STAV

Geto

Da li neko ima običaj da čita uputstva, odnosno upute sa, recimo, pakovanja zubne paste ili nekog drugog proizvoda. Na jednom vidite posebno SRB, CRO, MNE, BIH. Negdje naprave kombinaciju. Ili možda da odaberemo ARF! On se na svim našim jezicima kaže ARF. Kod ARF-a su HR i BiH smjestili zajedno, a SRB i MNE zajedno
158 pregleda 2 komentar(a)
Balkan Mapa, Foto: Shutterstock
Balkan Mapa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2017. 10:37h

- Odlična kafa! - Odlična kava! - Odlična kahva!

Sljedećeg mjeseca putujem za Moskvu. Sa aerodroma u Tivtu. Iz zračne luke Tivat. Dakle avionom. Odnosno zrakoplovom. Nijesam siguran da li da ostavim auto na aerodromu? Nisam siguran da li da ostavim auto u zračnoj luci? Možda da popijem kafu, kahvu ili kavu prije nego uđem u zračnu luku, odnosno aerodrom. Da ne plaćam tri puta skuplje. Možda da zamolim komšiju da pazi na auto. Možda da zamolim susjeda da pazi na auto.

Plašim se leta avionom. Plašim se leta zrakoplovom. Moram duboko udahnuti vazduh prije polijetanja. Moram duboko udahnuti zrak prije polijetanja. Kad se pogledam u ogledalo uvijek se nasmijem jer znam da će mi se obratiti na engleskom. Kad se pogledam u zrcalo uvijek se nasmijem jer znam da će mi se obratiti na engleskom. I bolje!

U Ulici Ćirila i Metodija u Zagrebu, koja vodi prema Markovom Trgu postavljena je bista najvećeg hrvatskog sina Nikole Tesle čiji roditelji su bili pravoslavni Hrvati.

Kada sletite na aerodrom, odnosno kada sletite u zračnu luku u Beogradu, vidite da se zove po Nikoli Tesli, najvećem srpskom sinu, čiji su roditelji Srbi koji su živjeli u Austro-Ugarskoj.

Igrom slučaja, Nikola Tesla je otišao za Ameriku i postao šta je postao. Da je ostao u malom hrvatskom ili srpskom getu, završio bi kao ludak ili luđak. Divio se munjama. Ljudi bi se smijali. A on bi završio kao zavisnik ili ovisnik od alkohola u jednom ili drugom malom narodu .... ili oba. I umro kao čudak. I umro kao čuđak.

Dok smo imali jedan jezik, imali smo dvije diktature. Sada kada imamo svi svoje jezike, imamo demokratiju. Sada kada imamo svi svoje jezike, imamo demokraciju. Ono kad pomislite da je diktatura bolja od demokratije. Ono kad pomislite da je diktatura bolja od demokracije. Kao Libija, kao Irak. Da li najjači saveznik poput Saudijske Arabije treba da nam postane reper? Jer tamo se krše ljudska prava brutalno... ali saveznik. Odnosno sluga. Odnosno geto u kome možeš da imaš privatnu državu, koju zoveš demokratskom - samo ako si poslušan.

Da li neko ima običaj da čita uputstva, odnosno upute sa, recimo, pakovanja zubne paste ili nekog drugog proizvoda. Na jednom vidite posebno SRB, CRO, MNE, BIH. Negdje naprave kombinaciju. Ili možda da odaberemo ARF! On se na svim našim jezicima kaže ARF. Kod ARF-a su HR i BiH smjestili zajedno, a SRB i MNE zajedno.

HR/BIH: Raspršite proizvod S udaljenosti od 20 cm na površini koju želite očistiti i obrišite čistom suHom krpom...

SRB/MNE: Raspršite proizvod SA udaljenosti od 20 cm na površini koju želite očistiti i obrišite čistom suVom krpom...

Dva slova nas razlikuju dok političari metastaziraju kao kancer institucijama koje to više nisu ili nijesu. Institucijama koje služe metastaziranju kancera kakvi su Vučić, Kolinda, Milo, Dodik ili Izetbegović.

Dva slova nas dijele, a ne čuje se glas profesora Popovića, Jergovića, Dežulovića ili Srbljanovićke. A ARF nam se sprda. I pasta za zube.

A mi zaboravili da možemo da kažemo jedno na svim jezicima:

„Boli nas kurac za vas - mi znamo kuda treba!“

I da krenemo jedinim pravim putem. Ne stranputicama.

Autor je slobodni građanin

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")