LOVAC NA ZMAJEVE

Trampe, Srbine!

104 pregleda 226 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2017. 05:19h

Zar i ti, brate Donalde - zapomaže svjetski antiglobalista i lokalni šovinista Gojko Raičević sa bilborda u Bulevaru Džordža Vašingtona. U prevodu - ništa od saveza Trampa i Putina kojim su nam prijetili ovdašnji ksenofobi i nacionalisti, žrtve teorija zavjere i ljubitelji bipolarnog svjetskog poretka u kome bi sve bilo dozvoljeno, mimo demokratske procedure i standarda, samo ako to dogovore Kremlji i Bijela kuća. Već nakon par mjeseci vladavine političkog šegrta Donalda, ovdašnji nasilnici u porodici, tlačitelji žena, homofobični, rasisti, mrzitelji otvorenog društva i ljudskih prava, pali su u očaj jer njihove nade da će svijetom gospodariti tajkunski tandem Tramp-Putin pukao je kao mjehur od sapunice. Bolesni snovi su dignuti u vazduh tomahavk raketama koje su američke trupe bacile na Asadovu vojnu bazu. Ili kako reče jedan neutješni ruski zvaničnik, mislim Morozov da se zove, srušeno je nešto što nije ni započeto da se gradi. Po svemu bi se reklo da je i on sam mnogo vjerovao u tu građevinu.

Ništa, dakle, od velikog saveza Trampove Amerike i Putinove Rusije koje nam je najavljivao veliki poznavalac regionalnih i svjetskih geostrategija Nebojša Medojević. Lideri DF, plus Gojko bilbord, Pokret za neutralnost i nikšićka Alternativa, sada mogu da žale za Trampovim prethodnikom, Barakom Obamom, koji je okončao sve ratove u koje je bila involvirana Amerika, i to uglavnom prije njegovog ulaska u Bijelu kuću! Bio je izložen brojnim kritikama, i u Americi i na Zapadu, što je odbio da šalje trupe u Siriju, prepuštajući to "zadovoljstvo" velikom Vladimiru Ruskom. Niko od pomenutih lokalnih boraca protiv zapadne hegemonije i imperijalizma nije zucnuo ni riječ o sada već višegodišnjim dejstvima ruske avijacije i vojske u Siriji, ne samo protiv ISIL-a već i protiv tamošnje opozicije i civila, pakujući Putinovu odbranu Asadovog diktatorskog režima u celofan borbe protiv terorizma?! Koliko su razumljive kritike i optužbe na račun NATO bombardovanja Murina, takođe bi bilo poželjno čuti, sa istih adresa, slične ocjene na račun, recimo, nedavnog napada hemijskim oružjem na sirijski Kan Šeikun. Naravno, ako se dokaže da iza svega stoji Asadova vojska. Da ne govorimo o tome kako su višednevne demonstracije ruske opozicije i hapšenje njihovog lidera Navaljnog, prošli bez bilo kakve reakcije pomenutih boraca za svjetsku pravdu i našu neutralnost. Poštuju valjda Povelju UN i princip nemiješanja u unutrašnje stvari Rusije.

S druge strane Atlantika, demokratija ipak funkcioniše. Opozicija slobodno demonstrira, niko je ne ubija niti zatvara, novinari još slobodnije kritikuju i čereče Trampa, bez bojazni da će proći kao Politkovska. Nesuđenom Putinovom savezniku Donaldu padaju kontroverzni zakoni i uredbe jedna za drugom, a njegova najnovija avantura u Siriji protiče u brojnim reakcijama osude, sumnjičenja ili ismijavanja. Koliko juče je govorio kako Amerika više neće izigravati svjetskog policajca, a onda je preko noći, i bez konsultacija s Kongresom, naravno i mimo saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, odlučio da se umiješa u krvavi šestogodišnji sirijski rat. Da se pridruži tovarišu Vladimiru koji je tamo već godinama. Istina, Tramp ide u Siriju sa drugim motivima - da obori a ne da odbrani jednog usamljenog i potrošenog diktatora (Asada). Govorim o izgovorima, i jednog i drugog, a svi znamo šta je geostrateška pozadina.

U iščekivanju novih izjava prvaka "neutralnosti" kojima bi sada, zajedno sa referendumom u Holandiji koji pripremaju, moglo pasti na pamet i da pokrenu impičment za voljenog Trampa - već vidim brata Gojka na nekom velikom bilbordu kako lijepi novi plakat na kome preko prigodnog Donaldovog lika stoji natpis: Obama je bio bolji. "Još crnac" - rekao bi Raičević.

Šešelj se još nije oglasio, Vučića brinu protesti podjedanko koliko i Asada američke rakete, Informer je otkazao zakupljene bilborde po Srbiji, pala je i posljednja nada u veliku koaliciju američkog kauboja i ruskog medveda koja je trebalo da pokori i preuredi svijet. Da porazi ideje i vrijednosti Karla Popera i Džordža Soroša. Da su ti snovi lokalnih i regionalnih patriota ostvareni, odmah bi prestale simpatije ka Asadu, ili Lukašenku, Krim bi mogao da se vrati Ukrajini, čak bi bila priznata i lažna država Kosovo. Samo da su se tako dogovorili Tramp i Putin. Tada DF ne bi sazivao hitne sjednice Presjedništva, Marko bi odmah platio kaznu i izbjegao zatvor, a sve kolateralne žrtve zajedničkih akcija novoformirane koalicije Vašingtona i Moskve bile bi unaprijed abolirane jer - rat je rat.

Količina neprincipijelnosti i cinizma koja provijava iz ponašanja lokalnih putinofila, koji se ničim zasluženo predstavljaju kao antiglobalisti i mirotvorci, tolika je da istinski neutralan i nesvrstan čovjek treba da ponizi sopstveni razum pa ne primijeti kako taj nesklad između njihovih riječi i djela ide do apsurda. Tek kada prvaci DF ili neka druga partijska formacija, pokojni SNP recimo, ili pomenute NVO udruge, koji suze prosipaju zbog crnogorskog pristupanja zločinackom NATO-u, organizuju neki protest, ili makar performans, protiv ubijanja i hapšenja opozicionih lidera u Putinovoj Rusiji, zbog progona tamošnjih pisaca i umjetnika, likvidacije novinara, ili zbog agresije na istok Ukrajine, da ne pominjem aneksiju Krima, odbranu sirijskog diktatora Asada - tek tada će svi oni steći kredibilitet u osudi američkog ili NATO imperijalizma i neprincipijelnosti. A time će djelovati uvjerljivije i njihovi apeli za neutralnost CG. Dok se to ne desi, svi oni, od DF do PZN, više liče na Putinove simpatizere i propagandiste nego na istinske antiglobaliste i hipike. A njihovo zalaganje za crnogorsku vojnu neutralnost može djelovati kao mimikrija za tiho i prevarno otvaranje vrata širenju ruske sfere uticaja na region i Crnu Goru. "Vladimire samo reci, lećećemo kao meci", mogli bi Mandić, Bulatović i Marina Jočić ponovo da zapjevaju na platou ispred Skupštine! Na isti način kako su prije tri decenije pjevali rahmetli Slobodanu. Falio bi im samo Đukanović. Eto mu šansa da im se pridruži i da mu pomenuti antiglobalisti zaborave sav kriminal i korupciju. Toliko o principima i vrijednostima. Jer o njima je riječ - NATO je samo maska i dobar izgovor da se to sakrije.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")