LOVAC NA ZMAJEVE

Tramp i Milo

Kad slušam Trampa kao da čitam Đukanovića iz najboljih godina. Bar i po lošem da CG liči na Ameriku. Citirani stavovi američkog predsjednika, uglavnom izrečeni na nedavnoj maratonskoj pres konferenciji usred Bijele kuće neodoljivo podsjećaju na naslovnicu nove/stare Pobjede iz 2011. preko koje piše - "Vijesti su monstrum"!
96 pregleda 45 komentar(a)
Donald Tramp (novina)
Donald Tramp (novina)
Ažurirano: 22.02.2017. 06:44h

Sjutra ćete reći Donald Tramp divlja i bjesni na medije. Ja ne divljam i ne bjesnim, ja vam samo kažem - vi ste nepošteni ljudi." Ono što je u 250 godina američke demokratije bilo nezamislivo, potkraj 2016. zadesilo je jednu veliku zemlju - dobila je svoga Mila! Dakle, predsjednika koji slobodne medije tretira kao državne neprijatelje. "Lažljivi mediji (NYT, ABC, NBC, CBS, CNN) nijesu moji neprijatelji, oni su neprijatelji američkog naroda", kaže Tramp.

Samo zato što su prozvani otkrili da predsjednik nije govorio istinu kada se hvalio da je dobio izbore sa najvećom razlikom u elektorskim glasovima. Ili ne baš samo zato?! Ti isti "nepošteni ljudi" su nedavno objavili kako je njegov glavni savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Majkl Flin, vodio zanimljive razgovore sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu prije nego je postavljen na pomenutu dužnost. Zato je morao da podnese ostavku. Iako je, kako predsjednik kaže, "wonderful man"! A samo dva dana nakon toga, ista grupa "nepoštenih medija" objavila je storiju o predsjednikovom kandidatu za ministra rada, Pazderu, kod kojeg je jedna imigrantkinja pet godina čistila kuću na crno. I on je bio prinuđen da odstupi. Desetak dana ranije isti "lažljivi novinari" ocijenili su predsjednikovu zabranu ulaska u SAD za građane 7 muslimanskih zemalja - kao diskriminatorsku. Sudije širom zemlje bile su istog mišljenja.

Istovremeno, otvorena je priča o mogućem konfliktu interesa jer je Tramp postao prvi predsjednik u istoriji Amerike koji je ulaskom u Bijelu kuću zadržao svoj biznis - samo je vođenje niza firmi prebacio na sinove. Kakva "medijska pošast" za prvih 30 dana mandata!

Kad slušam Trampa kao da čitam Đukanovića iz najboljih godina. Bar i po lošem da CG liči na Ameriku. Citirani stavovi američkog predsjednika, uglavnom izrečeni na nedavnoj maratonskoj pres konferenciji usred Bijele kuće neodoljivo podsjećaju na naslovnicu nove/stare Pobjede iz 2011. preko koje piše - "Vijesti su monstrum"! Tadašnji glavni urednik je samo citirao Šefa iz "Žive istine"! Opet, jedino zato što su "nepošteni novinari" Vijesti pisali o Đukanovićevom konfliktu interesa sa Prvom bankom i 11 miliona eura državne pomoći koja je vraćena jednim milionom. Istina, ovdje ministar finansija nije pao kao Trampov savjetnik. Štaviše, unaprijeđen je u premijera. Potom su Vijesti i Monitor ispali "nepošteni i lažljivi" kada su objavili serijal tekstova o mreži premijerovih oligarha koji po sniženoj cijeni i preko noći postaju vlasnici vrijednih kompanija, zemljišta, prirodnih resursa... Ni za to niko nije podnio ostavku - opet su svi unapređivani. Od gradonačelnika, ministara, do tužilaca i sudija. Koji su omogućili poharu, zažmurili na nju, a "monstrume" propisno kaznili. Od 5 do 10 hiljada eura po duši tajkuna! Uključujući i samog premijera.

Ništa bolje o američkim "monstrumima" ne misli ni predsjednik Tramp. Eto satisfakcije Đukanoviću. Juriš, preko Tvitera, na New York Times, CNN, NBC i "mnoge druge" medije, završava zaključkom - "Odvratno!" Milo je to mnogo prije njega definisao usklikom: "Sramotno!” Onda kada je fantomska i za jednokratnu upotrebu formirana Liga humanista dodijelila Orden Mira šefu DPS-a i njegovom najbližem saradniku Maroviću. Koji je u međuvremenu od humaniste postao šef organizovane kriminalne grupe. I Tramp ima velikane propagande nalik Milovim, ali je nemoguće zamisliti, što ne znači da se neće i desiti, da i oni krenu u lov na vještice. I proglase osnivače slobodnih medija mafijom, a njihove urednike i novinare - običnim vojnicima.

Ipak je Amerika nešto drugo. Zato je Tramp brzo obrisao pomenutu objavu. Da je New York Times odvratan! Da je NBC još odvratniji! A da CNN i CBS nijesu ništa bolji.

Nema Tramp eksperta za samoregulaciju Ranka Vujovića, analitičarku medija Anetu Spaić ili medijskog glodura Đuranovića, da se pojave na Fox news ili Benonovom Bratbajt portalu (američka verzija Minut, dva) i objasne farmerima Ajove i kaubojima Kanzasa, da su američki mediji urušeni i lažljivi, da su najgori dio društva i da ih umjesto istine zanima samo tiraž i novac.

Nakon što se smirio i obrisao ono "odvratno", predsjednik Tramp je i postavio konačnu dijagnozu američke medijske scene: "Mediji su postali toliko nepošteni da ako ne govorimo o tome činimo štetu američkom narodu. Oni su dio koruptivnog sistema i mi nećemo prestati da ih razotkrivamo!”

Šta onda zamjeriti bivšem premijeru Đukanoviću? Zar on nije iz istih razloga 2008, na vrhu Radončićeve Radon Plaze, zaključio - "oni su se mnome bavili 20 godina, sada ću ja njima narednih 20"! I tako je regrutovana armija propagandista koja je, za ogroman novac, otpočela progon sa samo jednim zadatkom koji brat Donald precizno definiše - objasniti narodu da je "nivo nepoštenja medija van svake kontrole"! I da oni "ne služe interesima američkog naroda, već nekim ličnim interesima!”

Đukanović je sigurno oduševljen Trampovim viđenjem uloge medija. Fali još samo izložba u MOMA muzeju u Njujorku, pod poznatim sloganom: "Riječ, slika, neprijatelj". Nakon CG i Srbije, eto gostovanja i u SAD. Tamo bi se preko naslovnih strana Tajmsa i Posta i hedova NBC, CBS, CNN, pokazalo kako mediji “lažu narod i rade protiv interesa Amerike”.

Ispada kao da se sada Sjedinjenim Državama razbija o glavu žmurenje nad nepočinstvima brojnih diktatora širom svijeta. Nije ih bilo briga kada se teror nad medijima dešavao daleko od njihovog dvorišta. Sada vide kako je to kada oni dobiju šerifa za predsjednika. Koji udara na temelj američke demokratije nazivajući najuticajnije medije lažljivim i nepoštenim. Samo zato što rade svoj posao. Informišu građane kada predsjednik ne govori istinu, kada krši ljudska prava, kada je u konfliktu interesa, kada zloupotrebljava moć i šteti javnom interesu. "Mediji su stub demokratije", poručuje Angela Merkel Trampu. Šef DPS-a se još ne oglašava. Njegova posluga ćuti jer joj još niko nije naložio u kom pravcu da djeluje. Da udari i na američke "nepoštene medije", od čega su ovdje napravili profesiju i uzeli velike pare, ili da udari na Trampa. Zato što nam ne potpisuje pristupnicu za NATO.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")