SVIJET U RIJEČIMA

Pad predsjednice

Nakon skandala predsjednice Park, u Seulu je došlo do tektonskih političkih promjena, a izgleda da će njen nasljednik biti na lijevoj strani političkog spektra
0 komentar(a)
Park Geun Hje, Foto: Reuters
Park Geun Hje, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2017. 07:19h

Nakon višemjesečne političke nesigurnosti, te intenzivnih protesta i podjele u Južnoj Koreji, ustavni sud u Seulu potvrdio je opoziv - iz decembra 2016. - predsjednice Park Geun-hye.

Pad bivše predsjednice Park konačno zatvara neuredno i prljavo poglavlje korejske politike, u kojoj je osramoćena predsjednica uhvaćena u zamku u bizarnom i sasvim javnom skandalu koji je uključivao njenu saradnju sa prijateljicom, koja joj je bila nezakonita politička savjetnica. Noćna mora nije završena ni za bivšu liderku, jer su uslijedile optužbe za primanje mita, korupciju i pronevjeru. S jedne strane, ova odluka suda omogućila je državi pretposljednji demokratski moment nakon što su milioni Južnokorejaca izašli na ulice u proteklih nekoliko mjeseci da skinu s vlasti Park i nakon optužbi za korupciju i vezu sa korejskim poslovnim konglomeratima - koje u Južnoj Koreji nazivaju "chaebol" (izraz u suštini znači vlasništvo klana, a u Južnoj Koreji označava velike kompanije koje su obično u vlasništvu jedne porodice).

U toku ovog skandala narušen je ugled Samsunga, koji je dugo važio za svijetli primjer ekonomskog napretka ove države u protekle dvije decenije. Predsjednik ove velike kompanije i tzv. korporativni prinčević Lee Jae-yong, optužen je za primanje mita, pronevjeru sredstava i krivokletstvo i, ako ga osude po svim tačkama, mogao bi dobiti 20 godina zatvora. Samsung je optužen da je platio blizu 40 miliona dolara Choi Soon-sil, neslavnoj nezakonitoj savjetnici i prijateljici predsjednice Park, kako bi ova osigurala političke usluge.

Prilika za pročišćenje

U tom smislu, opoziv predsjednice Park s dužnosti i iznošenje u javnost prljavog veša J. Koreje - kao što je duga i mutna veza između korporativnih i političkih interesa - nudi šansu za državu da se oporavi i nauči iz ove teške epizode koja ju je osramotila pred ostatkom svijeta. Ovo bi moglo dati politički podstrek potreban da se očisti južnokorejska politika od institucionalnih tradicija i praksi poput tzv. chaebola. (...)

Kako će se situacija razvijati u narednim mjesecima? Prije svega, opoziv predsjednice sada je uzrokovao ubrzano kretanje prema izborima za novog lidera u J. Koreji, koji bi se trebali održati 9. maja - 60 dana nakon presude suda kako nalaže ustavni zakon. Iako njen nasljednik nema puno vremena za zvaničnu kampanju - izborni ciklus već je uzeo maha nakon što je Park opozvana u decembru prošle godine, budući da je većina stručnjaka smatrala da će ustavni sud podržati odluku nacionalne skupštine o opozivu.

Tektonske političke promjene

Nakon skandala predsjednice Park, u Seulu je došlo do tektonskih političkih promjena, a izgleda da će njen nasljednik biti na lijevoj strani političkog spektra.

Prema rezultatima anketa, trenutno prednjači Moon Jae-in, sa 32%, a njegov politički povratak bio bi nevjerovatni zaokret nakon što je na predsjedničkim izborima 2012. ubjedljivo poražen. Moon, bivši šef opozicione stranke Minjoo, lijevog centra, zalaže se za strožije kontrole "chaebola" nakon ovog skandala. Moon, koji bi, ako bude izabran, bio prvi liberalni lider u proteklih gotovo 10 godina, takođe zagovara blaži pristup prema Sjevernoj Koreji i obećava da će sa Pjongjangom raditi na ponovnom otvaranju industrijskog kompleksa Kaesong. S tim u vezi, Moon je bio skeptičan prema oštrijem pristupu administracije predsjednice Park prema S. Koreji - kao što je njihova odluka da postave proturaketni sistem THAAD, potez koji je proizveo duboke tenzije sa Kinom.

Osim Moona, drugi potencijalni kandidat je Ahn Hee-jung, centralno orijentisan bivši guverner pokrajine Južni Chungcheong, koji je trenutno iza Moona po rezultatima anketa, sa 17%.

Privremeni predsjednik Hwang Kyo-ahn, koji je imenovan na to mjesto nakon opoziva u decembru prošle godine, na trećem je mjestu i suočen je s velikim izazovom da se distancira od skandala. Bez obzira kako se bude razvijala predizborna kampanja u naredna dva mjeseca, izgleda da konzervativci nemaju šanse u J. Koreji i gotovo je sigurno - osim ako se desi neki dramatičan skandal ili incident - da će u Plavoj kući u proljeće biti progresivni lider.

Ovo se može posmatrati kao trijumf demokratije i zbacivanje predsjednice Park s vlasti zadovoljilo je neke od njenih oponenata, ali Moon, ili ko god bude izabran da je zamijeni, bit će izložen velikom pritisku.

Novi lider bit će suočen sa čitavim nizom intenzivnih izazova - kako stranih tako i domaćih - uključujući i sve veći dug, razlike u primanjima, propise u vezi tzv. chaebola, tenzije s Kinom i - možda najveći - sigurnosnom krizom na poluotoku sa Sjevernom Korejom. Teži dio počinje sada.

(Al Jazeera)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")