski blizanci. Nije stoga čudo, kad takneš u prispjenka od milijunaša, pa umjesto njega odgovori majska tj. pravna država u liku Specijalnog državnog tužioca
86 pregleda 9 komentar(a)
Ivica Stanković, Milo Đukanović, Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Milo Đukanović, Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.04.2017. 08:26h

„Ljubo, ne vidim niti jednog jedinog razloga da im se ispravdavaš . To je naša roba i naš dućan, pobogu ! “ (Mujo Đurđević - na FB, povodom Ljubovog tumačenja DPS odluke o učlanjenju u NATO, na Moskovskoj televiziji)

Ponekad u svojim izjavama kažemo više nego smo namjeravali i otkrijemo ono što smo radije htjeli sakriti. Izda nas vlastito lukavstvo. Tako je i kad DPS glasači hoće racionalizovati svoju privrženost državi i evroatlantskim vrijednostima s obzirom da im je sjekira upala u med. Umjesto opširnog horizonta i svjetonazora, liberalizma i humanizma kojeg su navodno zatočnici i dioničari - vizionari, pod brdima ovim - proviri skorojević, ćiftinska svijest, sitni dućandžija, koji zna samo za svoju magazu. Pokaže se olovna boja palanke na licu lažnog Evropljanina, koji kani u krilu društvene zajednice koja ekonomski i moralno posrće, sabirati ušteđevinu, njegovati mir i sigurnost. Usred bijede sanjati bezbijednost. Slučaj SD državotvornog trudbenika Lazovića obnarodovanog ovih dana: uštedio 75.000 eura - supruga mu 25.000. Država je pak u ovoj godini uzela već tri kredita. U budžetu nedostaje 450.000.000 eura za godišnje održavanje države.

Ipak, racionalnost i vizija NATO integratora je - profitiram dakle postojim. Kao sopstvenici države Crne Gore, elem svog dućana, ustupiće gazdi što zatraži, e da bi zadržali suverenost i bezbjednosnu situaciju nad svojom ličnom imovinom i majskim tekovinama.

Država i revolucija

Lična imovina državotvoraca i njihova tekovina - država Crna Gora, zajedno su rođeni. Tijesno povezani i prepeleteni kao sijamski blizanci. Nije stoga čudo, kad takneš u prispjenka od milijunaša, pa umjesto njega odgovori majska tj. pravna država u liku Specijalnog državnog tužioca. U pitanju je kamen temeljac. Samo do tog kamena, do tog bedema. Pak će i taj kamen, sa sve poslugom, razumije se, braniti evroatlantske vrijednosti do posljednjeg kredita, jednako toveći lični depozit kod Prve banke. Rahatluku niđe kraja nema - pak se i o vječnosti dade pjevušiti. Na državnom nivou, ali i širom DPS vilajeta - glasači, obzirno, ispod glasa.

Da su novobogataši vezani pupčanom vrpcom za revolucionarne vrijednosti najnovijeg državotvornog poduhvata, vidi se i po njihovim partijama i političarima. Svesrdno se trude da izgledaju kao opozicija. Reći će koju protiv DPS-a, ali će spremno priskočiti u odbranu krucijalnih - oni će reći nacionalnih - interese vladajuće klase. U odbranu tekovina revolucije. Naglasiće pritom da su na pravoj strani istorije. Da ne bi neko što posumnjao.

Od januara do januara

Tako i kritičari i „opozicionari“ poput Ratka Kneževića, smatraju da nikome nijesmo dužni objašnjenje - pogotovo Rusima - jer smo „suverena država“. Pa naknadno, u spisak majskih tekovina obavezno uvrstiti, ako ne kao prvi, a ono svakako bitan atribut: ne moraš nikome ništa objašnjavati. Tako zatvorena palanačka pamet zamišlja suverenost i nadasve, demokratske vrijednosti. Kao Lajbnicovu monadu - bez prozora. Trenutno se ne pominje neuporediva parola - kako će nam NATO uvesti pravnu državu, pak će uprava morati da odgovara za mito i korupciju. Neće, jer to nije u nacionalnom interesu vladajuće klase. Treba prvo srediti stanje u Avganistanu. Permanentna revolucija na tlu Crne Gore vazda je gledala prezrivo na prošlost i tradiciju. Prezir neće zaobići ni prijatelje naše države naroda, iz bliske i dalje prošlosti. Kad se netko ili nitko, nakon prvog miliona osjeti suvereno - početnik, začetnik i načelnik... ne mora nikome ništa da objašnjava, ni onima od prije, ni onima što će doći poslije. Hoće li buduće generacije biti gadljive na milione milionera i milione duga, što im ostavljaju današnji državotvorci, ili je ovo kraj revolucija i istorije. Pa godine počinju i završavaju januarom.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")