VIŠE OD RIJEČI

Glupost

Kad na ovaj način razorite racionalni profil svijeta - sve će biti moguće
107 pregleda 49 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2017. 07:32h

Svijet je definitivno obrnuo u neobičnom smjeru... Savremeni čovjek i ne stiže da “svari” sve silne izazove koji se postavljaju pred njega. Tek pojmite prevarantsku logiku izraza “post-istina”, iza ugla vas sačekaju “alternativni fakti”... Čak zvuče kao neki pseudo-stručni termini, u duhu vremena gdje se od svega pravi nova nauka ili bar novi terminološki sistem. I u tom izobilju - kao što to bude slučaj sa izobiljem, prolazi svašta.

Tako je ovih dana i mjeseci, na internet pijaci, popularna priča da je, vjerovali ili ne, zemlja - ravna ploča... O čemu se radi? Makar dio problema leži u sljedećem: današnji čovjek ima potrebu da dovede u pitanje uvriježene istine, što, načelno i nije loše. Paradokslano, bar djelimično i to je uzrok političkog uspjeha D. Trampa. Ljudi su imali potrebu da kazne elitu koja je djelovala odvratno samozadovoljno. Bilo je kako je bilo - ne vjerujem da je iko od Trampovih glasača danas zadovoljan svojim izborom. Što se promijenilo u funkcionisanju političko-vojnog mozaika moći? Ništa, stvari su vjerovatno i gore. Poslušajte Barnija Sandersa kako govori o ovim stvarima i biće vam mnogo toga jasnije.

Slično kao što je jedna liberalna elita nervirala ljude - pa su poklonili povjerenje najgorem mogućem kanidatu, tako imaju potrebu i da “otkače” one samopodrazumijevajuće naučne istine, uvjerenja koja se odavno ne dovode u pitanje. Ali ne iz razloga kakve ideološke izvitoperenosti, već naprosto - što su to temelji na kojima je izgrađena već prilično visoka kuća. Govorimo o onim ključnim modernističkim paradigmama - poput teorije evolucije, ili, činjenice da je zemlja okrugla. I tu obično kuglica stane na najvećoj gluposti.

Piše Dežulović neki dan o tome kako su se sve ove stvari primile na hrvatsko duštvo - pa, čak i poslanici, uključujući i neke koji imaju stanovit naučni bekgraund, pričaju ovakve gluposti... To ne može izaći na dobro.

Pazite - to da je zemlja okrugla - shvatili su još Heleni. Bili su im dovoljni mozak i oči. Narod mornara - svaki je helenski dječak gledajući u luci brod koji odlazi naučio da je posljednje što vidi od broda katarka. Takođe - što god su vidjeli na nebu, bilo kakva tijela, bila su okrugla. Dakle... saberete dva i dva i sve je jasno. Reći ćete - ok, kako nešto što je bilo jasno Helenima prije dva i po milenijuma nije jasno danas, američkom NBA košarkašu ili hrvatskom poslaniku? To je suština - nije problem što su ove naučne teorije tačne - već što su “previše prisutne”. A danas očito nije problem naći budale da zalegnu za bilo što. Vjerovatno će se uskoro polemike sa feminizmom završavati pozivom na spaljivanje vještica.

Kad na ovaj način razorite racionalni profil svijeta - sve će biti moguće. Vjerujem da je to sve povezano i sa medijskom besramnošću koja u talasima potapa (i) crnogorsko društvo.

Ali kad se Crnogorci dokopaju ovih perverzija, pomislio sam, sve će postati još mnogo gore. Zamislite kad ove pametnice shvate da ih više ne obavezuje čak ni Kopernik, a kamo li Darvin ili Ajnštajn? Pa se razigra njihova pomamna mašta... Možda je vrijeme i da se Informer i Pink umiješaju. Zar takve adrese ne postaju ključni arbitri političke elite koja vodi CG? I njihovi najvažniji saveznici. Kad većina bude vjerovala da je zemlja ravna ploča - nikome neće biti čudno što je na vlasti Inkvizicija.

Onda, nakon svih tih gadosti moguće je da pročitate da Matija Bećković, u kontekstu svoje beskrajne frustracije “Montenegrinima i Montenegrom”, Njegošev mauzolej naziva “Čergom na vrhu Lovćena”!? Iz njegove izjave jasno je da želi da uvrijedi. Crnogorce, naravno. Cigani su mu ovdje - samo kolateralna šteta. Muhovićev rođeni brat, ako ga ima...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")